• yanli$ hatirlamiyorsam elektrik idaresi ba$kaninin dun ak$am rumeli yakasina verilen elektrigi nitelemek icin kullandigi ifade. sanayii firmalarinin bu verilen elektrikle uretim yapmamalarini istedi. voltaji du$uk elektrigi kastetmi$ olsa gerek.
  • su sekilde anlasilir.. altyapi yetersizligini ortmek adina dogaya bok atan "ben ben olali boyle firtina gormedim aynisi nerde olsa elentrukler kesilirdi.. bizim devreler simdi meme yapmis biliyonuz mu" diyen yetkililerin kicina birer tel yardimiyla verildiginde "yandim anam" diye bagirmiyorsa bu elektrik gayet dusuk kalitelidir. oysa verdinmiydi elentrugu anus ceperlerine havaya ziplatan elentruk cok kalitelidir. bunlarla iyi motor uretimi yapilir..kendileri tabii daha iyi bilirler.
  • kaliteli elektrik enerjisi aktarimini belirleyen bir takim parametreler var, sabit frekans, sabit gerilim gibi. eciş bücüş projelendirilmiş ringler, dakka başı devre dışı kalan sokaklar yükler, ard arda işlevsiz hale gelen trafolar yüzünden evinizdeki akkor telli lambaniz bir nevi disko işiğina dönüşmüş, göz kirpmaktaysa cok kalitesiz bir elektrikle besleniyorsunuz demektir.
    kalite de diğer pek çok standart gibi kime göre, neye göre gibi sorulara yer bırakan izafi bir kavramdir. yurt disinda maksimum yüzde5 olabilecek gerilim düşümlerinden bahsedilirken, canim memleketimde gerilim utanmasa bazen yüzde otuz düşer ve sonra tekrar kalkar.

    oysa enerjiyi kaliteli yapmakla ilgili her türlü bilgi böyle kalin kalin kitaplarda yazar. kablonu yer altina alirsin, illa havai hat çekeceksen kar yükünü hesaba katarsin, iklim koşullarina göre boyutlandirma yapar, ona göre malzeme seçersin, ringlerin hesaplarini tekrar tekrar gözden geçirirsin. tüm bunlar yapmazsan karşilaşacağin şey kalitesiz elektriktir.
  • "kaliteli elektrik" nedir sorusu cevaplandığında suratımıza pat diye çarpan tanımlamadır efendim bu. kaliteli elektrik konusunda iki cephe vardır: üretici ve tüketici (ben üretici olarak elektriği üreten, tüketicinin ayağına kadar getiren kuruluşları alıyorum: eüaş, teiaş, tedaş. otoprodüktör gibi vakaları eüaş kapsamına koyuyorum. tüketici ise benim, sensin, fabrikalardır).

    öncelikle üretici tarafı: üretilmesi gereken gerilimin mümkün olduğunda sinüs biçiminde olması, harmonikleri barındırmaması (hadi bir %3'lük izin olsun), 3 fazın da dengeli olması (3 gerilim de aynı değerde ve aralarında 120 derece faz açısı olacak, sıralamaları doğru olacak), gerilim düşümü standartta verilenin en fazla %5 altında olacak vs vs vs..

    peki tüketici ne yapacak? o da adam gibi akım çekecek, çektiği akımın harmonikleri %5'in altında olacak, adam gibi kompanzasyonyapılacak, önceden taahhüt ettiği gücün üstünde güç çekmeyecek vs vs vs.

    şimdi biz tüketicilerin (özellikle hane tipi tüketicilerin) elektriğin kalitesizliği üzerine olan etkisi oldukça azdır. ama bugüne kadar adam gibi bir iletim-dağıtım şebekesi oluşturamayan, "ihale mevzuatları"nın arkasına sığınıp ne üdüğü belirsiz yüklenicilere iş verip, eline gözüne bulaştıran kurumların (ki ben onları üretici diye özetledim) sayesinde evdeki elektrikli cihazlar yanıyor, binlerce veri kayboluyor, maddi hasar oluşuyor. ama neylersiniz ki biz kullanıcıların doğru dürüst haklarını arama hakkı yok. galiba kalitesizlik elektrikte değil, bizi bugünlere getirenlerde..

    (bu entryde belirtilen %'li değerler aklımda kalan değerlerdir. çalışma masamdan uzak, yaban ellerde bu entryi girdiğimden standartlar tam aklımda değil, varsa bir hatam mesaj yolu ile bildirilmesi rica olunur)
  • içindekiler : %70 elektrik %30 rüzgar enerjisi

    mamullerimizde domuzyagi yoktur.
  • bana bir şeyhler oluyor'da adnan bey karakterinin çapaklı diye nitelendirdiği türden elektrik.
3 entry daha
hesabın var mı? giriş yap