• baba tarafından en eski babamın dedesine ulaşılıyor, doğum yeri kafkasya gözüküyor. babaannemin ise dedesinin babası sohum dogumlu, diger taraftan dedesi yine sohum doğumlu. anne tarafımda, annemin baba-dedesinin dedesi sohum dogumlu, anneannemin dedesi yine sohum doğumlu. sonrasi hendek, eskişehir, düzce diye devam ediyor. ben daha geriye gidebiliyorum soy ağacımda. yine de abhazyalılığımı resmi olarak yuzume vurdu bir kere daha

    yalnız sürpriz şu oldu ki; isimlerin neredeyse tamamı türkçelestirilmis. buyuk anneannelerden birinin ornegin; adı hılkan. kalkan diye yazmislar. soyumda abhaz olmayan tek kisi buyukannelerden birinin rus olan annesidir bir de. anne adı kisminda benim rus buyukanne olmus sana hanife. diger isimlerde de ayni durum soz konusu. bari mantikli bir sekilde turkcelestirselermis.

    son olarak soy bilgisine bakıp "solur" da neresi diyen olursa eger; arap harflerinden latin alfabesine cevrilirken cografya bilgisi zayif bir tercuman tarafindan hı harfi ile lam harfi, mim harfi ile re harfi karıştirilmis bazi yerlerde. solur degil o; sohum. kimi yerlerde sohum; sahum, solur diye geciyor, bilginize. abhazya kokenlisiniz yani, ortamlarda kafkasya gocmeniyim diyebilirsiniz.
  • ataları 7 göbek (abartısız 4 sayfa döküm) balkan ülkelerinde yaşamış kendimin, türkiye vatandaşı olarak soy ağacı almasının hüznüdür.
  • listede sadece benim doğum yerim ve kütüğüm farklı. bütün sülalem aynı köyden evlenmiş de bir ben asilik edip başka köye gelin gitmişim. annem ve babam evlenince ayrılmışlar köyden, doğum yerim de o yüzden farklı.
  • belge alamayıp nüfus müdürlüğüne gidenlerin olup olmadığını merak ettiğim uygulama.

    neyse haftaya gidersem tecrübemi yazacağım.
  • sonunda e-devlet sifresi alarak kendim icin deneyebildigim uygulama. guzel ama yetersiz bir uygulama. keske nufus kutugunde aile sira no'larindaki tum kisilerin bilgisini cikartsaydi. zamaninda babaannem kendisi icin bu sekilde bir dokum almis, orada cok daha fazla bilgi mevcuttu. burada sadece babaannemin anne ve babasinin bilgisini gorebiliyorum.

    neyse yine de hic yoktan iyidir. kendi adima baba ve anne tarafindan 1850lere kadar dogumlu olan atalari gorebildim. ailedeki bazi buyuk amcalarin isimleri nereden gelmis onlar ortaya cikti sayilir. kadinlar tarafinda ise masallah aile fatma dolu.
  • çok şükür çılgınlık bitti
  • soyumu bulamayan sistem
  • izmirli olduğumuzu biliyordum, izmirli hissediyordum, ancak 200 yıldır silme izmirli bir sülaleden geldiğimizi daha net bir şekilde öğrenmiş oldum. 1800'lerde yaşayan büyük büyük dedem bile izmir konak nüfusuna kayıtlı; sanırım artık daha da bir gönül rahatlığıyla "izmir'e gelmeyin artık, bozdunuz güzelim şehri" diyebilirim. *
  • daha önceden nüfus müdürlüğü sayesinde bildiğim ama daha eskilere gittiğini sanıp yine de yaptığım sorgulama.

    atamın hangi milliyetten olduğu tabi ki düşüncelerimi etkilemeyecekti zira milliyet kavramı boş geliyor. ancak merak etmemek de bana göre elde değil. bir insanı 1833'ten beri hangi aidiyet duygusu yozgat'ta tutuyor?
hesabın var mı? giriş yap