• hitler'in hermann goring'in aklına uyarak zırhlı tümenlere dur emri verip, tahliyeyi resmen seyrettiği savaş.
    belçika'nın düşmesiyle beraber birleşen von bock ve erwin rommel'in tümenleri birleşik bir harekat ile lille civarında müttefiklerin yaklaşık 400 bin askerini kuşatır. ancak bugün bile bilinmeyen bir sebeple rommel'in tüm ısrarlarına rağmen von bock'un çemberi daraltmadaki isteksizliği canı için savaşan müttefik askerlerinin bir yarma hareketi deneyip başarılı olmasına sebep olmuştur. ancak buna rağmen müttefikler kurtulmuş sayılmamaktaydı. rommel'in zırhlı birlikleri kaçan müttefikleri bugün durkirk kasabasının olduğu alanda yakaladı. bugün yine tartışılan bir sebeple hitler müttefik kuvvetlerini gözle görecek kadar dibine giren wehrmacht'a dur emri verdi. bugün konuşulan yaygın fikir goring'in luftwaffe'yi bu zafer ile taçlandırma ısrarı ile müttefikleri hava kuvvetleri ile bitirme sözü vermesidir. ancak luftwaffe başarısız olur zira açıktaki botları vurmak için ilerleyen stuka filoları yoğun kraliyet hava kuvvetlerinin saldırısı altında kalır. alman avcı filoları ise stukaları korumakta istenen başarıyı gösteremez zira o güne kadar hep saldıran taraf olarak bombardıman filosu koruma doktrini tam gelişmemiştir. zırhlı kuvvetlerin elleri bellerinde tahliyeyi izlemesi, luftwaffe'nin çuvallaması ile 350 bin kadar müttefik askeri büyük bir başarı ile tahliye edilir. ancak arkalarında inanılmaz büyüklükte cephane, erzak, tank, top, tüfek, motorlu araç bırakır. kalan ganimet o kadar fazladır ki almanlar savaşın ilerleyen zamanlarında yedek parça ihtiyaçları meydana çıkınca durun bizim durkirk'de ele geçirdiğimiz aletler vardı deyip hatırlarlar. velasıl üstün alman yıldırım savaşı büyük bir zafer ile taçlanıp, belki de ingilitere'yi savaş dışı bırakacak bir olaydan mahrum kalır. zira bu kuvvet 1944'de tekrar geri dönüp savaşacaktır. bu stratejik hata savaş boyunca almanların yaptığı ilk büyük hata olarak hatırlanacak ancak ders alınmadığı için sonuncusu da olmayacaktır.
  • 1940 yilinda fransadan cekilen(kacan) ingilizlerin dunkirk kiyisindan ingiltereye donmeleri . aslinda bu olay tamamen bir alman zaferi olmasina ragmen ingiliz ve muzaffer fransizlar! kacmalarini bile bir basari sayarak tarihe bunu basarili bir geri cekilme diye yazmislardir.
    unutmamak gerekirki tarihi kazananlar yazar ne yazikki.
  • benim tahminime gore, hitler' in, tahliyeye gelen ve aciga cikan ingiliz donanmasinin tamamini ya da onemli bir kismini tahrip etmek ya da yok etmek icin, tahliyenin baslangicinda, ingiliz seferi kuvvetlerinin ve fransiz ordusunun tahliyesine kismen izin vermesiyle faciadan basariya donen olaydir.

    ama churchill' in de dedigi gibi;
    (bkz: tahliye ile zafer kazanilmaz)
  • christopher nolan tarafından filmi yapılan facia.

    edit: film ise bir başka facia olmuş.
  • nürnberg mahkemeleri görülürken, göring’den duyduklarını ifade eden iki tanığın anlatısına göre bu ani durmanın nedeni;

    göring’in hitler’e bu kesin ve büyük zaferi wehrmacht’ın alması halinde generallerin otorite ve popülaritesinin artacağını, bu sebeple kendisine bağlı luftwaffe ile tüm düşman unsurlarını hava saldırıları ile yok etmesinin daha uygun olacağını anlatması ve hitler’i inandırmasıdır.
  • savaşın en büyük bilmecelerinden biri, ingiliz ordusunun elinde kalan son limanda* köşeye sıkışmış olmasına rağmen hitler’in orduya verdiği dur emrinin nedenidir. tarihçiler ve o dönemin komutanlarına göre hitler’in bu emri vermesinin nedenleri şunlar olarak düşünülmekte:

    1- flandre’nin bataklık toprakları.

    söz konusu bölge, oldukça bataklık bir bölge. bu bölge 1. dünya savaşında tecrübe edilmiş bir yer ve hitler, panzerlerin burada zarar görmesini istememekte. fransa taarruzu sırasında bir miktar güç kaybı yaşayan zırhlıların köşeye sıkışmış ingiliz kuvvetlerini ele geçirmek için devam etmesi zırhlı birliklerin kayıplarını arttırabilir. bu da ileride fransa’nın geri kalanına yapılacak taarruzun ikinci safhasında, zırhlı birliklerin üstüne düşen görevleri sekteye uğratabilirdi. hitler bu riski göze almak istememiştir.

    2- luftwaffe’nin geri kalan aşamayı tamamlayacağı inancı.

    göring, hitler’e zırhlıların devam etmesinin riskli olduğunu, zayiatı arttırabileceğini belirtip hava kuvvetleriyle devamını tamamlayacağına dair teminat vermiştir. fakat göring, emri altındaki hava kuvvetinin gücünü abartmıştır. luftwaffe, ingilizler’in tahliyesine engel olamamıştır.

    3- siyasi gerekçe.

    o dönem genelkurmay başkanı olan halder’in günlüğünde “siyasi iradenin, tayin edici muharebenin felemenk toprağında değil, kuzey fransa’da gerçekleşmesi gerektiğine dair saplantılı bir fikir oluşturduğu... bu siyasi hamleyi kılıfına uydurmak için, su yollarıyla kaplı olan flandre’nin, tankların muharebe etmesi için uygu olmadığı iddiasında bulunuldu.” yazmaktadır.

    rundstedt’in harekat başkanı olan blumentritt de siyasi gerekçe olduğu hususunda hemfikirdi. fakat ona göre hitler’in siyasi gerekçesi farklıydı. blumentritt, sadece askeri gerekçelerle dur emrinin verilmediğini, siyasi gerekçenin de önemli payı olduğunu, bunun da barış yapmayı daha kolay hale getireceği düşüncesiyle hareket edildiği fikrindeydi. ona göre hitler, ingilizleri ele geçirseydi ingilizler bu lekenin intikamını almak isteyeceklerdi, kaçmalarına izin vererek onları kazanmayı ummuştu.
    blumentritt, hitler’in rundstedt’in charleville’deki karargahına geldiğinde yaptığı konuşmayı şöyle anlatır: “hitler’in keyfi oldukça yerindeydi. seferin seyrinin şüphesiz bir mucize olduğunu kabul edip, bize savaşın altı hafta içerisinde biteceğine dair görüşünü belirtti. devamında fransa’yla makul bir barış yapmak istiyordu ve bunun ardından ingiltere’yle anlaşmaya varmak adına zemin hazır olacaktı.” “akabinde ingiltere’den hayranlıkla söz etti, mevcudiyetinin gerekliliğinden bahsederek bizi hayrete düşürdü. ingiltere’den tek isteği almanya’nın kıta avrupasındaki konumunu kabul etmesiydi. almanya’nın kaybettiği sömürgelerin iadesi arzu edilir olmakla beraber şart değildi ve askerlerinin herhangi bir yerde herhangi bir güçlük yaşamaları durumunda ingiltere’ye destek dahi teklif edecekti.”
    hitler’in aklındaki ingiltere’yle barış amacına yönelik fikirler ingiltere istilasına yönelik planlarda hitler’in az ilgi göstermesi ve çaba sarf etmemesiyle daha da pekişmiştir. hitler gibi polonya, fransa ve rusya seferlerinde oldukça ilgili olan biri için bu çekingenlik normal değildi.

    birden fazla fikir olmasına rağmen, hitler’in neden dur emri verdiğine dair kesin bir görüş yok. fakat hitler’in karakteri göz önüne alınırsa tek bir sebebin değil de birden çok askeri ve siyasi sebebin buna neden olduğu daha muhtemel.

    sonuç olarak hitler, dunkirk kıyılarında belki de eline bir daha bu denli geçmeyecek bir fırsatı kaçırdı. hitler’in verdiği kararla ingiltere ve müttefikler bir facianın eşliğinden döndü. almanya için ise, sonuçlarının ağır şekilde görüleceği bir facia olarak tarihte yerini aldı.
  • sanılanın aksine aniden durma emrini veren hitler değildi. komutanların kaygılarından dolayı hiyerarşik
    çıkmazın hitler tarafından onaylanmasıydı.neler olduğunu anlatalım:
    fransız ve ingilizler'in 21 mayıs'taki arras'a karşı saldırıları alman komutanlarını endişelendirmişti.saldırının küçük çaplı olmasına rağmen panzer tümenlerine yetişmişlerdi. panzer tümenleri, kendilerinden daha yavaş olan piyadeleri, geride bıraktığından komutanlar kanatlardan endişe duyuyorlardı. erwin rommel da arras'ta yüzlerce ingiliz tankının saldırısına uğradığını iddia etmişti ve piyadeler gelene kadar sıkı bir şekilde oturup beklemekten yanaydı. karşı saldırı savunulurken komutanlar bir başka karşı saldırıdan korkmuşlardı.general von kleist, boulogne ve dunkirk'e ilerleyen guderian'ın 19. kolordusundaki 10. panzer tümenini, olası ingiliz-fransız karşı saldırısı için arras'a rezerve(yedek) olarak aldı ve von kleist 19. ve 14.kolordularının arras'la ilgilenilene kadar dunkirk'e ilerlemelerine devam edecek kadar güçlü olmadığından şikayetçiydi.bu olaylar emir komuta zincirini harekete geçirdi ve von kluge 23 mayıs'ta durma emri verdi, von rundstedt tarafından onaylandı, von brauchitsch ve hitler de onayladı. yüksek komutanlığın von rundstedt'e ilerleyişin ne zaman devam edeceğine dair yetki verdi ve rundstedt 36 saatin piyadelerin yetişmesi için yeterli olacağını düşündü ancak 48 saatten fazla sürdü.
    yani işin kısası dur emri aslında hitler'in değil, rundstedt'in emridir.
    edit:bazı düzeltmeler
  • kendileri ölünce mazlum kendileri tutup başkalarını öldürünce ise öldürdükleri terörist olan batı medeniyetinin tarihini bağlayan olay.
hesabın var mı? giriş yap