• artık karma değil de, sadece kız yurdu olan. yani anadolu üniversitesinde öğrenim gören bir kız öğrenci bu yurtta kalmak zorunda ya da hemen yanındaki eskişehir yurdunda. bilmeyenler için söyleyeyim, dumlupınar yurdu osmangazi üniversitesinin bitişiğinde. anadolu üniversitesi ve osmangazi üniversitesi eskişehirin iki ayrı ucu. insanlar tek tipleştirilmeye çalışılıyor. kadın-erkek ayrımı ayyuka çıkmış durumda. zaten maddi durumu yetersiz olduğu için yurtta kalan kız aylık yurt parasından çok yol parası ödeyecek. keza, osmangazi üniversitesinde öğrenim gören erkek öğrenciler için de bu geçerli. kalabilecekleri yurtlar ya çarşı içinde ya da anadolu üniversitesi kampüsünde.

    http://j1308.hizliresim.com/1d/1/qzsvd.jpg
  • dumlupınar öğrenci yurdu, eskişehir'de yurtkur'a bağlı 3 yurttan biridir. diğerleri, yunus emre kampüsü'ndeki yunus emre öğrenci yurdu, eğer kapanmadıysa sakarya caddesi'ndeki cumhuriyet kız öğrenci yurdu'dur.

    1997'nin eylül ayında kısa bir süre misafir öğrenci olarak kalmıştık. sonra tıp fakültesi'nin karşısındaki özel bir yurda geçmiştik. bu özel yurdun alt katında 24 saat açık lokanta vardı ve yurt sakinleri de arada buraya gelirdi.

    1997 senesinden hatırladığım kadarıyla 6 bloktan oluşur. 1'inci ,5'inci, ve 6'ıncı bloklar erkek, 2'nci, 3'üncü ve 4'üncü bloklar kızlara tahsis edilmiştir. tam ortasında yemekhanesi vardır. her katta duşlar vardı sıcak su ise 24 saatti. her blokta mescit vardır.

    bir de musa diye bir müdür yardımcısı vardı ki fırlamalıkta yurttaki bütün talebelere taş çıkarırdı.

    osmangazi üniversitesi meşelik kampüsü'nün dibinde olması rağmen mevcudunun yarısı anadolu üniversitesi öğrencisiydi. tıp fakültesinin önünden kalkıp yurdun önünden geçen ve anadolu üniversitesi'ne giden 45 numaralı halk otobüsü ile ulaşım mümkündür. ayrıca raykent'e giden 52 hattı da buradan geçerdi. terminal'e ise 13 giderdi. 34 ise üniversite evleri yenikent arasında çalışır buraya da uğrardı.

    önünden seyitgazi, afyon yolu geçer ve eskişehir'in "asrî mezarlığı"na da yine bu yoldan gidilir.

    etüt odaları sıcacık ve sessiz, pinpon masaları her zaman doluydu. "kırgızkazaközbekazeritacik" öğrenciler her zaman 25'li gruplar halinde gezerdi. tanıdığım en süper insanlardan biri olan afganistanlı hukuk talebesi sayyid zabiullah taha zadeh ile de burada tanışmıştım.

    eskişehir kent merkezine göre her zaman birkaç derece daha soğuk olur ve kar üç beş santim daha fazladır.
  • bir devlet yurdundan çok daha fazlası. daha önce evde de kaldım, seneye de eskisehir'deyim ama tekrar eve çıkmayı düşünmüyorum. artıları evden daha fazla, eksileri evden daha az.

    edit: kız-erkek ayrımı yapıldığından mütevellit eve çıktım, daha güzel şeyler oldu. demek ki o kadar da güzel değilmiş.
  • ranzaların tahtalarına şiirler, sözler yazdığım yurt. osmangazi üniversitesine bitişik. yürüyerek 6 -7 dakikada üniversiteye ulaşılırdı. o dönemde yurdun karşısı tarlaydı ve biraz ilerisi varoş bir mahalleydi. bir gün televole adlı bir mahalle kahvesine okey oynamaya gitmiştik. kahveci zeminde bir kapağı açmış ve içine inip orada beslediği taklacı güvercinleri yemlemişti. çok şaşırmamıza rağmen hiçbir şey olmamış gibi okey oynamaya devam etmiştik.

    o akşam kahveye giderken elinden tutup sevgililer gibi koşma şakası yaptığım arkadaşım şimdi nerede ne yapar acep?(ikimiz de erkektik ve o günlerde o mahalle için epey cüretkar bir şakaydı.)
  • bir donem penceresinde furuyu bes dakika gorebilmek icin ( o da bilmem kac metre oteden) dize kadar karda, bir saat bekledigim mekan.
  • 1998-2001 seneleri arasındaki 2. evim.

    gece vakti acıkıldığında giriş kapısı bekçisine yalvararak dışarı çıkılıp tıp fakültesi hastanesi kantinine gidip tost almak daha sonraki sohbetlerde en fazla hatırlanan şeyler arasındadır. bu tost da hayat boyu yenilen en lezzetli şeyler listesinde üst sıralarda yer alır.
  • en son bulunduğum 2001-2002 döneminde, gece köftecisi ve kumpirci barındıran yurt, en iyi arkadaşlıkların mekanı.
  • birkaç ay önce ek binası tamamlanmış. ek binanın kalitesinin özel apartlar kadar iyi olduğu söyleniyor.
  • önceki yıllarda ambar olarak kullanılan yerlerde öğrencilerin yatırıldığı yurt. öğrenciler nefes almakta bile zorlandıklarını söylemişlerdir ki milli eğitim bakanlığı ekstra bir alkışı hak etmektedir böylece. (bkz: http://www.telgrafhane.com/…degilogrenciambari.html)
hesabın var mı? giriş yap