• wolf erlbruch'un kaleme aldığı, henüz okumadığım ama çok güzel olduğunu düşündüğüm bir çocuk kitabı. konusu şöyle:

    "küçük ördek, bir gün ölüm’le karşılaşır. ölüm, ördek’i almaya gelmiştir. tanışıp sohbet ederler. ördek ölüm’ün kim olduğunu, neler yaptığını ve gitme zamanı geldiğinde, ölüm’ün onu nereye götüreceğini anlamaya çalışır.

    ördek, ölüm ve lale, küçük bir çocuğa hayatın en temel parçalarından birini anlatabilmenin en sıcak yolu…"

    *

    ördek, ölüm ve lale
    wolf erlbruch
    iletişim yayınları
    çevirmen : bahar siber
    ekim 2009, 32 sayfa

    http://www.ilknokta.com/…06/ordek-olum-ve-lale.html

    valla ne yalan söyleyeyim, konusu, çizimleri çok cezbetti beni. işte şöyle bir kitap hediye almak isterim yani. kitap hakkında bir iki yazı
  • d&r 'a girip son bir hediye bakındığım sırada gözüme çarpıp, zart diye okuyup, zurt diye aldığım kitap.
    kesinlikle her wolf erlbruch kitabı gibi, bu da çocuklar için yazılmamıştır.

    moralim çok bozuktu. kapıdan içeri girip direkt çocuk kitapları bölümüne gittim. birine hediye kaitap alacağım zaman ilk oraya giderim.
    kitabı elime aldım, okumaya başladım, sayfaları çevirip resimlere bakıp koca koca yazılmış bir kaç cümlelik yazıları okurken, birden burnum tıkandı. burnumun tıkanıklığını farkettiğim anda mideme bir sancı girdi, gözümden yaşlar akmaya başladı.
    çalışan kız yanıma yaklaşıp: "pardon bir sorun mu var acaba, iyi misiniz?" diyerek garip garip suratıma baktı.
    "bunu bi çocuğa nasıl okutursunuz siz?" dedim kızın sorusuna karşılık, bi yandan da kendimi toparlamaya çalışıyordum.
    kız tabii tepki veremedi anlam veremediği için, "kusura bakmayın sadece içime oturdu kitap" dedim, kasaya gittim, kitabı alıp çıktım.
    yolda tekrar tekrar okudum. garipti. altı üstü birkaç sayfalık, bir kaç cümlelik bi kitap, o anki ruh halimle birlikte beni hırpalamaya yetmişti.
    gariptir bu kitap. giderken arkanızda bırakacağınız çoğu kitaptan daha anlaşılırdır.
    ölümü bir çocuğa değil, bir büyüğe anlatır en sade haliyle.
    hele ki siz ördekseniz ve o kitabı almadan bi kaç gün önce öldüyseniz.. okuyacağınız en iyi kitaptır..
  • çocuğum olduğunda bu kitabı okusun istiyorum ama yapabileceğimi sanmıyorum. yazık la.
    çizimleri de çok güzeldir ayrıca.
  • bir dostun tavsiyesi ile haberdar olup, hemencik açıp okudum. hüzün veren bir buruklukla ölümü tasvir eden çizgilere bakakaldım.nasıl tatlı bir ördek tasviri yapılmış, alıp evimde beslemek istedim.çok meraklı minikler için okutulacak bir resimli hikâye.şöyle de bir vidyosu var :)
  • bir yakınını kaybetmiş çocuklara travma sonrası okunmaması gerektiğini düşündüğüm kitap. ziraa ölüm hep bizimledir, yanımızdadır vurgusu çocuğun paranoyaklaşmasına ve yersiz kaygılar geliştirmesine sebep olabilir.

    ek olarak bazı bloglarda 4+ yaş olarak ifade edilmiştir. 4 yaşında bir çocuk için bu kitabın pek bir şey ifade edeceğini sanmıyorum. yazarın belirlediği 9+ yaş durumu daha uygundur.
  • piyasadan silinmiş sanki aradığım hiçbir yerde bulamadığım. ölümü anlattığı ve hatta ölümü çocuklara en uygun şekilde anlattığı iddia edilen kitap.
  • artık piyasada ve hatta sahaflarda bile bulunmayan wolf erlbruch'un muhteşem kitabı
  • çocuk kitabı olarak raflarda yer alan ama oldukça derin ,ölümü kabullenmeyi işleyen hüzünlü kitap.ölümü kabulllenme derken kişinin kendi ölümünü,hem de karakter olan ölümle yüzleşerek ,konuşarak.
    ayrıca çizimleri de çok güzel.
    2010 yapımı animasyon uyarlaması mevcuttur.animasyonu schlıngel uluslararası film festivali'nde 2010 animasyon filmi ödülü'nü kazandı.
    2011 yılında ise yönetmen andrea simon, aynı isimde kısa bir film yayınladı; iki genç kız kardeş, annelerinin ölümüyle , bu kitabı okuyarak baş etmeye çalışıyor .

    kaynak
  • ölümü hayatımda en sık duyduğum şu günlerde aklıma gelen kitap. bu kitabı bitirdiğimde en çok laleyi düşünmüştüm, ölüm laleyi ördeğe asla veremedi ancak öldüğünde dahi ondan esirgemedi.

    işte buradaki lale ölümden bize gelebilecek yegane hediyedir, hayatımıza estetik bir zevk katacaktır onu içselleştirdiğimizde ve hatırladığımızda. bu hediyeyi ölünce mezarına alanlar için hissedilecek acı ölümün yüzündeki buruk gülümsemenin içinde saklıdır.
  • wolf erlbruch tarafından yazılmış çocuk kitabı. sözde. :) kısacık cümleleri, kocaman resimli sayfaları ile birkaç dakika içinde okunuyor ama sindirmesi biraz zaman alıyor.

    okuduğum her çocuk kitabı beni etkilemiştir öyle ya da böyle. bu kitap da etkiledi. etkilemek derken fena çarptı gerçekliği. duygusallıktan mıdır bilmem yine gözlerim nemlendi bitirdiğimde. sınıfta çocuklara okuturum diyordum hayatın gerçekleriyle yüzleşirler belki diye. çok ikilemde kaldım.

    hayatımda hiç öyle büyük bir kayıp yaşamadım, ölümle yakın bir münasebetim olmadı. ona rağmen kitabı okurken ördek olduğumu fark ettim, ölümün de her an yanımda olduğunu. yine ölümün çok olağan bir süreç olduğunu da hissettim. aniden gelmiyor, aslında hep yanıbaşımızda.

    bir çocuk kitabından çok öte bir kitap.
hesabın var mı? giriş yap