• dolar üzerinden kıyaslama yapılınca ortaya çıkan sonuç

    onu bir de alım gücü ile kıyaslamak gerek.
  • (bkz: dedi sığır adam)

    (bkz: asgari ücret)
    (bkz: vergi)
    bir üstteki arkadaşım da dediği gibi (bkz: alım gücü)
  • dolarla euroyla maaş alanlar için geçerlidir.
    tl'nin beş para etmez hale gelmesi yabancı turiste, alanyayı çeşmeyi kuşatan mülk alan alamancılara araplara yaradı.
    yoksa bizim götümüz sikiliyor ay sonu nasıl gelecek diye.
  • ucuz değil de alım gücü ve ya gelir seviyesi düşük desek...
    başlığı açan arkadaşa soruyorum şimdi;18 milyonluk istanbul'da kaç kişinin aylık 1500 dolar kirada oturacak geliri var?
    birilerine birşeyleri inandırmak istiyorsan,ona önce kendin inanacaksın.
    peki sen bu açtığın başlığa inanıyormusun?
  • yurdum insanı için geçerli olmayan çıkarımdır. dünyanın metropoller arasında da en ucuz şehri olabilir ama kesinlikle dünyanın en ucuz şehri değildir. bunu söyleyen insanın aklından şüphe ederim.
  • hakli itirazlara ek olarak sunu eklemek isterim ki, bu tarz bir karsilastirmaya girilmesi basli basina yanlistir. cunku siralanan sehirlerin yapilasma formatlari farklidir. cogu avrupa sehrinde, ozellikle sehir merkezlerinde, belli m2'lerden genis apartman dairesi bulmak cok zordur. ortalama hane alanlari mesela londra, amsterdam gibi sehirler icin zaten kucuktur. sehirlerin alim gucleri de isin icine katildiginda ufacik dairelerin kiralari cok yuksege gelmektedir.

    istanbul icin konusursak, kentsel donusum ayagina dairelerin boyutlari oldukca dustu. bizim cografyanin alisik oldugu bir sey degil pek ama artik 90 m2, 3+1 daire var. yine de ortalama hane alani bircok sehirden buyuk.

    bunun disinda istanbul'u bir stockholmle karsilastiramazsin. cunku sehir devamli genisliyor. dunyada bu kadar hizli genisleyen bir sehir anca cin'de bulunur herhalde. sehir genisledikce, yeni konutlar eklendikce, yani arz oldukca kira gelirleri de dusuyor.

    son olarak semtler arasi kira farki. gelismis sehirlerde semtler arasi kira farki bizimkilere oranla cok daha az. istanbul'u hesaplarken nereyi baz aldilar acaba? bebek mi, esenler mi?
  • keske kazanilan asgari ücretle kiralanabilecek ev büyüklügü diye bir karsilastirma da yapsalardi.
  • yalandır.

    ucuzlukla açıklanmayacak durumu örnek verip ucuz şehir demek ne güzel. kültür farkı bile var işin içinde. elin amerikalısı ile bizim ev kültürümüzü bir tutamazsın. adamın evi 50 metrekare bahçesi 150. bizim evler 120 metre kare ev başı düşen bahçe 5 metre kare yok. bizim evlerde gelin kaynana beraber yaşıyor, tek eve iki aile giriyor. adamlar çocuğu ile yaşamıyor. biz de 20 katlı apartman dairesi daha gözde onlarda müstakil evler.
    sadece bahçe payları hesaba katılsa çürüyecek önerme.
  • degeri gitgide yok olan turkparasi saolsun
hesabın var mı? giriş yap