• ingiltere, almanya, rusya, fransa gibi dönemin büyük devletlerine osmanlı tarafından verilen ad.
    osmanlı'nın son dönemleri bu ülkeler arasında denge politikası izleyerk geçmiştir. bunu da en iyi beceren 2. abdülhamit'tir.
  • milli şairin*, çanakkale şehitlerini toprağın altından alıp arş-ı alaya kaldırdığı meşhur şiirde bahsedilen, osmanlıya sağından, solundan, altından ve üstünden saldırmış olan emperyalist devletler topluluğu
  • milli komplekslerin diplomatik dilimize vurmaya başladığı dönemi işaretleyen tabirdir.
  • yabanci literaturde "the great powers" olarak bahsi gecen 18. yy'dan birinci dunya savasina kadar gecen zamanda, ingiltere, avusturya, fransa, rusya ve prusyayi kapsayan terim.

    1774 kucuk kaynarca antlasmasindan sonra duvel-i muazzama osmanliyi parca pincik etmek, bir sekil bolup paylasmak icin her yolu denemislerdir. ancak bir yandan farkli farkli koalisyonlarla birbirlerinin gonlunu hos tutarken, bir yandan da birbirlerinin onunu kesmeye, guc dengelerini kendi lehlerine cevirmek icin ugrasmislardir. zor zenaat tabii.
  • düvel-i muazzama'yı ilber ortaylı, üç kıtada osmanlılar kitabında gayet güzel anlatmıştır.

    ilber ortaylı'ya göre osmanlı da düvel-i muazzama üyelerinden birisiydi. tıpkı amerika birleşik devletleri ve japonya gibi...
  • şevket süreyya aydemir’in suyu arayan adam kitabında şu şekilde geçer :

    anadoluda çıkan bu isyanlardan daima ehemmiyetsiz geçici şeyler olarak bahsedilirdi. bunlar yabancı devletlere para ile satılmış” bazı eşhasın” çıkardıkları haksiz hadiseler sayılırdı. asıl kuvvetler ile başkadır denilirdi. hakikatte dünyada iki kuvvet çarpışmaktaydı. bir tarafta osmanlı devleti bir tarafta da düvel-i muazzama
    düvel-i muazzama 6 büyük devlet ingiltere fransa italya almanya avusturya - macaristan ve rusya. isyanları bunlar kışkırtır, isyanları bunlar silahlandırır denilirdi.
  • düvel, devlet kelimesinin çoğuludur. dolayısıyla ilgili tabir günümüz türkçesi ile büyük devletler manasına gelmektedir. (bkz: osmanlıca)

    avrupa'da bu terim ilk olarak, napolyon sonrası dönemde devletler arası ekonomi, dış siyaset ve askeri güçleriyle ile küresel alanda etkisi olan devletleri tanımlamak için kullanmıştır. osmanlı’nın son döneminde avrupa’nın süper güçlerini tarif ederken sıkça rastlana bir kullanım alanı mevcuttur.
  • osmanlı döneminde kullanılan ve günümüzde "süper güçler" anlamına gelen kelime. düvel, devlet kelimesinin çoğuludur
  • ingiltere, fransa, rusya, italya, almanya ve avusturya-macaristan olarak da kabul edilir.

    (bkz: yedi düvel)
hesabın var mı? giriş yap