• seks kadar güzel etki yapmaz.
  • tekvir 81/29'a göre şirk olma ihtimaline sahip eylem biçimidir.
  • kesinlikle olumludur. bir inancınız olsa da olmasa da konsantre olup sesli düşünmek, sorunlarınızı dile getirmek, kendinizi kendinize anlatmak her zaman rahatlatır, sakinleştirir. düşünceleri ayrıntısıyla somutlaştırdığınız için durumu kabullenip çözüm üretmenizi bile sağlar. üstelik burda yüce varlığın er geç ona yardım edeceği inancıyla yapılması o olumlu etkiyi beşe falan katlıyor.
  • david burns’ün iyi hissetmek kitabında da geçtiği üzere düşünceler duyguları yönlendirir. bizi mutsuz ve huzursuz eden olaylar değildir aslında çoğu zaman, bizim onlar hakkında düşündüğümüz ve sonucunda hissettiklerimizdir. şu anda böyle hissetmenizin nedeni şimdi düşünmekte olduğunuz şeylerdir. her kötü his zihinsel olarak çarpıtılmış olumsuz düşüncelerin bir sonucudur duygular da size depresif bir mod da verebilir umutlu, kendine güvenen, sakin bir ruh hali de. dua eden insanın düşünceleri ise daha büyük bir güce yönlendirilmiştir. o’nu yaratan bir sınırsız güç olduğunu bilir ve o’na güvenir. olmayanı oldurtacak bir varlığı hisseder ve o’na açar ellerini, o’ndan ister sadece.

    dünya hayatı gerçekten bir rüyadan, bir oyundan ibaret. ilişkiler, duygular, insanlar, benliğimiz her şey çok kaypak. her şey geçici; güzel anlar, sonsuza kadar sürecekmiş gibi gelen ızdırap dolu dakikalar...

    o kendine çok güvenen kibir abidelerinden biriyle çalışma fırsatı buldunuz mu? benim bir şeye ihtiyacım yok diyen, kendim yaptım, kendim yaparım diyenlerden bahsediyorum. en ufak bir terslikte nasıl paçaları tutuşuyor, nasıl çaresizleşiyorlar, gördünüz mü? peki sizin genel müdürünüzün üst düzey bir yetkili karşısında nasıl süklüm püklüm durduğunu gördünüz mü? been there, seen that.

    istediğin kadar tanrı kompleksine gir, insan acizdir kardeşim. etrafta o kadar çok parametre var ki hayatımızı etkileyen. kötü giden şey birden hayra, iyiye dönüşebiliyor. elde ettiğimize sevindiğimiz şeyler de bazen felaketimiz olabiliyor.

    ben mesela ne zaman şeytana uyup böbürlensem ya da kibirlensem, "ben" yanılgısına kapılsam hemen akabinde bir başarısızlık, fenalık gelir başıma. çünkü ben yoktur, "o" vardır. bunu da bir uyarı olarak algılarım.

    belirli bir dönemden geçtim, belirli bir mana arayışı sonunda dua etmenin gücünü anladım. içten yapılan dualardan bahsediyorum.

    sanıyormusunuz ki siz, siz istiyorsunuz diye yaşıyorsunuz. yatmadan önce ballı süt içtiniz diye mi rahat nefes alabiliyorsunuz. allah yaşatandır. güç ve kuvvet ancak allah'tandır - lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh.

    hasbunallâhu ve ni'mel vekîl- allah bana yeter, o ne güzel vekildir.

    ...allah senin bunalan göğsünü açar. üzerinden yükünü alır. her zorlukla beraber bir kolaylık vardır. evet, her zorlukla beraber bir kolaylık vardır... (bkz: inşirah suresi)

    son olarak kesinlikle ve kesinlikle insanlar karşısında eğilip bükülmeyin. o kişi patronunuz olabilir başkası olabilir. tabii burada saygıda kusur edin demiyorum. rızkı veren allah'tır. sadece o'ndan isteyin ve o'na güvenin. hamd şüphesiz o'nadır.

    istediğiniz şeyler, çabaladığınız, duanızı eksik etmediğiniz halde belki olmuyordur; takılmayın. önünüzde göremediğiniz daha güzel bir kapıyı açabilmeniz için kapanmıştır belki o kapı. belki de o şeyin olması sizin için hayırlı değildir. kimse de bilmez, o'nun dışında. bu yüzden dara düştüğünüzde ferahlığı ve huzuru sadece o'ndan isteyin.

    son olarak sabırlı olun, dirençli olun ve korkmayın. sadece allah'a güvenin.
hesabın var mı? giriş yap