• petrol gelirleriyle hiç yoktan var olan şehir. günümüzde dünyanın sayılı şehirlerinden biri haline gelmiştir.
  • dünyanın en güvenli ve sıcak yeri. gerçekten dedikleri kadar güvenli ve abartıldığı kadar da pahalı değil. eğer kalabalık gidiyorsanız daha da avantajlı ama tavsiyem 6 kişiden fazla gitmemeniz. safari turu için de diğer etkinlikler için de 6 kişi yeterli.

    2. tavsiyem kesinlikle araba kiralamamanız. hem taksi çok uygun hem de heryer taksi olduğu için taksi bulmakta zorlanmıyorsunuz. taksi yerine metro da bir ulaşım aracı ama bence metroyu kullanmak çok gereksiz. biz çok merak ettiğimiz için al barsha'dan deira'ya 6 kişi metroya bir seferlik bindik ve bu mesafeye 6 kişi için 48* dirhem para ödedik. dönüşte aynı mesafeyi taksiyle döndüğümüzde toplamda 52* dirhem ödedik (düşünün taksi ne kadar ucuz). deneyim olsun, kadınlar ve çocuklar için ayrılan alanı görmek için bir kere metroya binmenizi tavsiye ederim ama onun dışında taksi daha rahat ve avantajlı.

    ayrıca, 3 günden fazla kalmanızı önermiyorum eğer gününüzü iyi değerlendirirseniz abu dhabi dahil tüm dubai etkinliklerini 3 günde tamamlayıp geri dönebilirsiniz. safari turu ve abu dhabi'de ferrari world'e gitmeyecekseniz hiç gitmeyin çünkü yapacak pek bir şey yok. sadece denize girer, güneşlenir dönerim gibi bir düşünceniz varsa, unutun. antalyaya gidin daha güzel. hatta dubai'ye gitmek yerine gerçekten antalya'ya gidin.

    yalnızca safari turu ve dünyanın en hızlı roller coaster'ına* binmek için oralara gidilir. onun dışında dubai'nin hiçbir espirisi yok.

    ek olarak; istanbul gibi pahalı olan bir yer için dubai çok da pahalı gelmiyor. gitmeden önce okuduğum yorumlarda yeme içmenin pahalı olduğu söyleniyordu. gidip gördüğümde ise istanbul'daki fiyatlardan pek de farklı olmadığını gördüm. cheesecake factory'de 18 *dirheme kocaman bardakta çok lezzetli limonata* içebiliyorsunuz, üstüne 2. bardağı da ücretsiz olarak ikram ediyorlar. orta seviye bir mekanda yemek yerseniz yemekleri de çok pahalı değil. yemeğe çok para harcamak istemiyorum derseniz gidip mc donalds'da da yiyebilirsiniz. yani dubai'de her bütçeye uygun otel, ulaşım ve yemek seçenekleri mevcut.
  • 8 aydir guvenle yasadigim memleket. 8 aydan sonra yerleseceklere bir kac nacizane tavsiye vermeyi kendime uygun gordum.

    konaklama

    oncelikle dubai de konakladigin muhit cok onemli. ben ilk geldigimde sirket beni al nahda adinda , sharjah emirligine sinir bir yere yerlestirdi. ben artik dubai de yasayacagim diye sevinirken, kendimi bir anda pakistan-hindistan sinirinda bir yerde buldum. sokaga ciktigimizda beyaz insan gordugumuzde hayirdir ins dedigimiz bir yere denk geldik. sokaga ciktigimizda dedigime de bakmayin, markete falan ciktigimizda. yoksa sole 2 yuruyeyim, bir parkta oturayim diyebileceginiz hic bir yer yok. sirketteki 6. ayi tamamladigimda direk 3 arkadasim ile beraber dubai marina da bir daireye ciktik. suan su sekilde bir manzaraya sahip evimde aksamlari balkonda nargile tutturuyoruz.

    http://i.hizliresim.com/zn7mv7.jpg

    oncelikle yasadigimiz bu 4 oda 4 banya 1 salon, 1 misafir odasi evimizin kirasi senelik 155.000 dirhem. yani 130.000 turk lirasi. kisaca aylik kiram 11 bin lira diyebiliriz. ve emin olun evin bulundugu muhit , evin buyuklugu ve manzarasi goz onune alindiginda evin kirasini kime soylesek , cok sanslisiniz lafini isitiyoruz. yani demem odur ki arkadaslar, ev kiralari pahali. cok pahali. eger bir is bulup geliyorsaniz, konaklamanin ucretsiz olmasina dikkat ediniz. ya da en guzeli, sirketin konaklama icin size en az senelik 50.000 dirhem para vermesini isteyiniz. zira verecekleri konaklama benim ilk yerleskemden farkli olmayacaktir.

    ulasim

    ulasim icin metro ve taksi yaygin bir secenek olarak gozukuyor. taksi inanilmaz derecede cok. ucretleri turkiye ile paralel. ancak kazandiginiz para dusunulunce taksinin ucuz oldugunu dusunebilirsiniz. metro sehrin hemen heryerine var. ancak inanilmaz yogun. tabi ki bunun icinde dubaide yer seyde oldugu gibi, bir ust klas var. gold class tercih ederek, daha luks ve nispeten bos kompartmanlarda 2 kat ucret karsiligi yolculuk edebilirsiniz. metronun bir ucundan bir ucuna 7 dirhem karsiligi standart, 15 dirhem karsiligi gold klass olarak yolculuk edebilirsiniz. ayni yolculuk icin taksiye yaklasik 80 dirhem odersiniz. 1 dirhem = 0.84 tl . arac almak icin ise dunya uzerinde daha uygun bir yer dusunemiyorum. zira vergisiz ortamda arac fiyatlari inanilmaz ucuz. dun arkadaslarimla 'bmw 650 cabrio mu yoksa mercedes slk200 cabrio mu' almanin daha iyi olacaginin muhabbetini yapiyorduk. ve 2006-2008 model bu iki aracin fiyati yaklasik olarak 25bin 26 bin tl civarinda degismektedir. memleketteki baba yadigari 2000 model fordu satip almayi dusunuyorum.

    yeme icme

    yeme icme konusunda cesitlilik inanilmaz derecede fazla. dunyanin butun mutfaklarina bizdeki yemeksepeti benzeri bir site olan talabat.com ile ulasabilirsiniz. ancak fiyatlar konusunda biraz caninizin sikilacagini belirtmek isterim. ornek vermek gerekirse gecen turk arkadasimla lahmacun soleyelim dedik. 6 lahmacun 1 litre ayrana, 145 lira para verdik. bir ogun icin odeyebileceginiz en dusuk tutar 40 dirhemdir. tabi bu yine yasadiginiz bolgeye gore degiskenlik gostermektedir. eski yasadigim bolgede , bir hint kardesimizin essiz ellerinden cikmis bir tavuk biryaniyi 20 dirheme yiyebilirsiniz. sunu soylemek isterim ki, ben yemek solemem ekonomi yaparim, gider marketten alisverisimi yapar, yemegimi kendim yaparim diyenlerdenseniz, nah yaparsiniz. zira evde yemek yapmak ile, disardan soylemek arasinda ogun basina en fazla 4 5 lira oynar. zira super marketteki fiyatlarin da masallahi vardir. bir kilo dometes geldigi ulkeye gore yaklasik 10 11 liradir . tavuk filetonun kilosu 24 liradir. bunun baharatini yagini tuzunu ekleyince size bir ogun yaklasik olarak 25 26 liraya denk gelmektedir. yani evde yapmak ve disardan soylemek sizin bir tercih meselenizdir. bu arada tum supermarket ve kucuk marketlerin eve tasima bedeli vardir.

    icki konusuna gelince , evet belki her kose basinda marketten soguk biranizi alamiyorsunuz ama, bir bar club a gidip rahatlikla ickinizi icebilirsiniz. ustunede soguk su niyetine bir biraya 50- 60 dirhem paranizi birakirsiniz. benim isim icabi bir cok yerde yuzde 50 indirimin oldugu icin daha birami daha keyifli icebiliyorum. ancak size tavsiyem dubai de yasayacaksaniz eger, ajman emirliginde bulunan ve alkol lisansi istemeyen bir kac dukkandan yuklu alisverisinizi yapip, alkolu evinize getirmeniz. zira alkol fiyatlari dedigim yerde oldukca uygundur. uygun dedigim bir litrelik red label i 60-70 dirhem araliginda alabilirsiniz.

    alisveris

    dubai icin alisverisin baskenti diyebiliriz sanirim. zira inanilmaz buyuk alisveris merkezleri butun turistleri cezbetmektedir. zira ben alisveris merkezi kullanmayi tercih etmiyorum. zira afedersiniz, o devasa binalarda, aradigim hic bir boku bulamamaktayim. ayrica kilik kiyafet konusunda dubaiden alisveris yapmanizi tavsiye etmem. ben isim geregi cok gezen bir insan oldugumdan, kilik kiyafet alisverislerimi baska ulkelerden ya da turkiyeden yapmayi uygun goruyorum. zira dubai de oldukca yuklu bir miktar oduyorsunuz. alisveris yapmak istiyorsaniz , teknoloji alisverisinizi dubaiden guvenle yapabilirsiniz. yeni tasindigimiz ev icin lg 65 inc 4k uhd televizyonumuzu 4600 dirhem ( 3880 tl ) ye aldik. ayrica yine lg marka 5+1 ses sistemi bize sadece 770 dirhem ( 650 tl ) ye maloldu. turkiyeye gelmeden kendime bir adet 128 gb iphone 7 aldim. onunda bedeli 3200 dirhemdi. yani doslarim sizlere tavsiyem , elektronik alisverisinizi dubaiden, diger alisverislerinizi memleketten yapmaniz.

    faturalar

    tabi dogal olarak faturalarda pahali. en yuksek bedel dogal olarak merkezi klimaya gitmektedir. aylik 600 dirhem merkezi klima , diger hizmetleri ise aylik 1200 dirhem olarak dusunebilirsiniz. internet icin televizyon ve ev telefonu ile birlikte 500 dirhem, cep telefonu faturaniz icin ortalama 200-300 dirhem olarak dusunebilirsiniz.

    genel itibari ile soylemek gerekirse dubaide is buldugunuz taktirde en az 10.000 dirhemlik bir gelirinizin olmasina dikkat ediniz. tabi bu ilettigim tutar ev kirasi haric olan tutardir.

    genel itibari ile dubai aileniz ile beraber ozgurce, guvence kayginiz olmadan yasayabileceginiz bir yerdir. gece saat kac olursa olsun, sehrin istediginiz yerinde rahatca dolasabilirsiniz. basiniz alkollu olup kavga gurultu cikarmadiginiz surece kolay kolay belaya girmez. ama basiniz polis ile belaya girerse, cok kolay bir sekilde dubaiye by by diyebilirsiniz. eger ben etliye sutluye karismam, alirim parami, keyifli keyifli yasarim diyorsaniz, dubai tam size gore.

    eger gelmeden once sorulariniz olur ise, cevaplamaktan mutluluk duyarim.
  • oldukça düzenli, temiz ve alternatifli duty freeye sahip olan havalimanına sahip bir şehirdir burası.

    dubai duty free'de bilinenin aksine teknolojik ürünlerin oldukça ucuz olduğunu düşünüyorum. iphone 7 32 gb 720 dolar, iphone 6s 64gb 666 dolardı. ayrıca duty free'deki apple mağazasından ürün alınca duty free'nin herhangi bir mağazasında geçerli olan hediye çeki gibi birşey veriyorlar. bana yaklaşık 30 dolarlık bir hediye çeki verdiler aldığım ürüne. ancak alınan iphone'da facetime özelliği bulunmuyor ve şarj aletleri türkiye'deki ile uyumlu değil.

    ayrıca türk ürünlerine de oldukça fazla rastlayabiliyorsunuz. birçok yerde lokum, erikli su, sırma su satıldığını görebiliyorsunuz.

    ancak kozmetik ürünlerin satıldığı alanlarda çok fazla sayıda personel çalışıyor. örneğin bir parfüme bakmak istediğinizde, muhtemelen prim sistemi olduğundan olsa gerek etrafınızda anında 2-3 personel beliriyor. bu durumda çok rahat alış-veriş imkanına sahip olamıyorsunuz.

    ayrıca duty free'de almadığınız için pişman olduğunuz bir ürün varsa bu pişmanlığı emirates ile uçuyorsanız giderebiliyorsunuz. duty free'de yer alan tahminim tüm ürünler emirates uçuşunda da uçakta alınabiliyor.
  • kanimca max 1 kez gidilecek sehir. yapay ve ruhsuz.
  • hiçbir şeye benzetemediğim, bana hiç hitap etmeyen yer. binalar ve lüks. dubai'yi sadece bu iki kelime ile anlatabilirim. ha adamlar yapmış eyvallah saygı duyuyoruz ama mesela adamlar las vegas'ı da yapmış. yapay şehir görmek istiyorsan las vegas'a gitmelisin.

    oteller, birkaç sahil bölgesi (jumeriah falan), marina vb. güzel mi güzel ama o kadar. ruh yok. ha bir de içki yok. fıstık gibi döşemişler sahili, restoranlar dizi dizi dizilmiş, hoş bir ortam. dur şurada bir yemek yiyeyim, bir şarap içeyim desen yok. tek bir alternatif yok.

    bazı bölgelerde alternatif var evet ama bir bira 40-50 tl falan. bir de istediğin yerde istediğin zaman içemeyeceksen ne anlamı var. beni kaldığım otel gayet güzel lüks bir oteldi mesela ama içki yoktu. herhangi bir yerinde içebilme ihtimalin yoktu. var mı böyle bir şey? yok, olmamalı. otellerin bazıları içkili ama fiyatlar yine abartılı ötesi.

    ramazan aylarında gündüz açık dükkan bulmak zaten mümkün değilmiş. sokakta su, sigara vb içmen imkansızmış. asla çekilmez.

    ha insanlar mutlu o ayrı. oraya yerleşen herkes aynı şeyi söylüyor. mutlular ve huzurlular. neden? çünkü iyi para kazanıyorlar, ülkede sistem oturmuş, olağanüstü hiçbir olay yaşanmıyor. güvenli.

    dolayısıyla, sadece gidip yaşamak, çok para kazanmak ve düşünmeden çok para harcamak için güzel olabilir(ki ne olursa olsun ben bir arap ülkesini seçmem yaşamak için o ayrı) ama turistik olarak hayal kırıklığı.

    bu arada, arap kardeşlerimizin hepsi cumhurbaşkanımıza hayran. kendisinin dünya lideri olduğunu düşünüyorlar.
  • eğer yapaylıktan hoşlanan ve alışveriş merkezlerinin harikulade yerler olduğunu düşünen bir insansanız belki hoşunuza gidebilir. ben hiç sevmedim. havası ağır ve içki çok pahalı. sadece otel barlarında içki içilebiliyor. otobüs duraklarında bile klima var. deniz sıcak ... sahte nyc silüeti yaratılmaya çalışılmış ama içi boş. sevmedim.
  • bok gibi bir yer. iş için 2 kere geldim. gayet lüks otelde kaldım. ama buraya tatile gelenin kafasına sıçayım. bombok bir yer.
  • neredeyse 1 senedir burada yaşayan bi kardeşiniz olarak iki kelam etmek isterim.
    ön edit: 2.5 sene oldu
    son edit: 4.5 sene oldu
    very son edit: 8 sene oldu

    dubai gezmeye nazaran yaşaması daha kolay ve keyifli olan şehirler kategorisine giriyor bana göre, yani istanbul'un tam tersi diyebiliriz.

    bu başlığı takip ediyorum. epey yanlış bilgiler ve tespitler var, onları bi düzelteyim önce:

    alkol & yaşam: bir çok entry gördüm dubai'de içki içemiyorsun, alkol yok abi vs. şeklinde. bu bilgi doğru değil. yasal olarak herhangi bir yerin alkol servis etmesi için bir otelle bağlantısı olması gerekiyor. dubai'de hemen her yer bir şekilde sağdan soldan bir otele bağlı olduğu için bir çok yerde alkol bulabilirsiniz. satın almak için de alkol lisansına sahip olmak gerekiyor ama sharjah dışındaki ve abu dhabi dahil diğer tüm komşu emirliklerden rahatlıkla ve ucuza lisansa gerek kalmadan alkol temin edebilirsiniz.

    2022 edit: alkol - hotel bağlantısı kalktı, lokasyon uygunsa mekanlar alkol lisansını hotel bağımsız alabiliyor. kişisel tüketim için de hala alkol temin edebileceğiniz yerler geçerli, üstüne artık türklere de alkol lisansı veriyorlar, böylece dubai içinde de alkol satılan yerlerden alkol alabilirsiniz - şehrin her yerinde african eastern ya da mmi diye geçen marketlerden alınabilir. fiyatlar görece daha pahalı.

    2023 edit: emirlik olarak sadece dubai'nin aldığı %30 alkol vergisi kaldırıldı. normal fiyattan alkol alabiliyoruz artık, diğer emirliklere hizmet işi bitmiştir! örnek olması açısından bi şişe black label 140 dirhem = mart 2023 kuruyla 725 tl

    2023 edit2: ras al khaimah isimli dubai'ye 1 saat 15 dakika mesafedeki emirlikle casino açılıyor 2025'te. 2026'da da dubai'de bluewaters'ta yer alan caesar's palace hotel'de de açılacağı konuşuluyor.

    2023 edit3: resmileşti dikkat! dubai'de kite beach açıklarına yapılacak bir adaya casino açılacağı kesinleşti. birleşik arap emirlikleri oyun ve kumar komisyonu resmi bir devlet dairesi olarak kuruldu.

    sıcak: mayıs-eylül arası fırının içine girmişsiniz gibi dışarısı. yaşayan için çok dert değil zira zaten bütün gün klimalı ortamdayız. gün içinde dışarıyı hissetmediğimiz zamanlar oluyor. işten çıkıp klimalı arabana binip klimalı mekana gidiyorsun. ilk bakışta iç karartırcı gelebilir ancak mekanlar geniş ve ferah, alışılıyor. bu aylarda gelmeyin, zaten ne işiniz var gidin akdeniz'e ege'ye maldivler'e karayipler'e. kalan aylar hava zaten harika.

    2022 edit: bilimsel olmamakla beraber ve 8 senenin alışkanlığıyla olsa gerek, yazlar eskiye nazaran daha kolay geçiyor, bu sene haziran'da bazı akşamlar dışarıda rahat rahat oturabildiğimiz zamanlar oldu.

    yaşam: ben dubai marina'da yaşıyorum. burada kadınların giydiği kıyafetleri istanbul'un en modern semtinde hiç bir kadın giyemez. kimse kimseye bakmıyor, beachler stringli bikini arkası açık yarı üstsüz güneşlenen insanlarla dolu. özellikle marina bölgesi inanılmaz rahat bir yer. downtown'a doğru gittikçe biraz daha usturuplu olmak gerekebiliyor, ancak oradaki beach'ler, club'lar vs.'de de durum benzer. ramazan'da bir çok yer kapalı evet, fakat bir çok gece mekanı da açık ve alkol var, ramazan'da da epey güzel partiler oldu. restaurant'lar perde bez vs. gibi şeylerle kapatılıyor. yani ben görmeyeyim de sen ne bok yersen ye diyor memleket.
    burada ramazan, kurban bayramları, ulusal gün, noel, halloween, diwali her şey kutlanır. yüzde 80'i yabancı olan bir şehirden bahsediyoruz sonuçta. herkes birbirine saygılı.

    2022 edit: ramazan'da her yer açık, perde olayı kalktı. sadece belli başlı mekanlar ticari kararları gereği (iş azalması, renovasyon vs.) 1 aylığına kapatabiliyor, onun dışında ramazan etkisi diye bişey yok, fark edilmiyor bile.

    güvenlik: dünyanın en güvenli şehri, herkes benzer şeyleri söylemiş zaten. nedeni de suç işleyenin şeriat kurallarına göre belasının sikilmesi, en iyi ihtimal deport edilmesi. kimse güç bela bulduğu işini kaybetmek istemiyor.

    yapaylık: buranın 40 yıl önce tamamen çöl olan bir inci kasabası olduğunu düşünürsek, doğal güzellik bekleyenlerin tarih ve coğrafya bilgilerini gözden geçirmeleri gerekir. yeşili doğayı özlüyoruz tabi ama tekrar yazıyorum burası 40 sene önce çöldü. dubai'ye gelip "çok sıcak abi yaa" ya da "hiç doğal değil iğrenç yapay" diyen insanla bence ilişkinizi gözden geçirin. dubai'nin "doğal" yapısı "doğal olmaması". 8 ay süper havası ve her daim eğlenceli mekanlarıyla bu dezavantajlar çekilir hale geliyor.

    araplar: öncelikle arap değil emiratiler. gözünüzde canlanan standard arap önyargısını bir kenara bırakın. o sizin bildikleriniz saudi'ler. onların imajı burada da benzer. arabistan'dan dubai'ye kaçıp kendilerine göre günahın dibine vurup sapıtıp gidiyorlar. emiratiler için advanced arap diyebiliriz. özellikle gençleri oldukça kültürlü, iyi eğitim almış, çok iyi ingilizce konuşuyorlar. maalesef şeriata tabi oldukları için bir çok konuda hala kısıtlılar ama kadınlar sosyal hayatın çok içinde. bir çoğunun startup'ı var, cafe, moda tasarımı, charity gibi işler yapanlar ağırlıkta. kurumsal hayatta da yerlerini almışlar. ortadoğu'da hatta dünya genelinde çok başarılı ve güçlü kadınlar mevcut. türkleri çok seviyorlar genelde, bir kaç kelime türkçe bilmeyen, türk dizilerini izlemeyen yok gibi.

    her şey güllük gülistanlık değil tabi. buranın da bir dark side'ı var. hintli pakistanlı filipinli iş gücünü köle gibi kullanıyorlar, aşırı tembel ve verimsizler. expatlara muhtaç olmasalar hepimizin kıçına tekmeyi basarlar. saygı ve anlayış biraz da karşılıklı çıkarlardan oluşmuş gibi geliyor bana.

    turistik: her şey yazılmış başlığa bakın, ben keyifli aktiviteleri yazayım:

    - cielo sky lounge'ta harika bir lounge müzik eşliğinde kokteylinizi alıp creek manzarasının tadını çıkarın,
    - dubai mall'ın yanındaki fountain show'u izleyin,
    - cuma günü buradaysanız, jumeirah beach hotel'de herhangi bi yerde brunch'a gidip sıçana kadar yiyin,
    - barasti beach club'a gidip bir mekana nasıl her türlü eğienceyi sığdırdıklarına bakın, dana gibi için,
    - pier 7'da 7 kattan herhangi bir restaurant'ta yemek yeyip başka bir kata çıkıp barda öküz gibi için, marina manzarasının tadını çıkarın,
    - çöl safarisine gittiğinizde mutlaka quadbike'a binin,
    - tatmak istediğiniz herhangi bir mutfak varsa mutlaka deneyin zira en iyileri burada (peru, thai, lübnan, özbek, aklınıza ne gelirse),
    - dubai'den biraz uzak ama bab al shams'a gidip çölün ortasında enfes bir mekanda içki / nargile * için,
    - konser, opera ve bilumum gösterilere bakın. mutlaka sevdiğiniz birisi denk gelecektir.

    2022 edit: yukarıdakiler hala geçerli, üstüne bi dünya mekan açıldı, alkollü mekan sayısı çok arttı, google maps'te etrafta ne var diye bakıp istediğiniz yere gidebilirsiniz tek tek önerme seviyesini aştı zira.

    yaşamayı düşünen, gelmek isteyen varsa yeşillendirebilir. her okuduğunuz entry'yi de doğru sanmayın.

    "ay dubai çok sıcak ya nasıl yaşıyosunuz orda?
  • bi dilim pizzaya 20 usd ödediğim ve aç kaldığım yer. daha da gelmem uae'ye
hesabın var mı? giriş yap