• eğer başarı, disiplin ve süre göz önüne alınacaksa fischer'ın ancak mansiyondan gireceği liste. yok romantiklik ve potansiyel dikkate alınacaksa yaz baba fisher'ı 1 numaraya. bi kere karpov'la maça çıkmamak için türlü ayaklar çekmiştir bu abimiz.neyse.

    ilk bahsettiğim kriterlere göre sıralamadan bağımsız;

    1) şampiyon ünvanını 27 yıl koruyan alman matematikçi ve büyükusta, derin satrancın piri, satrancı sadece satranç olarak tanımlamayan belki de ilk kişi: emanuel lasker.

    2) ipimle kuşağım kafasında, bence satrançta "pure talent" kavramı varsa kendisine yakışacak tek kişi çok da fazla üzerinde durmadan dahi dünya şampiyonu olmuş: jose raul capablanca. 103 kişiyle simultane oynayabilecek belki de tek kişi. satrancın asıl mozart'ı.

    3) oyunu çoğunlukla bana tat vermese de modern dönemlerde 1985-2000 yılları arasında bu ünvanı koruyan geleni geçeni tokatlayan: garry kasparov. bence yeni neslin en çok bildiği, tanıdığı kişidir.

    4) saldırı üstadı, psikopat alexander alekhine. dünya şampiyonluğu ünvanını ölene kadar sürdürmüştür. hocası alekhin'den daha psikopat bir atak oyuncusu olan necmettinovdur. alekhine öylesine hücum kombinezonları düşünürdü ki başka birinin beyni herhalde pelteleşirdi bunları düşünürken.

    5) milenyum çağının en iyisi, sineğin yağını çıkaran, yarım puan üstünlüğü dahi lehine kullanabilen bir makine: magnus carlsen. capablanca'nın modern çağ reenkarnasyonu bence. son 5 yılın dünya şampiyonu. bu yıl muhtemelen 6 olacak.

    şimdi gelelim romantik listeye;

    1. istisnasız: bobby fisher.

    2. carlsen dahil günümüz satranç yıldızlarının hakkında "the legend" dedikleri viswanathan anand.

    3. feda oyununun piri: mihail tal. seyir zevki nedir satrançta derseniz tal izleyin derim.

    4. modern dönem öncesi satrancın belkide gerçek kralı: paul morphy

    5. tamamen öznel bir şekilde manyak vasili ivançuk da benim listede yer buluyor. 2016 dünya hızlı satranç şampiyonu. bayılıyorum bu çılgına.
  • benim listem:

    (bkz: emmanuel lasker)
    (bkz: jose capablanca)
    (bkz: gary kasparov)
    (bkz: paul morphy)
    (bkz: boby fischer)
  • ben bilgisayar destekli satranç oyuncularının bu klasmana alınmaması gerektiğini düşünüyorum. aşağıdakiler şahsi görüşümdür.
    edit: eğer bilgisayar desteklileri alırsak bence yazılımların kendilerini de almalıyız. en iyi satranç oyuncusu şu an deepmind alphazero'dur.

    1.emanuel lasker:herşeyden önce(27 yıl yenilmez dünya şampiyonu) tek yeteneği satranç değil on parmağında on marifet bir adam(27 dedim.) satrançta taktik gelişmeler sonrasında bunun psikolojik olduğunu öne süren kişi. evet 27.
    2. paul morphy: tamamen hissi olarak bu oyunu en iyi şekilde oynayabilen ve yine avukat vasfına da sahip kişidir. steinitz öncesinde olduğu için hani romantik sayılabilir ama bugün bütün "engine vs. aı" mücadelesinde alpha zero'nun hamleleri sayesinde tekrar hatırladığımız birisi.
    3.bobby fischer: satrancın hastası. satranç teorisini daha iyi öğrenmek için kendi zamanında rusça öğrenmiş isyankar, zeki ama yer yer akılsız davranışlar sergilemiş müthiş satranç oyuncusu. herhalde kendi zamanına kadar yazılmış satranç teorisinin %90'ını biliyordur.
    4. garri kasparov: çok çok iyi oyuncu, satranç yüzünden çocukluğunu yaşayamadığını ifade eder. lakin çamurdur biraz. oyunda da çamurdur, oyun dışında da. fakat emeklilik sonrasında olgunluştığını görmek mümkün.
    5.raşid necmettinov: yani şimdiye kadar nice oyuncuya bakmışımdır, illa ki kazanmak unvan sahibi olmak değilmiş olan. "yattığı yerden kalksa oynasak da yense" diyebilecek derecede güzel bir oyun oynar. satranç eğitimi almamıştır bu konuyu kitaplardan öğrenmemiştir. zor bir hayat yaşadığı için aslında potansiyeline erişemediğini düşünüyorum. mihail tal'ın atasıdır desek sallamamış oluruz, bir süre de necmettinov tal'a antrenörlük etmiştir.
  • 1. paul charles morphy
    2. bobby fischer
    3. alexander alekhine
    4. josé raúl capablanca
    5. magnus carlsen
    magnus carlsen satrancın mozart'ı değildir ve asla olamayacaktır. bu yeni adamlar eski maçların hepsini ezberleyerek makina gibi oynayan adamlar. tabi ki çok büyük yetenekleri de var ama nerede yenilik? nerede kendilerine has oyun tarzı? sevmiyorum yeni satranç ustalarını. ne varsa eskide var.
    listeye alekhine yazmayanlar var, gördüm şok oldum. adamın kişiliğini sevmiyorsunuz anladık da bu listeye girmemesi satranca ihanettir, satranca hakarettir. böylesi özgün, hırslı, başarılı bir adamı bu listeye yazmamak, ayıptır ayıp.
  • (bkz: paul morphy)
    (bkz: akiba rubinstein)
    (bkz: paul keres)
    (bkz: wilhelm steinitz)
    (bkz: jose raul capablanca)

    en azından 2 oyununu incelediğim, 200 civarı satranç ustası arasından strateji yönü ağır basan 5 oyuncu düşündüm, ancak her defasında sonucu 6 olarak buldum. bobby fischer'ın boris spassky'i yenerek kazandığı 1972 dünya kupası finalı 6. maçında bobby fischer tarafından kurulan stratejik oyun da eşine az rastlanır bir deha örneğidir. 6. isim olarak (bkz: bobby fischer)'da eklenmelidir.

    6. oyun http://www.chessgames.com/…rl/chessgame?gid=1044366
  • kıskandığım oyuncular.

    bu başlıkta söylenilen isimlerin hiçbiri beni yenmedi. ulan niye benim ismim yok o zaman bu başlıkta insafsızlar?
  • paul morphy
    capablanca
    botvinnik
    robert james fischer
    magnus carlsen

    kronolojik sıralanmıştır. en iyileri magnustur şüphesiz.

    edit: izlemekten en zevk aldıklarını sıralayanlar olmuş, ben de geri kalmayayım.

    paul morphy
    alexander alekhine
    mikhail tal
    tartakower
    rashid nezhmetdinov
  • neresinden bakmalıyız böyle sorulara?. çok iyi bir satranç yeteneğim yok . fakat anladığım şey iyi bir hafızayla ve yaratıcılık bu oyunda iki farklı oyuncu türü yaratıyor.

    mesela en son bir makina gibi oynayan şampiyon carlsen'i 960'da çinlinin biri tokatlıyordu peşpeşe ...

    sırf ilk bilmem kaç hamlesi ezberleniyor diye chess 960'ı öneren fischer bu hareketiyle en yukarıda olmayı hakediyor gibi. demek ki o bile artık zevk alamıyordu. belki de tal'i bu yüzden severdi. zevk için!
hesabın var mı? giriş yap