*

  • büyük bir kentte yaşıyorsanız, özellikle istanbul, ankara, izmir gibi; tanımadığınız milyonlarca insanla birlikte yaşıyorsunuz, hele ki çin gibi bir yerde bu sayı 100 milyonları bulabiliyor. fakat bu insanların büyük bir çoğunluğunu kullanmıyoruz ve bu insanların, yemek yiyerek nefes alıp uyuması ciddi kaynak tüketimine neden oluyor. bu insan sayısı da geometrik bir şekilde artmaktadır (bkz: #17212759).

    paul ve anne ehrlich, stanford'lu araştırmacılar, ideal dünya nüfusuna kafa yormuşlar ve bu sayının 1,5 ila 2 milyar arasında olduğunu bulmuşlar. bu hesaplamalarla ilgili bir sürü tartışma açıktır ve açılacaktır, bu işin matematiğidir. ama şimdi etrafınıza bakın ve 7 kişiden 5’inin olmadığını düşünün, daha "national geographic"vari ölçü birimleri ile konuşmak gerekirse, istiklal caddesinden, kızılay meydananı’ndan, ya da time square’den geçen 7 insandan 5’ini çıkarın ve hayatı canlandırın. ya da biraz daha eski günlere çocukluğunuza gidin, her birimizin daha tenha bir dünyada büyüdüğü görülecektir. işin bir diğer dilemma'sı da soyun devamı için yapılan üremenin, insan soyunda bir tükenmeye neden olacak olmasıdır.

    işin günümüzdeki boyutu ise, şu an bir sürü insanın üretim fazlası olup kullanılamamasıdır. basit bir örnekle, kpss denen bir sınav yapılacak, 2 milyon küsür kişi girecek, ve büyük çoğunluğu kazanamayacaktır. ama girenlerin tamamı ya da çoğu kazanacaklarına yönelik bir inançla sınava girecekler. işsizlik, suç ve intihar oranları günden güne artmaktadır.http://www.tuik.gov.tr/…r5pth8xg8gbnx2b!-200697628.
    bu sayıların politika, siyaset, ülke, kıta ya da din temelinde algılanması, delalettir. yok şu siyasetten böyle, yok bu dinden dolayı oldu, yok asylalılardan oldu, v.s olayına girmek hatalı olacaktır. ama öte taraftan bu tip tartışmaların uygun bir zeminde devam etmesi ideal dünya nüfusuna verilmesi gereken ayar bağlamında gereklidir.

    devlet ve türevi organlar, insanları üretmekte fakat yeterince tüketememektedir. bunun büyük ölçekli isimlerine kriz, global ısınma denmekte arada da savaş patlatılmaktadır. tüm insan ırkının acilen bu gidişe bir dur demesi ve bu sikindirik dünyada yaşam sürdürülmeye devam edilecekse ideal dünya nüfusu tartışmalarının ve hesap kitap işlerinin, buna bağlı olarak etik, siyaset tartışmalarının yapılması gerekmektedir. aksi taktirde insanlık ölebilecektir (bkz: #18362556).
  • mümkün mertebe az olandır. yeminle ne kapitalizm kalır ne sömürü ne de sözde demokrasiler.ne güzel antik yunan ın polis * mantığıyla doğrudan gerçek bir demokraside mutlu mesut yaşardık *.
  • refah içinde yaşayan bir insanlık isteniyorsa ciddi ciddi üstüne kafa yorulması gerekendir. şu an dünya nüfusu 7 milyar ve artmaya devam etmekte, şu anda dahi o 7 milyarın ne kadar müreffeh yaşadığı büyük bir soru işareti iken, nüfus artışı hayra alamet değil. nasıl ki her aile bakacağı kadar çocuk sahibi olsun diyoruz bırakalım dünya da, insanlığın kurduğu sistem de bakabileceği kadar çocuk sahibi olsun.
  • hiç bir bilimsel çalışma yapmadan sadece kafamdaki rakamı söylemek gerekirse maksimum 4 milyardır. 45-50 milyonluk türkiye'yi düşünüyorum da, çok daha iyi şartlarda, sağlıksız gıdalardan uzak, daha yaşanabilir şehirlerde, iş kaygısı duymadan yaşıyor olabilirdik. bilimsel olarak yapılan çalışmaları, simülasyonları cidden görmek isterdim. keşke uzman biri çıksa da bizi bilgilendirse.
  • 1 milyardır. hem insan sayısı az olduğundan eğitim kaliteli olur, hem daha fazlasını sığdırmak ve beslemek için doğa katledilmez, hem işsizlik olmaz. bunun gibi bir çok artısı var.

    yetkililerin bunu bir değerlendirmesi lazım. her ülkeden işe yarar %20'den fazlası elenip insanlık refaha kavuşturulmalıdır.

    ha bizim ülkede işe yarar %20 nasıl bulunacak onu ben de bilmiyorum.
  • şu an ki nüfusun çok çok altında olması gerektiği kesindir. bence dünyanın tüm ülkelerinde üçüncü çocuğun yasak olması gerek. üçüncü çocuğun nasıl bi mantığı var anlamış değilim. kalabalık daha çok pislik demektir. asya ve orta doğu bu yüzden dünyanın en pis ülkeleri zaten acilen bi çözüm bulunması gerekiyo çünkü tüm dünyayı bu pisliklerinin içine çekiyolar.
  • bundan 100 yıl önce farklıyken, şimdi farklıdır. çünkü küfretmeyeceğim fakat gezegene ne yaptığımızı anladınız.

    bence şu an nüfusu yarıya indirsek dahi kurtarmaz. yaşayan kişi sayısından çok nitelik önemli. herkes ben insanım asarım keserim onu da öldürürüm şu ağacı da keserim şuraya bina da dikerim diye düşünürse 1 milyon insan dahi dünyaya zarar verebilir. 6 milyon insanın hepsi belli bir doğa bilincine sahip olsa gayet kendi içinde dönebilir dünya. insanlar tuhaf varlıklar bence komple olmamalıyız bir işe yaradığımız var mı neden varız ki.

    edit: onların hepsi milyar canlarım. günlerdir pek uyumuyorum mazur görün.
  • makul rakam 5 milyon civarındadır.

    tarıma geçiş döneminde mö 8.000 civarında insan nüfusunu bu civarda tahmin ediyor bilim insanları. biz tarım ve teknolojiyle doğanın dengesini insan lehine bozduk malesef. eğer dünyanın doğal ve sürdürülebilir olarak kaldırabileceği insan nüfusunu sorguluyorsak yanıt budur.

    ama derdimiz dünyanın ebesine atlayarak ne kadar insanı besleyebiliriz acaba diye sorguluyorsak, yanıt mevcut teknolojimizle 20 milyar civarındadır diye tahmin ediyorum. tüm karasal arazileri ve su kaynaklarını maksimum verimlilikle kullanırsak ve vahşi doğa diye bir şey bırakmazsak elbette. bilim insanları 10-15 milyardan sonra aç kalacağımızı söylüyor ama iyi planlama ile yarı aç kalsak da bu sayılara ulaşılabilecek teknolojiye sahibiz. eğer nüfus artış hızı bu şekilde devam ederse 2100 yılını görmeden 20 milyara ulaşacağız bu arada.

    bonus: dünya nüfusunun %40'ının çinli ve hintli (pakistan, bangladeş dahil. onlar da aslında müslüman hintli) olduğunu biliyor muydunuz?
  • 87.328.486.235
hesabın var mı? giriş yap