• facebook'ta 972 arkadasi olan kiz tarafindan kirilmistir bu rekor.
  • insan beyninin akılda tutabildiği arkadaşlık sayısı. sayıda 147.8 miş. şimdi bu küsuratlı sayı vereyim de salladığım anlaşılmasın değil de ne.
    ahmet 1, can 2, ayşe 3 .......... , mehmet 147, hamdi 147.8 *hamdi adam değilsin olm adam*
  • (bkz: munbar)
  • (bkz: robin dunbar)
  • koyduğu sayılar sosyologlarca, primatlarla yaptığı kıyaslamalar antropologlarca belli ölçülerde yanlış bulunmuş lakin önerme kısmı gayet akla yatkın, sosyal medya'nın bu amaçla hazırlanmış bir makroproje olup olmadığını inceleyen bir makaleye denk gelmiştim, "çok gezen mi bilir çok okuyan mı" sorusuyla başlayacak, bilmek nedir, farkındalık nedir, toplum nedir, demografi nedir gibi bir sürü soruyla zenginleşecek bir sohbette güzel sos olacak bir teori...
  • bir kişi için yönetilebilir ilişki kurabileceği kişi sayısıdır. ilkel kabilelerdeki kişi sayısı da bu civarda olurmuş. ancak bu tez x nesli için geçerlidir; y neslinde bu sayının (yukarı yönde) esnediği düşünülmektedir.

    gelişen teknolojiye paralel olarak değişen ilişki tarzları, önümüzdeki 20-30 yıl içinde yönetilebilir ilişkin sayısının 500'ü aşabileceği yönünde tahminleri ortaya çıkartmaktadır.

    kaynak sormayın, google'layın. kulaktan dolma bilgiler benimkiler. misal, cem tarık yüksel'in bu konuda konuşmaları vardır.
  • beyinde, bilinçli düşünme ve dil yetisinin kontrol edildiği neokorteks bölümü limitleyen rakam.

    robin dunbar'a göre bu rakam 150.
  • insan beyninin aklında tutabildiği insan sayısı ile orantılı olduğunu söyleyen, robin dumbar'a ait keşif.
    dumbar, anlaşılan 150 sayısına takmış birisi. ortalama olarak bu sayının 150 olduğunu söylüyor. duygusal zekayı geri plana atarsak sosyal çevre ile birlikte bu sayı yukarı esneyebilir.
    hatta bu sayının 150 yi geçemeyeceğini söylemiş ve gene "dunbar sendromu" adını vermiş teoremine.
  • sosyal ilişki içerisinde bulunulan insan sayısını sınırlayan bilişsel yetenek ölçütü.
  • ingiliz antropolog robin dunbar tarafından ortaya konmuş sayı. neokorteksimiz tarafından yönetilebilir sayıda ilişkide olabileceğimiz insan sayısı. robin dunbar'a göre 150 bu sayı. günümüzde bu sayının sosyal ağlar şu bu sayesinde 500 e kadar çıkarılabileceği söyleniyor. hayvan toplulukları ve ilk insanların sosyal grupları üzerinden tespit edilen bu sayıda en fazla 150 bireyden sonra yeni gruplar oluşması elzem hale geliyormuş. biz insanlar nasıl milyonlarca kişi bir arada yaşıyoruz dersek toplumsal mitler sağolsun.
hesabın var mı? giriş yap