• (bkz: harita)
  • dünyayı ele geçirmek isteyen her kötü adamın duvarında mutlaka asılı olan harita. hatta bazıları daha motive edici olsun diye başkentlere minik minik ampuller filan takarlar. demek ki başarmak için hedefinizi önünüze net bir şekilde koymanız gerekiyor.
  • eskilerine* aşağıdaki adresten ulaşılabilir.
    http://www.henry-davis.com/…web pages/ancientl.html
  • tüm kitalari birden görebileceginiz cesidi icin (bkz: dymaxion haritasi)
  • pek islevsiz olur bu haritalar. bence kullanilmasi gereken dunya kureleridir; gerek dunyanin uzaydan gorulen seklini yansitmasi, gerekse dunya cografya bilgilerini -benim gibi- bu haritalardan alan insanlarin kafasinda mantikli bir sekilde canlandirmasi bakimindan.

    misal, ben 14 yasima kadar avustralya'nin ote yanindan korkardim. ne var acaba orda diye dusunurdum. 14 yasimdan 17 yasima kadar da intihar icin sectigim en guzel yeri olusturuyodu yeni kita'nin dogusu. yuzup yuzup duscektim dunyadan. sonra bi gun ansizin ogrendim;

    * aslinda o noktadan dusulmeyecegini (dunyanin olmek icin hic de guzel bi yer olmadigini da o an anlamistim).
    * japonya'dan sonra diger gezegenlerin baslamadigini (ve uzaylilari cekik gozlu cizmeyi de o zaman birakmistim).
    * amerika'nin batisinda gunesin olmadigini.
    * brezilya'dan avustralya'ya giden gemilerin umit burnu'ndan gecmek zorunda olmadiklarini (umit burnu benim icin en onemli kesif degildi bu noktadan sonra, zaten hindistan'a da artik suveys kanalindan gidiliyodu).
    * kutup noktasinin aslinda duz bir cizgi degil, kucuk bir nokta oldugunu.
    * dunya'nin okuz boynuzundaki tepsi olmadigini (en buyuk hayal kirikligim; simdi nasil aciklicam depremleri, firtinalari, gelgitleri).

    dunyayi hala dikdortgen bir kagit parcasi sanan bi insana bering bogazini nasil aciklayabiliriz ki? ya da japonlarin pearl harbor baskinini? avrupa'dan amerika'ya ucan ucaklarin neden once kutuplara dogru gidip, sonra tekrar alt enlemlere uzanan bir egri cizdiklerini (hic inanir mi hipotenusun kenarlarin toplamindan kucuk oldugunu bilen cocuk kenarlari kullanmanin mantigina)?

    bence derhal iki boyutlu haritalardan vazgecilmeli, ozellikle genc beyinlere, cocuklara en bastan kure seklindeki haritalarla dunya cografyasi anlatilmali. yoksa onlarin da hayati benim gibi hayal kirikliklariyla dolu olur. sonra da o hayal kirikliklarini iste boyle iki boyutlu dunya haritalarina, futbol oynarken balon gibi ucan plastik toplara, yaz tatillerinin neden hep arkadaslarinin sehirden gittigi tarihlere denk getirildigine falan atarlar. engellenmelidir. en azindan 23 nisan cocuk bayraminda her cocuk bir kere dokunmalidir o kureye, hissetmelidir dunya gercegini. yasamini, olumunu ona gore sekillendirmelidir.

    kimse bilmez kendini dunyadan atlayarak intihar etmeye hazirlayan birinin yasamak zorunda kalmasindaki hayal kirikligini...
  • dünya haritası ya da dünya hatırası...
    önünde durulup fotoğraf çektirmek içindir.bu diyarlardan giderken hatıra bırakacak bi şeyler olmalı di mi?
    yaşadığınız süre gidemediğiniz ve içinizde ukte kalan yerler için bire bir

    şip şakçı geldi haaaanııım!!!
  • (bkz: map of the human heart)
    serbest çığrışım
hesabın var mı? giriş yap