• kahramanmaraş bölgesinde 2 asır saltanat sürdüler...

    ayrıca osmanlı sarayına birçok dulkadirli prensesler girmiş. 2. murat ve yavuz'un annesiyle fatih sultan mehmet'in karısının dulkadir prensesi olduğu biliniyor.
  • bunlar babadan oğula nesildirler.
  • kahramanmaraş ve gaziantep taraftarında kurulan beylik. yavuz sultan selim, turnadağ savaşı'nda bunları yenerek anadolu türk birliğini sağlamıştır.
  • yok arkadaş, bizim milletimiz eskiden devlete isim koymayı beceremiyormuş. bakın efendim dulkadiroğulları, germiyanoğulları falan hep kötü isimler. bu beylikler yüzünden, ingilizceyi ilk öğrenmeye başladığımda addams family'yi yabancı bir beylik zannettim 2-3 sene boyunca.

    özellikle bu beylik ortaokul yıllarımın kabusu oldu senelerce. benim bildiğim dul kalmak erkeklerin başına gelen bir şey değildi; kadir nasıl dul kaldı, oğullarını dul kalmadan önce mi yaptı, game of thrones'daki gibi oğullarını ismini jon anadolu falan koymak zorunda kaldı mı bu yüzden? o değil kötü isimlere rağmen yıllarca hüküm sürdü bu devletler hep. osmanlı'da öyle. sıfat gibi devlet ismi mi olur haşmetlim? gel gör ki yüzlerce sene ortalığa korku salmış, milletin ağzını burnunu kırmış devletler bunlar.

    oysa bak elin great britain'i var mesela. sadece sıfat değil, sıfat tamlamasından devlet yapmış adamlar. hele ki kutsal roma germen imparatorluğuna* hiç girmiycem, adamlar hem romalı, hem germen hem de kutsal.

    türkiye güzel ama.
  • osmanlılar'dan sonra en uzun ayakta kalan beylik olmasının iki açıklaması vardır.
    birincisi osmanlılara kilometrelerce uzak olmaları.
    ikincisi osmanlıların iran seferi için topraklarına katmasını geciktirmesi ki seferden sonra işini bitirdiler diye hatırlıyorum.
    belki de osmanlı sultanları anadolu'daki tek eğlencenin bu beyliğin ismi olduğunu düşünmüşlerdir de espri bayatlayınca yıkma kararı vermişlerdir yani olamaz mı?
  • zulkadiroğulları'dır asıl adları.
  • zülfikar'a kimse dulfikar demez. zülkerneyn'e de kimse dulkarneyn demez. ama nedense zülkadir adı yeni harflere aktarılırken dulkadir diye aktarılmış.

    zül+fekar=fekar+lı (omurgalı)
    zül+karneyn=karneyn+li (iki boynuzlu)
    zül+kad(i)r = kad(i)r+li (güçlü)

    yazımda neden böyle (dul~) bir tercih yapılmış çok anlam veremedim.
  • günümüzde soyları devam eden beyliktir.

    üst düzey yönetim seviyesinde olan dulkadiroğullarının anadoluyu yıllar öncesinden terk ettiklerini öğrendim. 1. derecede soyu sürdüren aile şuanda amerika'da yaşamakta imişler.

    elbistan ve çevresinde dulkadiroğlu ve dulkadir soy ismiyle yaşayan aileler var ancak zamanında beyliğe tabi olan aşiretlerin ve soylu ailelerin devamı niteliği taşımaktadırlar. kahramanmaraş ve elbistan çevresinde hala beylik dönemi eserleri görmeniz mümkündür.
  • dulkadiroğulları devleti (beyliği), ıı. dönem anadolu beylikleri'den biridir. 1298-1522 yılları arasında anadolu'nun güneyinde, elbistan merkez olmak üzere kurulmuşlardır. bir türkmen devletidir. dulkadiroğulları oğuzlar'ın bozok kolundandır.ilk reisi zeyneddin karaca bey'dir. osmanlı imparatorluğu ve memlükler arasında mücadelelere neden olan devlet, turnadağ muharebesi'yle (1515) yıkılarak osmanlı imparatorluğu'na bağlandı. osmanlı sarayına çeşitli dönemlerde toplam beş adet gelin göndermiş olan dulkadirli hanedanı böylece osmanlı hanedanıyla akraba olmuştur. yıldırım beyazıd'ın eşi, çelebi mehmed'in eşi, ıı.murat'ın annesi ve eşi, fatih'in annesi, fatih'in babaannesi ve yavuz sultan selim'in annesi dulkadir sultanlarının kızlarıdır. dulkadiroğlu devleti osmanlı devleti'ne bağlandıktan sonra dulkadiroğlu hanedanının şehzadeleri osmanlı devleti içinde beylerbeyi, sancakbeyi, tımarlı sipahi alaybeyleri olarak önemli görevlerde bulunmuşlardır. sultan alaüddevle bozkurt han'ın oğlu şehzade şahruh mehmed bey'in torunu olan şehzade davut bey 1580 yılında kayseri sancak beyi olmuş 1610 yılına kadar bu görevde bulunmuştur. davut bey'in devlet görevi bittiğinde kendisine has olarak kayseri'nin 357 köyünü kapsayan, tomarza, bünyan, develi, sarız, pınarbaşı, akkışla ilçelerini de kapsayan zamantı bölgesi verilmiştir. davut bey'in tımarlı sipahi alaybeyi olan oğulları bölgeyi gülveren köyü'nden yönetmişlerdir. babadan oğula osmanlı sarayından tasdikle devam eden bu görev sultan abdülmecîd hanın 19 ocak 1841 fermanı ile kalan son tımarlı sipahileri tımarlarına ölene kadar sahip olmak şartıyla emekliye sevk etmesi ile büyük selçuklu döneminden beri anadolu ve ön asya türklüğünün idari ve askeri aristokrasisi ve bürokrasisini oluşturan tımarlı sipahi sınıfı resmen sona erdi. bu bağlamda gülveren'den bölgeyi yöneten dulkadiroğlu mehmed sipahi bey'in 1899 yılındaki vefatına kadar bu görev sürmüş oldu. bu tarihten sonra asakiri nimazı şahane adı ile oluşturulan yeni bir askeri sistemde dulkadiroğlu hanedanı mensupları askeri görevlerini bu çatı altında sürdürerek yönetimde oldular. dulkadiroğlu hanedanı mensuplarının tımarlı sipahi alaybeyleri bölgede alaybeyler sipahiler olarak bilinmekle birçok mühim işlere imza atmışlardır. bu hanedan gülveren başta olmak üzere, harsa, bel ve alaybeyli köylerinde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. soyları günümüzde de sürmektedir. kırşehir, malatya gibi illerde de bu hanedana bağlı aileler varlıklarını devam ettirmektedir.
hesabın var mı? giriş yap