• ing. dayaniklilik, saglamlik.
  • bir transaction ‘ının başarısız olması durumunda yapının transaction çalışmadan önceki durumuna döndürülebilmesi yeteneği.
  • transaction konusu işlenirken acid kısaltması ile birtakım özelliklere sahip olması söylenir.d harfi durability dir.bu durumda anlamı da atomicity ile en çok karıştırılır.eğer bir transaction tamamlanmış ise(commited) değişiklikler kalıcııdr(permanent).
  • bazen de transactionun calistirilmasi sirasinda bir kesinti olursa tekrar ayaga kaldiginda sorgulara cevap vermeden once onu calistirip isi halletmesidir.

    ornegin bir banka hesabindan otekine 1 milyon $ transfer transactionu baslattiniz ve sorgular calistirilmaya baslandi, bu sirada kullaniciya veya client programa tamamlandi mesaji gonderildi, fakat degisiklikler harddisk'e yazilmadi, disk buffer'da bekletildi. elektrik gitti tam o anda. iste burada tekrar donunce o transactionu tekrar yapip commit etmesi gerekir.
  • ing. durabilirlik
  • türkçe karşılığı duırabilite dir.literatürümüze ithal girmiş bir teknik terimdir. ne şanslıyız ki kelimenin kökü anlamını ifade eder , kendini koruyabilmiş tüm dillerde olduğu gibi , ithal geldiği dilde ise , kökünün özüyle ilişkisi yoktur , ezberlenmesi gereken ve ilk kez duyan bir kişinin , konuyla alakası yoksa anlayamıyacağı türdendir.şanslıyız derken , belkide bu konudaki cehaletimdendir , muhtemeldirki bu kelimeyi ihrac etmişiz sonra unutmuş ve tekrar ithal etmişizdir , bu sanki daha gerçekçi. masif ve/veya kompozit bir maddenin , öz niteliklerini koruyabilme ve tayışabilme sürecini ifade eder özetle.bu süreç maddenin bulunduğu ortamın fiziki koşullarına ve bakım sürecine bağlı olarak değişkenlik gösterir , sayısallaştırılır formüle girer ve bir projeksiyon üretir. özellikle derdi kompozit bir elemanın dayanıklılık sürecini ölçmek ve onu korumaktır.çünkü kompoziti oluşturan herbir elemaının kendi durabilitesi diğerinden farklıdır. örneğin betonarme kompozitdir , çelikse masif. değişkeni bakım periyodudur.
  • acid'in dördüncü maddesi olan propertydir.
    yapmış olduğunu transaction'ın sistem çökse bile hayatta olduğunu garanti eder. uçak biletini başarıyla aldınız fakat sistem çöktü ve erişemiyorsunuz buna örnektir.
  • t: dayanıklılık
hesabın var mı? giriş yap