• eskiden dunya aslinda bir suntanin ustune cakilmi$ vaziyetteydi. asla hareket etmezdi. gel zaman git zaman ustundekiler tepinip dururken bu civi yerinden oynar, dunya yuvarlanmaya donmeye ba$lar. tabii bu dinamik bir surec degildir. yani civi bir kere cikti mi bir daha girmez. bu sebepten "dunyanin civisi cikti anuna goyyim" sozunu ilk sarf eden ki$i zamaninda bu olay vuku bulmu$tur ve bir daha tekrarlanmami$tir. sonra neden 500 bin ki$i $u lafi tekrar etmi$tir bilinmez.
    (bkz: dunyanin civisi cikmis)
  • dün itibariyle inanmaya başladığım hadisedir.
  • yaşar çoruhlu nun türk mitolojisinin ana hatları kitabında kökenini açıkladığı deyim.

    "türklerin islamiyet'ten önceki dini olan ve hala sibirya'da birçok türk'ün mensup olduğu şamanizm inanışına göre yeryüzünden göğe kadar uzanan, bazen bir sırık şeklinde tasvir edilen bazen dünya ağacı da denilen bir demirkazık bulunurdu. bunun bir kayın ya da çam ağacı olduğu söylenir. bu temurkazık yani demirkazık, tanrıların şamanlar ile görüştüğü yerlerdir. şamanlar, yeryüzünden çıkıp, gökyüzüne gittiklerinde burada tanrılar ile görüşürlerdi.

    eğer demirkazık yerinden oynayacak olursa gökyüzünün sonu gelecek, kıyamet kopacaktı. tabii aynı şey yeryüzünün demirkazığı için de geçerli. yeryüzünün demirkazığı, yeryüzünü tutan çividir. bu yüzden yerinden oynarsa, yeryüzünün çivisi çıkarsa kıyamet kopacaktır."
  • 2020 bence bir dönüm noktası.

    ama olmayabilir de. depresyonu rasyonalize etmek çabası da olabilir, bu düşünce.
  • çoğu kişinin farkında olmadığı durum. medya şu an sorun sadece covid gibi lanse ediyor. başta iklim değişikliği ve sanayileşmiş dünya düzeninin getirdiği ekonomik düzende bana göre tıkanma var. kısır bir döngüye giriyoruz ve bu döngüden çıkmaya niyetimiz yok gibi görünüyor.
  • dünyanın gittiği yer, y kuşağı ve öncesinin şaşkınlık ile izleyeceği kolektif kültür bozumuna, dijital bozguna (bknz sosyal medya platformları, örn. tiktok ve nicesi) işaret etmektedir. 1980'lerin başına damgasını vuran neoliberalizm günümüzde benlik karmaşasını dijital ortama yansıtma olanağı sunmuştur. google akademide türk bir akademisyenin makalesinde okuduğum kavram, durumun özetini yapmaya yeterdir: "kolektif ruhun psödokamusallık yaratması".

    meraklısına makaleyi okumasını öneririm: "herkes için kültürel üretim: türkiye'de tiktok uygulaması örneği". (bknz. google scholar)
  • çok değil, birkaç saat önce kız öğrencimin babası tarafından sistematik bir şekilde tecavüze uğradığını öğrendim bugün. üstelik kız 8 yaşında bile değilken başlıyor pislik. annesi ise kızın defalarca anlatmasına rağmen kızına inanmak istemiyor. en sonunda babanın; “ kızı benden uzak tut, gönlüm kıza kayıyor!” demesiyle aydınlanıyor!

    midem bulanıyor sözlük. hayatımda hiç bu kadar rezil bir olaya şahit olmamıştım.
hesabın var mı? giriş yap