• 1940 yilinda fransadan cekilen(kacan) ingilizlerin dunkirk kiyisindan ingiltereye donmeleri . aslinda bu olay tamamen bir alman zaferi olmasina ragmen ingiliz ve muzaffer fransizlar! kacmalarini bile bir basari sayarak tarihe bunu basarili bir geri cekilme diye yazmislardir.
    unutmamak gerekirki tarihi kazananlar yazar ne yazikki.
  • benim tahminime gore, hitler' in, tahliyeye gelen ve aciga cikan ingiliz donanmasinin tamamini ya da onemli bir kismini tahrip etmek ya da yok etmek icin, tahliyenin baslangicinda, ingiliz seferi kuvvetlerinin ve fransiz ordusunun tahliyesine kismen izin vermesiyle faciadan basariya donen olaydir.

    ama churchill' in de dedigi gibi;
    (bkz: tahliye ile zafer kazanilmaz)
  • dunkerque mucizesi diye de bilinir.

    adolf un duraklama nedeni, aynı kandan geldiklerine inandığı ingilizlere jest yaparak, geleceğe yatırımdır. hata olmuştur.

    insanları gaz odalarında katletmesine rağmen, savaş meydanında gaz kullanmamak gibi enteresan huyları vardı adolf un.
  • almanlar nasıl ki fransayı yıldırım saldırısı hızlıca ortan kaldırmaları büyük bir başarı ise dunkirk de yaşananlarda savaşın seyrini değiştiren en önemli olaylardan biridir. eğer ki o askerleri oraya hapsetmiş olsaydı asla ama asla ingiltere almanya'ya karşı direnemezdi
  • hitler'in hermann goring'in aklına uyarak zırhlı tümenlere dur emri verip, tahliyeyi resmen seyrettiği savaş.
    belçika'nın düşmesiyle beraber birleşen von bock ve erwin rommel'in tümenleri birleşik bir harekat ile lille civarında müttefiklerin yaklaşık 400 bin askerini kuşatır. ancak bugün bile bilinmeyen bir sebeple rommel'in tüm ısrarlarına rağmen von bock'un çemberi daraltmadaki isteksizliği canı için savaşan müttefik askerlerinin bir yarma hareketi deneyip başarılı olmasına sebep olmuştur. ancak buna rağmen müttefikler kurtulmuş sayılmamaktaydı. rommel'in zırhlı birlikleri kaçan müttefikleri bugün durkirk kasabasının olduğu alanda yakaladı. bugün yine tartışılan bir sebeple hitler müttefik kuvvetlerini gözle görecek kadar dibine giren wehrmacht'a dur emri verdi. bugün konuşulan yaygın fikir goring'in luftwaffe'yi bu zafer ile taçlandırma ısrarı ile müttefikleri hava kuvvetleri ile bitirme sözü vermesidir. ancak luftwaffe başarısız olur zira açıktaki botları vurmak için ilerleyen stuka filoları yoğun kraliyet hava kuvvetlerinin saldırısı altında kalır. alman avcı filoları ise stukaları korumakta istenen başarıyı gösteremez zira o güne kadar hep saldıran taraf olarak bombardıman filosu koruma doktrini tam gelişmemiştir. zırhlı kuvvetlerin elleri bellerinde tahliyeyi izlemesi, luftwaffe'nin çuvallaması ile 350 bin kadar müttefik askeri büyük bir başarı ile tahliye edilir. ancak arkalarında inanılmaz büyüklükte cephane, erzak, tank, top, tüfek, motorlu araç bırakır. kalan ganimet o kadar fazladır ki almanlar savaşın ilerleyen zamanlarında yedek parça ihtiyaçları meydana çıkınca durun bizim durkirk'de ele geçirdiğimiz aletler vardı deyip hatırlarlar. velasıl üstün alman yıldırım savaşı büyük bir zafer ile taçlanıp, belki de ingilitere'yi savaş dışı bırakacak bir olaydan mahrum kalır. zira bu kuvvet 1944'de tekrar geri dönüp savaşacaktır. bu stratejik hata savaş boyunca almanların yaptığı ilk büyük hata olarak hatırlanacak ancak ders alınmadığı için sonuncusu da olmayacaktır.
  • christopher nolan tarafından filmi yapılan facia.

    edit: film ise bir başka facia olmuş.
  • şimdilerde dunkirk filmine konu olan bu olaydan gerçek fotoğraflar için; http://time.com/4864460/dunkirk-evacuation-photos/
  • kendileri ölünce mazlum kendileri tutup başkalarını öldürünce ise öldürdükleri terörist olan batı medeniyetinin tarihini bağlayan olay.
hesabın var mı? giriş yap