• % 80'i söylenmemiş/söylenemeyen/vazgeçilmiş sözlerden ve bunların akılda yer etmesinden oluşur.
  • örtük bir hafızanın ürünüdür. yani bilinçdışı oluşturulur.
    amigdalada oluşturulmuş örtülü bilinçdışı hatıra, dil ile ifade edilemez, ve nedeni bilinçli olarak açıklanamaz. sadece bedensel tepkiye neden olur. sonrasında bilinçli sistemler ile bağlantılandığında ise fobi oluşur o konuyla ilgili.
    bir bilginin tam olarak ne olduğunu çözmek ve bilincine varmak için öncelikle onun kortekste işlenmesi gerekir. bu duygu, eğer kortekse uğramadan amigdalaya bağlanan yolları kullanırsa, bilinçdışı bir düzeyde gerçekleşmiştir. bunun farkında olmamız ise sonra gerçekleşir.
    bu sebeple duygularımız üzerinde zannettiğimiz kadar kontrol sahibi değiliz.
    bunun bir avantajı evrimsel yolda hayatta kalmak içindir. ani tehlikeler ortaya çıktığında insanların ve hayvanların ilk olarak yaptığı şey donuk kalmaktır. ilk anda yapılacak en iyi şeydir. kıpırdarsan ölürsün.

    amigdala evrimsel olarak daha eski olduğu için
    korteks ile bağlantısı simetrik değildir. yani amigdalanın kortekse olan bağlantısı, korteksin amigdalaya olan bağlantısından daha fazladır. bu da amigdalanın korteksi daha kolay kontrol edebildiğini açıklar. bu yüzden de korkudan kurtulmamız zordur.

    duygular esnasında hormonlar vücuda salınır. ve sonra beyne döner ve sizi o esnada hangi ruh halinde iseniz o halde tutma eğilimindedirler. bir kez o ruh haline girmişseniz korteksin amigdalayı etkisiz hale getirmesi zordur.

    duyguların bir amacı da nesneleri değerlendirmelerine ve onlara uygun tepkiler vermelerine yardımcı olmaktır. limbik sisteme sahip bir beyinde amigdala, farklı nesneleri evrimsel geçmişten gelen iyi ve kötü duygularla etiketler. aynı nesnelerle daha sonra karşılaştığımızda bu etiket bize kaçmamız ya da yaklaşmamız gerektiğini söyleyecektir. bu etiketlerin yokluğunda ise artık her şey aynı zamanda hem tiksindirici hem korkutucu ya da hiçbirisidir. beyin hata yaptığını anlamaz. mesela böyle bir deneyde maymun, muz yerine bir çiviyi defalarca yutmaya çalışacaktır. işin kötü tarafı aynı hatayı tekrarlamak onları kızdırmaz. hiçbir duygu sergileyemezler, ne öfke ne sevinç ne bıkkınlık.

    amigdalası olmayan kadın bir hastanın hiçbir korku hissetmemesi nöroloji tarihinde iyi bilinen bir vakadır.

    limbik sistem aynı zamanda prefrontal korteks ile de birlikte çalıştığı için bu bağlantıları koparılmış hastalarda kişi bir konuda karar vermekte zorlanır. duygular olmadan mantıklı karar vermek zordur.

    amigdala tarafından oluşturulan bilinçdışı hatıralar tamamıyla silinemediği gibi bilinçli hatıraya dönüştürülüp terapi ile yok edilemez. hipokampüs tarafından getirilen bilinçli hatıra ile diğeri aynı dilden konuşmazlar ve birbirlerine çevrilemezler.

    derlenen kaynaklar:
    -nörobilimci joseph ledoux'un zihin kitabındaki edge röportajı
    - sam kean, beyin kitabı
  • en çok kokularla tetiklenen hadise.
  • okan bayülgen in terminolog edasıyla ikide birde kullandığı kelime grubu.
hesabın var mı? giriş yap