• 2. vitese geçişle ilgili aynı sıkıntıyı ben de yaşadım. örneğin yavaşlayarak bir tümsekten geçtikten sonra (tahminimce 3 veya 4. vitesten 2. vitese geçtiğinde) kavrama problemi oluyordu.
    bu sıkıntı ilk günden beri vardı ancak normal diye düşünerek servise götürmemiştim. daha sonra dayanamayıp servise götürdüğümde garantisi bitmiş olmasına rağmen servis bakımlı bir araç olduğu için ücretsiz değiştirildi. sonrasında da düzeldiği söylenemez. sanırım problem aslında yazılımsal. çözüm olarak aracı spor mod da kullanmaya başladım.
  • (bkz: sdf)
  • hayatımın ilk yolda kalma deneyimini bana yaşatan şanzıman. mayıs'ta benim şikayetlerim üzerine kavrama değişmişti, her şey çok güzel gidiyordu ama geçen gece aniden araç yolda giderken birden boşta gibi davranmaya başladı ve bir daha da kavramadı. kaskonun çekicisiyle servise gitti ve servis de mekatronik değişimi kararı aldı. bugün aracın servisteki 4. günü. ne hikmetse bu mekatronik peynir ekmek gibi değişen bir halt olmasına rağmen avek'in deposunda yok, 1 gün gelmesini bekledik.

    iyi niyet garantisi kapsamında malzemeye para vermeyeceğim, işçiliğe ise 300 küsür tl bir katkım olacak, tıpkı 4 ay önceki kavrama değişmininde olduğu gibi.

    yukarıda atmadığım gibi yine de dsg'ye bok atmıyorum. hiç sorunsuz kullananlar da var, benim gibi yolda kalanlar da. çok şükür ki dağın başında değildim veya acil bir işim yoktu. lakin yukarıda dediğimi de tekrar ediyorum ki güvenim kalmadı. bundan sonra dsg'li araç almam. ikinci el dsg'li araç alacaklara da şiddetle tavsiye ederim ki ilk kriteriniz aracın tüm bakımlarının yetkili servislerce yapılmış olması olsun. zira garanti dışında kalan ücretler katlanılır değil.
  • beni volkswagen marka araçlardan ilelebet uzak tutacakmış gibi görünen şanzıman. evet öveni de çok ama sürekli sorun çıkardığı da aşikar. sorundur çıkabilir tabi ama çıktığında servisin tutumu da beni çok korkutuyor öyle ki sokağına bile girmem doğuş otonun. parça değişince iyi niyet garantisinden karşılanıyormuş da işçilik için para ödememiz gerekiyormuş. senin beceremediğin ve surekli hata veren mekaniğin için ben niye para veriyorum arkadaşım. parçayı paşa paşa sen değiştireceksin tabi.ben mi yatayım arabanın altına. aman uzak olsun ya dsg ye para verenin de aklı başında değildir bence ama doğuş oto hizmeti de bunlara müstehak.
  • yaygın kanının aksine tam otomatik şanzıman değildir, iki adet yarı otomatik şanzımanın birleşiminden oluşmaktadır. vites geçişleri hızlı olmakla birlikte yeni nesil tam otomatik viteslerin yanında artık yavaş kalmaktadır.
  • vw grubunun yanlış lanse edilen şanzımanı. şunu adam gibi "bilmem kaç binde bir balata değiştirmeniz gereklidir, bunu da makul bir fiyatla biz zaten periyodik bakımla yapıyoruz, bunu bilerek alın" deseler hiç bir sorun olmayacak. kronik bir kavramama sorunu yoktur. manuel şanzımanda olduğu gibi yarım debriyaj yaparken aşırı yıprattığı 1 ve 2.'ci vites arasındaki kavraması var. alınacaksa bu bilinerek alınmalı.
  • dünya alem böyle orospu çocuğu bir şanzıman görmemiştir.

    otomatik şanzıman kullanmak istiyorsanız ya gidin eski usül tork konvertörlü şanzıman alın ya da illa çift kavrama kullanmak istiyorum diyorsanız gidin yağlı tip şanzıman alın, ford'daki karşılığı powershift olan örneğin.

    biraderin seat leon aracında tam iki defa değiştirmek gerekti.

    ilk şanzıman hatası ilginç bir şekilde 130.000km'de yaşandı ki bilen bilir 50.000km'ye kadar zaten bir şey olmalıydı. avek servisi 18.000tl masraf çıkardı ve dsg'ye hata bulmayıp kullanıcıya ödettirmeye çalıştı. gel zaman git zaman, iyi niyet garantisi denen naneyle yalnızca işçiliği ödeyerek kurtulduk.

    şimdi ise 230.000km'de aynı boku yedi ve avek %50'sini karşılayacağını söyledi. kalan payımız ise 3.500tl.

    mind-blown!
  • bana manuel vitesten çok vites değiştirten şanzıman. sağ el sürekli viteste... belki 1000 defa d-n-d yapıyorum kavrama zarar görmesin diye. sıkışık trafikte ise 2. vitese geçip yarım debriyaj yapmaması için n-d-1, 1-d-n yapıyorum sürekli. vites kolunu l şeklinde hareket ettirip 2. vitese geçmesini engelliyorum. bir gün sinir olup kökten koparıp camdan dışarı fırlatacağım o vites kolunu. işten anlamayan biri olsam öylece d'ye takıp sakin sakin kullanabilirdim ama kahretmesin ki o kavrama devreye girdiği an beynim debriyaj balatasından hızlı ısınıyor.
  • sırf bu şanzıman yüzünden vw almiyorum. renault un 1.5 dci ve edc kombinasyonu tum varyasyonlarda satılıyor
  • 2013 sonrası (yağ tipi değişmiş olan) versiyonunda düzgün kullanımda herhangi bir sorun yaşama ihtimaliniz 0'a yakındır.

    peki düzgün kullanım ne demek? aslında manuel şanzımanlarınkine benzer. sonuçta dsg dahil tüm çift kavramalı şanzımanlar temel olarak 2 adet manuel şanzımanın birleşiminden oluşmaktalar.

    dikkat edilmesi gerekenler şunlar:

    1- arabayı gaza basmadan, sadece ayağı frenden biraz kaldırarak götürmemeye çalışın. bu olaya "creeping" denmekte ve arabayı yarım debriyajla götürmek anlamına geliyor. özellikle yokuş yukarı yapıldığında balataların aşınmasına ve şanzımanın ısınmasına neden olur. o yüzden sürekli yarım debriyaj gitmektense, öndeki araçla arayı biraz açıp adam gibi gidecek mesafe olduğunda harekete geçmek daha doğru. şanzımanın tam olarak ne zaman tam kavrama yaptığını da devir göstergesine bakarak görebilirsiniz. tsi golf için konuşursak, motor devri 800-900 civarında iken boşta, 900-1100 arası yarım kavrama, 1100 üzerinde ise tam kavrama yapıldığını söyleyebiliriz. dolayısı ile devir saati 1000'de ise mesela ya durun, ya da gaza basıp tam kavrama yaptırın. başka motorlarda bu değerleri kendiniz de bulabilirsiniz devir saatinin davranışını ve aracın titreşimini inceleyerek.

    2- aşırı trafiğe girdiğinizde manuel mode geçip vitesi 1'de tutun. öteki türlü şanzıman en ufak hızlanmanızda 2. vitese geçecek ancak tekrar yavaşladığınızda neredeyse siz durana kadar 1'e inmeyecek, bunun yerine yarım kavrama yapacaktır, bu da ilk maddedeki soruna neden olacaktır. eğer varsa dsg ye has olan tek sorun budur. ilk 2 vites aralığını buranın şartlarına göre ayarlamaları gerekirdi buraya yolladıkları araçlarda. diğer çift kavramalılarda bu aralık nasıl bilemiyorum belki onlarda da aynı sorun vardır.

    3- arabayı özellikle yokuşta park ettikten sonra aracın tüm yükü şanzımana binmesin. yani vitesi doğrudan p moduna getirmeyin. önce durun, sonra ayağınız frendeyken el frenini çekin, ardından da vitesi n konumuna getirin ve ayağınızı frenden çekerek arabanın ağırlığını el frenine yükleyin. şimdi vitesi p moduna alabilirsiniz. özellikle yokuş bir yerdeyseniz, vitesi n'e getirip ardından freni bıraktığınızda zaten aracın çok az hareket ettiğini farkedeceksiniz. eğer direk p'ye alsaydınız bu hareketin yükü şanzımana binmiş olarak kalacaktı. park halinden kalkarken de tam tersi. önce ayağınız frendeyken vitesi d veya r moduna getirin, sonra el frenini kaldırın.

    4- trafikte beklerken vitesi n moduna falan getirmeyin. şanzımanı yapanlar beyinsiz değil zaten kendisi boşa alıyor otomatik. almadığını iddia edeni kaale almayın. auto-hold gibi sizin yerinize frene basan bir sistem yoksa aracınızda, o zaman frene adam gibi basmış olduğunuzdan da emin olun. her an kalkacakmış gibi az basıp aracı yarım debriyajda bekletmeyin.

    yukarıda saydığım kurallardan ilk ikisine her zaman uymanın mümkün olmadığı açık, ancak elinizden geldiğince uymaya çalışırsanız şanzımandan yana herhangi bir sorunla karşılaşma ihtimalinizi sıfıra yaklaştırmış olursunuz. bunlar tüm çift kavramalı şanzımanlar için (edc, dct, powershift vb.) geçerli.

    eğer bu kurallara uymaz, aracı devamlı creep ettirir, yokuş yerlerde yükü şanzımana yüklerseniz balatalarınız kısa sürede aşınıp titreşim yapmaya başlayabilir, hatta yokuşta bıraktığınız aracı kullanmak için gittiğinizde kaldıramadığınızı görebilirsiniz. ondan sonra işte dsg şöyle dsg böyle diye gider ekşiye yorum yazarsınız. yazımın uzunluğu da sizi yanıltmasın bunlar kesinlikle uyulması zor ve ugras gerektiren kurallar da değiller hemen alışıyorsunuz zaten.

    tüm bu söylediklerime ek olarak belirtmeliyim ki dsg çok iyi bir şanzıman olmakla birlikte, bir zf değildir. daha verimsiz bile olsa kaliteli bir tork konvertörlüyü tercih ederim. istanbul yollarına daha uygun çünkü.
hesabın var mı? giriş yap