• tüm gezegende, her yıl 5 haziran günü kutlanan bu gün, çevremizi ne kadar çok sevdiğimizi, onu hor kullanmadığımızı tabiat anaya göstermemiz için bir fırsattır.
  • stockholm konferansi* ile kabul edilen anlamli gün
  • ülkemizde bu sene 5-12 haziran çevre haftasının başlangıç günü olan 5 hazirandır. en önemli yanı çevre'nin insan merkezli değil habitat-ekoloji olarak düşünülmesi gerektiğidir.
  • bu yılki teması "çöller ve çölleşme", sloganı ise "don't desert drylands", yani "kurak alanları kaderine terk etmeyelim". http://www.unep.org/wed/ sitesindeki animasyonu mutlaka izleyiniz.
  • şu an bilinen tarihinden yıllar önce, dünya gezegeninde yer alan bir ülkede de kutlanmış olan gün. nerede mi mustafa kemal atatürk'ün türkiyesinde.. (bkz: 25 mayis 1933)
  • türkiye'de 1 gün öncesinde okulları tatil edip öğrencilere çöp toplatılarak kutlanan gün.çocuğa yere çöp atmamasına rehber olmadıktan sonra kamyon kamyon çöp toplatsan ne fark eder.önce bilinci yerle$irmeli.hele bir de bu çocuklar mikrop filan kapıp hastalanırsa vay halimize.
  • 2008'in ana teması, çağımızın en büyük çevre sorunları olarak kabul edilen sera etkisi ve küresel ısınma olarak belirlenmiş. yeni zelanda'da konuşlanacak organizasyonun sloganı "kick the habit! towards a low carbon economy."

    günün işlevi "yere attığınız çöpü alır mısınız?" gibi uyarılardan ve "çöp toplayan öğrenci" imajından ileri gidemeyen etkinliklerden ibaret gibi görünse de, durum daha büyük çapta ele alınarak şirketler ve hatta ülkeler bilinçlendirilmeye çalışılıyor.

    başlamak için:
    http://www.unep.org/…information_material/index.asp
  • tipki anneler gunu, babalar gunu gibi zamani geldiginde (ben dahil)hatirlanan gun. bugun.

    ne yazik ki medyada bugun gelmese yesil ekran haric hicbir yerde cevremiz, dunyamiz, gelecek nereye gidiyor ile ilgili bilgilendirilmiyoruz. aslinda her gun propagandalarla kafamiza kazinmasi gereken bir aliskanligi bize hatirlatir bugun.

    biz yine de hatirlatimasa bile kendimiz bi seyleri yapmali, geecege guzel bir dunya birakmaya calismaliyiz.

    yann arthus bertrand in dedigi gibi: bosverin baskasini, komsunuzu, amerikayi, kendi ulkenizi. kendiniz bir seyler yapin.

    karamsar olmak icin cok gec
  • çevreye verilen önem azaldığından, içeriğini artık kaybetmeye başlayan, yakında hatırlanmayacak, yuvanın günü. geri dönüşüm kavramının anlamını kaybettiği, cami yapmak adına ağaçların kesildiği, daha geniş ve sürata izin veren yollar uğruna dağların oyulduğu, atıkların grileşmiş denizlere döküldüğü, insanların fabrika ve egsoz dumanı soluğu zamandayız. sudan uzaklaşıyoruz, doğal alanlar yapay alanlar oldu, ve çevreyi korumayı öğrenmek, öğretmek yerine, sadece bir gün, çöp toplatmanın yeterli olduğunu sanıyoruz ve hepimiz sözde çevreciyiz artık.
hesabın var mı? giriş yap