• türkiye'deki onlarca üniversitenin de içinde bulunduğu anlaşılmaz bi iş yapan kurumlar.

    e-devlet bürokrasiyi minimize eden muhteşem bi olay. eskiden hem para hem de emek vererek elde ettiğimiz birçok belgeyi ücretsiz bi şekilde evimizdeki bilgisayardan temin edebiliyoruz. fakat maalesef birçok devlet kurumu e-devletten elde edilmiş belgeleri kabul etmiyor. bunun başında da benim gördüğüm üniversiteler geliyor.

    araştırma görevliliği/ yüksek lisans-doktora başvuruları vs gibi birçok süreçte istenen mezuniyet belgesi, öğrenci belgesi gibi belgeler e-devlet üzerinden temin edilebiliyorken üniversiteler bunları kabul etmiyor ve her defasında notere gidip "aslı gibidir" damgası için 80-90 lira veriyoruz. bugün asgari ücretle çalışırken aynı zamanda yüksek lisans yapan birçok insan var. bunlar ankara'da dayılarının olmayışı gibi çok büyük bir dezavantaja rağmen, umutla açılan kontenjanları takip ediyor ve bazen başvuru yapıyor. sadece başvuru için toplanılıp gönderilen evraklar kargo ile birlikte 100-150 lirayı bulabiliyor. bilim sınavına girmeye hak kazanmış adaylar ise iş yerinden izin alma, ilgili üniversitenin bulunduğu şehre ulaşım, kimi zaman konaklama gibi külfetlere katlanıyorlar ve aşağı yukarı 200-250 lira da oraya gidiyor. hal böyle olunca en azından evrak masraflarının sıfırlanması için devletin her bir birimi e devlet'ten alınmış evrakları kabul etmekle yükümlü olmalı.

    örneğin aşağıdaki metinde görüldüğü üzere kimi evraklar için gerekli yasal düzenleme yapılmış ve her kurum bu evrakları kabul etmek zorunda.

    "24/02/2017 tarihli ve 2017/29989 sayılı resmi gazetede yayımlanmış olan "nüfus hizmetleri kanununun uygulanmasına ilişkin yönetmelikte yapılan değişikliğe göre e-devlet kapısından alınan “ikametgah ve vukuatlı nüfus kayıt örneği hizmetinin tüm kurum ve kuruluşlar tarafından kabul edilmesi zorunludur."

    fakat bazı evraklarda ise bu durum söz konusu değil. hayır sistem aynı sistem. güvenli değilse diğerini de kimse kabul etmek zorunda kalmasın ama güvenli ise neden kimi evrakların kabulü kurumların kendi inisiyatifine bırakılıyor ? zaten karekod da var. girip istediğin yerden belgenin orjinal mi düzmece mi olduğunu sistem üzerinden görebiliyorsun.
    tüm bunlara rağmen bu durumun devam etmesi gerçekten saçmalık. umarım tez zamanda bu dertten kurtuluruz.
  • aşırı can sıkıyor. kendi sistemine ret veriyorlar. şaka gibi...
    edit: barkodlu belgelerden bahsediyorum.
hesabın var mı? giriş yap