• türkçe excel kullananlar için vlookup.
  • haftalarca sürecek bir işi dakikalar içinde yapmanızı sağlayan excel formülü. iki farklı excel dosyasını birleştirmek ve verileri belirli bir düzende yazmak için kullanılır.
    şu şekilde uygulanır
    =düşeyara(aramak istediğiniz değer; hangi satır aralığında aramak istediğiniz; değerin olduğu satırdaki kaçıncı sütunu almak istiyorsunuz(2);0)
  • index & match varken kimsenin dönüp bakmadığı excel formülü. varlığı bile unutulur.
  • konu ile ilgili kaç tane video izlediysem bir türlü istediğim sonucu alamadığım yüzlerce kişiye göre mucize bana göre şehir efsanesi olan excel formülü. başarırsam yaptım diye bağırıp tekrar yazmayı canı gönülden istemekteyim.
  • referans vereceğiniz hücreyi bir başka alanda aratır, bulursa onun n'inci(parametre) sağındaki kolonu ekrana yazdırır.
    yığın verilerle çalışıyorsanız harika bir formüldür.
    olmasaydı bir rapor hazırlamak için saatlerce uğraşabilirdik.
  • en sevdiğim excel formüllerindendir.

    kullanılan birçok alanı vardır ama kendi işimde kullanırken bazen bir saate yakın sürecek olan bir işimi birkaç dakika içerisinde tamamlayabilmemi sağladığı için aramızda duygusal bağ oluşmuştur.
  • cv’me bildiğim programlar kısmına “microsoft office” diye yazmama rağmen yüzde ancak 1’ini bildiğim excel’in acayip işlevi.

    bir gün bu işlerden bayağı iyi anlayan bir abiye benim için “excel uzmanı” demişlerdi. o da sanmış ki hakikaten biliyorum bu işi.

    geldim abinin yanına. baktım bir hayli yoğun formüller giriyor. yaptıkları iş de upuzun bir listede ayıklamalar vs.

    ben de bi havayla geldim yanına abinin. konuşuyorlar arkadaşımla. kolay gelsin faslından sonra yardım edebileceğim bir şey var mı dedim ve orada error verdim. çünkü abi tekerleme söyler gibi adeta taksim dayı gibi “düşeyara biliyor musun?” dedi. “efendim?” dedim. düşeyara dedi yine ağzını yuvarlayarak.

    tabii ki bilmiyordum. ama abi biliyormuş ve bir havasını attı ve ben de bir utandım anlatamam. övdükleri de bu muymuş, tırtın teki yahu demiştir eminim.

    abinin adı düşeyara kaldı. ve ben o formülü tam öğrenemedim. ama olacak. bir gün ben de düşeyara ile hava atacağım.
  • karakterli formüldür.
    on sefer yazip silmeme rağmen yine de hata verebilir. bazen, veri dosyasını klasörden çıkartıp geri koymak bile ise yarayabiliyor.
  • bunu yaparken parantezi kapatmadan önce 0 yazıp taba basınca "doğru" yazıyor ve bir daha taba basınca parantezi kapatıp hatalı değer veya "yok" etiketi çıkarıyor. gördüğüm kadarıyla yeni office sürümündeki excelde sıkıntı yok ama 2016 versiyonunda bana kafayı yedirtecekti. düzgün çalışması için parantezi kapatmadan önce 0 yazıp parantezi elle kapatmak yeterli.

    yarım saatlik sinir krizinden sonra ferahladım anasını satayım.
  • x ve y isimli iki excel dosyanız var ve y dosyanızdaki verileri x dosyasına getirmek istiyorsunuz diyelim. (referans sütunumuzun adı “kod” olsun.) x dosyasındaki “kod”u kopyalıyorsunuz, y dosyasında cntrl+f ile ara diyorsunuz, x dosyasına yapıştırmak istediğiniz bilgiyi kopyalayıp x dosyasına yapıştırıyorsunuz. işte düşeyara fonksiyonu bu işlemi sizin yerinize otomatik yapan bir fonksiyondur. (tanımımızı bu şekilde girmiş olalım. daha basit nasıl anlatabilirim bilmeyenler için inanın ben de bilemiyorum.)

    peki nasıl yapılır düşeyara gelin bundan bahsedelim en yalın haliyle.

    x dosyanızda yalnızca “kod” sütunu var. o da a sütununda.
    y dosyanızda ise 2 sütun var. a sütununda “kod”, b sütununda ise “renk”.

    siz y dosyasındaki renkleri x dosyasına almak istiyorsanız;

    =düşeyara(aranan değer; tablo_dizisi; sütun_indis_sayısı; [aralık_bak]) kullanmalısınız. aşağıdaki şekilde yaptğınız takdirde istediğiniz sonuca ulaşmış olacaksınız;

    =düşeyara(a2;[y.xlsx]sayfa1!$a:$b;2;0)

    bunu biraz daha açıklayalım;

    =düşeyara(a2 “burası x dosyamızdaki “kod” sütunundaki ilk hücre”; [y.xlsx]sayfa1!$a:$b “burası ise y dosyamızdaki koddan renge kadar seçtiğimiz liste yani adan bye kadar sütun seçiyoruz”; 2 “2 dememizin sebebi yalnızca 2 sütun seçtik ve 2. sütundaki verilerin gelmesini istediğimiz için. gelmesini istediğimiz kaçıncı sütundaysa o sütuna kadar seçip o sütun sayısı kadarını rakamsal olarak belirtmek gerekiyor”; 0 “0 ise tam eşleşme vermesi içindir. genellikle 0 kullanırız fakat bazen yaklaşık eşleşmelerde 1 de kullandığımız olur”)

    ve sonuç, kodun karşısına gelmesini istediğimiz rengi diğer dosyamızdan getirmiş olduk.

    dileyen/yapamayan olursa mesaj yoluyla iletişime geçebilir, seve seve yardımcı olurum.

    sağlıcakla kalın.
hesabın var mı? giriş yap