• 58.000 km deki 1.2tsi leon aracım ile geçen hafta yolda kalarak bana da biraz masraf açan şanzıman türü.
    güncel sanayi maliyetleriyle ilgili bilgi de vermiş olayım.

    aracı yeni aldım, son bakımı hariç yetkili servis bakımlı ve hor kullanılmamış temiz bir araç. son bakımda triger kayışı dışarıda değişmiş. o yüzden iyi niyet garantisine girmiyor.

    baştan "e yeni almışsın expere sokmadın mı" ya da "eski sahibinden masraflarını istesene" gibi akıl verecek olanlara açıklamamı yapayım; aldığım günün üzerine 2-3 bin km kadar yaptığım için expertiz garantisi ya da eski sahibi ile ilgili bir durum yok.

    ankara - niğde otobanında şereflikoçhisar civarında 120-130 ile orta şeritten tatlı tatlı akarken bir anda "arıza: şanzıman geri vites takılamıyor" şeklinde arıza verdi ve vites boşa düştü. sağa çektim ve manuele alıp kalktım 1 de kalkıyor, üst vitese atınca 3 e atıyor. sonrasın da 5 e atıyor ama dolduramadığı için gene yürümüyor. yani 1-3 var 5 var ama doldurmuyor, 2-4-6 ve geri vites yok.

    galericiyim, bugüne kadar çok dsg li araç aldım sattım. kimi zaman alırken bozuk çıkmıştı masrafını kesmiştik yaptırıp satmıştık. kimi zamanda sattıktan sonra bozuldu 6 ay 5.000km garanti verdiğimiz için eğer 6 ay içinde bozulduysa ve araç yol yapmadıysa tüm masraflarını karşılamıştık. bu olay özellikle audi a1 lerde başıma geldi. kısacası hem ilk dsg mağduriyetim değil, hem de bu işe uzak biri değilim.

    neyse, aracın yürüyecek durumda olmadığını anlayınca çekici çağırdım. eşimle kapadokya'ya 2 günlük bir tatile gidiyordum o yüzden kendimi nevşehir'e çektirdim. oradan da büyük çekicilerden ayarlayıp aracı istanbul'a gelmesi için yüklettim. kendim araba kiraladım, dönüşe uçak bileti aldım vs.

    araç bir kaç gün gecikmeli de olsa istanbul kartal sanayide daha önce çalıştığım, memnun kaldığım ve fiyat olarak da dost işi yaptığına emin olduğum ustamın dükkanına indi.

    cihaza bağladık "kart arızası" verdiğini gördük. şanzıman kartı değişimi ile kurtulacağımızı sandık. piyasadaki malum "parça bulunmama sorunu" yüzünden çıkma kart arayışına başladık ve akşamına temiz bir kart bulduk. ertesi sabah kart değişimi yapılacağı sırada şanzıman yağını boşaltırken yağın içinden partiküllerin çıktığını gördük. bu durumdan şüphelenerek şanzımanı indirdik ve 1 dişlisi dışında sağlam dişlisi kalmadığını fark ettik.

    o saatten sonraki arayışımız ya çıkma şanzıman, ya da dişli takımı olacaktı. gene sıfır gibi durumda dişli takımı bulduk. şuanda toplama işlemi gerçekleştiriliyor. testi vs ile yarın ya da pazartesi bitecek.

    gelelim maliyetlere;

    şanzıman kartı 8.750 lira
    şanzıman kartı adaptasyonu (yazılımı) 750 lira
    bizim ustanın işçiliği 500 lira
    dişli takımı 10.000 lira
    şanzıman yağı 400 lira
    bizim ustanın işçiliği 600 lira (normalde şanzımanı sadece açıp dağıtıp kapatması hiç bir işlem yapmadan 4-5.000 liradır sanayi piyasasında)

    toplam 21.000 lira.

    alternatif olarak çıkma, kartı üstünde şanzımanda buldum 16.500 liraya. fakat durumunu öğrenemedik. güvenemediğimden o yolu seçmedim.

    bu işin bana toplam maliyeti ise

    21.000 lira onarım işi
    1.000 lira otobanda kaldığım yerden aracın nevşehir'e çekilmesi
    2.000 lira aracın nevşehir'den istanbul'a gelmesi
    800 lira 2 kişilik uçak bileti
    800 lira da 2 günlük kiralık araba

    25.600 lira. yani 2 gün yurtdışına gitsek galiba daha iyiydi :)

    bu arada bir arkadaşımın aracının şanzıman kartı bu ağustos ayında bozulduğunda 3.600 liraya halledebilmiştik. bu sefer 10.000 oldu. buna ister enflasyon ister döviz kuru diyebilirsiniz.

    biraz uzun olduğu için kusura bakmayın.
  • ani hızlanma yapmayınca bozulmayan şanzımanmış.

    size bir ipucu daha vereyim. arabayı garajdan çıkarmazsanız da bozulmaz. valla bak.
  • 10 ileri şanzıman yerine direkt 18 veya 21 vites shimano taksınlar diye düşündüren şanzıman
  • birkaç üstte yazar yokuşta manuel kullanın demiş. sanırsın trdeki bütün yollar f1 pisti, arada yokuşlar var ama biz gıcıklığına otomatik arabayı otomatikte kullanıyoruz. kaldı ki manuel kullanacaksan niye otomatik alıyorsun.

    yine ara hızlanma yapmayın demiş. yazar burada da sollama da yapmayın, yapışın bi kamyonun arkasına, hem aerodinamik olur demek istemiş.

    arkadaş bi kere de göte göt deyin. dsg, öyle de kullansan, böyle de kullansan arıza çıkarması en muhtemel şanzımandır. parçası pahalıdır. tavsiye olunmaz. eski bir dsg mağduru olarak bildirdim.
  • adam öyle bir yazmış ki kullananlar oldu olacak bir de şanzımanın gönlü olsun diye şanzımana domalsın istersen? yok sıkışık trafikte manuele al, yok yokuşta manuel kullan, yok ara hızlanma yapma. afedersiniz sikmişim öyle arabayı da öyle otomatik şanzımanı da. hani araba da bildiğimiz volkswagen. sanki ferrari kullanıyoruz da böyle özeneceğiz. ulan bu arabalar ulaşım ihtiyacı gidermek için üretilmiş standart bir kullanımla, ekstra özen gerektirmeden problemsiz olması gereken araçlar. ne saçmalıyorsunuz, ne bir tarafınızı yırtıyorsunuz elin almanının bile savunamadığı boku savunmak için.

    edit: çok bilmişler de damlamış hemen dsg'lerin hepsi bir değil tamam mıııı1111!!! diye. biz de biliyoruz elbet bir değil, şu amk yerinde bir bilmiş siz misiniz sanıyorsunuz? evet golf r'da kullanılanı, porsche pdk, skoda superb 2.0 tsi 280 beygirde kullanılanı, yıllar önce sahip olduğumuz b6 2.0 tdi passat'ta kullanılanı falan gayet problemsiz, güzel çift kavrama şanzımanlar. fakat trafikte gördüğünüz vw grup otomobillerinin yüzde kaçında bu ıslak kavrama şanzımanlar var gencolar onu bi söyleyin. sonuç olarak tr'de satılan modellerde kullanılan dsg şanzımanların ekseriyeti 7 ileri kuru kavrama. bu şanzımanı kullanan araçların daha alt segment veya daha düşük motor seçeneklerine sahip olması firmanın bu araçların müşterilerine sorunlu şanzıman satma hakkı mı veriyor ki siz böyle aklamak için bir tarafınızı yırtıyorsunuz? kraldan çok kralcı olmayın be.
  • eğer otomatik vites bir araç kullanıyorsam araçtan beklentim gaza bastığımda gitmesi frene bastığımda durmasıdır. park ettiğimde de el frenini çeker sonra p'ye alırım. bunun dışında benden ekstra beklentisi olan otomatik şanzımanın çok afedersiniz amına koyayım.
    ışıkta şöyle yap, yokuşta böyle yap, yoğun trafikte sağa çek bekle, yok ısındı yok soğudu... ee ananın amı kardeş demezler mi? demiyorlar işte görüyorsunuz.
    eh türkiye gibi bir ülkede yılların birikimini bir passat'a gömsem ben de toz konduramam tabii.
    yazık kimin şanzımanıysa...
  • direct shift gearbox ın kısaltması olan volkswagen in geliştirdiği direkt kavramada otomatik vites değiştiren yeni bir şanzıman türüdür.çift kavramalı şanzımanın temel avantajı mekanik güç aktarımı sayesinde düz şanzımanlar kadar verimli olması. dsg ayrıca en küçük bir titreşim bile olmadan otomatik olarak vites değiştiriyor; tek debriyajlı otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlarda bundan kaçınılamıyor. bu debriyaj sisteminde 32bit lik işlemcilerle, direksiyondan veya değiştirme mekanizmasından +/- seçildiğinde saniyenin 0.08 de araçta bulunan beyine komut vererek vites değiştirme esnasındaki kaybı minimum a indiriyor. sistemi.şöyle;1,3 ve 5.vitesler için bir debriyaj;2 ve 4 için bir başka debriyaj var ve siz mesela 3 le giderken 4 öbür debriyajda kavranmış olarak bekliyor,gereken anda tık diye vites değişiyor,eski otomatik vites teknolojilerini(tork konvertörü) geride bırakacağı kesin olan sistem. volkswagen öncülük etmiştir bu teknolojiye. bu sistemin getirisi saliselerle ölçülen seri vites değişimi performans artışı ve yakıt ekonomisidir.
  • arkadaş neden para verip saçma sapan kurallar çerçevesinde aracımı kullanayım ?

    hem bi dünya para alıcaklar hemde sorunlu araç satıcaklar, yok öyle yağma.

    yıllardır 5g tronic ve 7g tronic mercedes kullanıyorum neden o arıza vermiyorda bu dsg 40.000 olmadan 2 kez mekatronik arızası veriyor ?

    7g tronik 100.000 oldu daha yağı değişmedi.

    hayır yani 3 liraya 5 köfte istemiyoruz, zaten vag grubu araçlarına segmentine göre iyi para istiyor 3 liralık araca 3 lira istese söz etmem.

    kimse gelipte bu şanzımanı savunmasın, tamamiyle kuru kavramada yaş kavramada sorunludur.

    2.000 km olmamış tiguan'ın şanzımanından takur tukur ses geliyor. ve servis abi bunun bir çözümü yok diyor. bu iş mi, dava edincede size şukadar indirim yapalım iadare edin gibi birşeyle karşılaşıyorsunuz.

    almayın aldırtmayın, gidin paranız kadar bmw binin mercedes binin.

    60.000 tl ye polo alacaksanız, gidin 2006 - 2008 mercedes clk alın
    100.000 tl ye golf alacaksanız gidin 2012 model c180 1.6 156ps 7 g tronik alın

    paranıza yazık arkadaşlar.

    çok konuştum ama doluyum ondan konuştum.

    40.000km deki aracın mekatronik arızasında bile " şanslısınız iyi hal indiriminden yararlandınız yalnızca 1.000tl ödeyeceksiniz " diyen bir servisin amk.

    ulan ne iyi hal indirimi yavşak arabayı ben mi bozdum ???

    avrupa ülkelerin de dsg şanzımanlı araçlarda 5 - 7 yıl koşulsuz şanzıman garantisi var.
    türkiye'de 2 yıldan sonra iyi hal bindirmesi var.

    sonuç : aracımı tabiki sattım, satarkende söyledim bak kardeş bu aracın 2 kez mekatroniği serviste değiştirildi, 1 kez yağ yakan motor yüzünden motor değişti " abi daha iyi güncel motor ve şanzımanı var buna daha bişey olmaz " deyip adam arabayı aldı lan. 1.4 180ps polo 2011 model 51.000 tl ye satıldı.

    çocuğa salak demek isterdim acıdım amk, akıldan yoksun parayı denkleştirmiş 180 ps e aldanmış. amk önden tahrikli 180ps olsa ne olur. işiniz mi yok ?

    akılları sıra otobanda makas ve adam tokatlamak, yazık zihniyete de o aracı o paraları verenede.

    hadi hayırlı traşlar
  • at kafası beyinsizlerin “kullanmayı bilmiyorsan bozulur tabi, kullanmasını bileceksin” diye savunduğu kronik problemli şanzıman.

    0 aldığımız 2017 model dsg şanzımanlı aracımız, titiz ve dikkatli (frene bas, boşa al, el frenini çek, freni bırak, aracın yükü el frenine binsin, ardından p’ye al, kontak kapat) şeklinde kullanmamıza rağmen bir akşam ev önüne sorunsuz park edip sabah kontak çevirdiğimizde durduğu yerde daha 4000. km.’de iken mekatronik arızası verdi.

    4000 km. diyorum, hiçbir zorlama yok diyorum, akşam sorunsuz park ettik diyorum, sabah kontak çevirdiğim anda olduğu yerde duran arabada dsg mekatroniği cortladı diyorum. daha nasıl anlatılabilir ki?

    bu şanzımanda arıza yaşamamak tamamen “şans” ile açıklanabilir en basit tabirle.
  • 1.4 dsg vw tiguan ile şahsımı ölümle burun buruna getiren vites türü. otobanda 110 ile seyreder iken d konumunda olan vites kendiliğinden boşa düştü ve normalde gerçekleştirmek için baya bir zaman sarfedeceğiniz devir göstergesi bağırarak aniden kadranın sonuna ulaştı. arkadan uzunlarla beni sollamayı düşünen otobüs, benim araba boşa düşüp gaz yemediği için ki yokuş aşağı idi biraz da yol, çarpmaya ramak kala sağ şeride kılı kılına geçebildi. vites ile oynayıp boşa alıp tekrar d pozisyonuna aldığımda normale döndü araba. acaba ben bilmeden elimi mi çarptım deyu düşünürken farklı 3 günde 6 defa daha geldi başıma bu durum ve ben ancak vitesi boşa itip geri d ye çekmekle normale alabiliyorum tiguanı. arkadan otobüs vursa otobüs suçlu olup çıkacaktı bizim başımıza da artık ne gelecekse.
hesabın var mı? giriş yap