• e-pasaport uygulaması konusunda vatandaşları bilgilendirmek amacıyla dış işleri bakanlığı tarafından hazırlanan ve bu gün itibariyle faaliyete geçen web sitesi.

    [https://epasaport.egm.gov.tr/ https://epasaport.egm.gov.tr/]

    edit: link
  • sitesinde bulunan biyometrik fotoğraf kısmındaki örnekler on numaradır.

    misal

    edit: link yenilendi. uyarı için drdolantin'e teşekkürler.
  • edit9: dogaldir ki 6 sene icerisinde basvuruda, istenen formlarda, vs degisiklikler olmus olabilir. bu sebepten siz ilgili web sayfasindan ve/veya cagri merkezinden neler isteniyor nasil isteniyor ille kontrol edin ve sadece asagida yazilanlari baz almayin.

    netekim biraz daha tanisam seni bu gece diyor ki:

    ogrenciler icin ogrenci belgesi de gerekiyormus. benden nufus cuzdani fotokopisini de istemediler bu arada. belki bilgileri guncellemek isterseniz diye yazayim dedim. ben de sizin yazdiklarinizi alip goturdum de. :)

    -o0o-

    - gereken belgeler:
    --- nufus cuzdani asli (+ fotokopisi, bu web sitelerinde yazmiyor ya da randevunuzu alirken soylemiyorlar ama basvuru esnasinda emniyet mudurlugu istiyor)
    --- biometrik fotograf (fotografcilar nedir biliyor, 3 isteniyor ama 2 tane almislardi benden, lakin bugun itibariyle yeniden 3 tane istediler ve biometrik denen 35mm x 45mm fotolarin olmadigini, 50mm x 50mm olmasinin gerektigini soylediler, detaylar asagida)
    --- varsa eski pasaport (iptal ediliyor ama icindeki vizeler vs gecerli imis halen, iki pasaportu beraber kullanabiliyormusuz)
    --- pasaport defter bedeli makbuzu (138tl, ziraat bankasi'na odenecek, nereye napcaklarini onlar biliyorlar, +10tl de havale masrafi var, eger besiktas subesinden yaparsaniz bedava)
    --- pasaport harc bedeli makbuzu (bi ton bankaya odenebiliyormus muhabbeti simdilik yalan cikti, bugun itibariyle yapi kredi bilmiyordu misal boyle bir sey, gidin pasa pasa ziraat bankasi'na odeyin, 2 senelik 304tl, 3 senelik 434.80tl, 4-5 senelik 616.30tl)
    - bu pasaportlar alindiklari sure icin gecerli ve sonrasinda yeniden basvurup yeni pasaport alinmasi gerekiyor
    - lacivert renkli pasaportlar artik bordo/kirmizi renkli olacakmis

    seklinde ozetleyebilecegim yeni pasaportlarimizin genel adi. sanirim.
    memleketimize hayirli ugurlu olsun.

    -o0o-

    memleketimize su dakika itibariyle ne hayirli ne de ugurludur, gorevli polisten aynen aktariyorum: "bu sistemi denemeden devreye sokan ankaralinin ben taa ...".

    ozet gecersem, aldiginiz randevular bosa, turkiye'nin en cok pasaport veren yeri olarak kadikoy emniyet mudurlugunde kimsenin dunyadan haberi yok (gerci yanlis anlasilma olmasin, daha once hic bir devlet kurumunda bu kadar yardimci olmamisti insanlar, saolsunlar varolsunlar), bu sabah itibariyle ne nasil olacak oradaki polisler de yeni sistemin, yeni aletlerin, vs nasil kullanilacagini bizimle beraber ogrendiler. sabah 7.5'ta gelen aksam 5ten sonra cikti, ben sansliydim sanirim, 3de gidip 7de ciktim. vs de vs.

    randevu aldiysaniz, bence saatlerce oncesinden gidin, cunku yine numara veriyorlar.
    sabriniz ve aceleniz yoksa biraz bekleyin bence de ki sistem otursun (bir ayda anca dedi gorevli memurlardan biri).
    kolay gelsin.

    -o0o-

    jeanne hebuterne bugun itibariyle maltepe'de 20 dakikada her turlu isini halletmeyi basarmis, bu durumda elinizi korkak alistirmayin derim...

    -o0o-

    lafimi geri aliyorum, elinizi korkak alistirin gayet, zaten bana da inandirici gelmemisti ucuncu gunden her seyin gulluk gulistanlik olmasi.

    bir saat kadar once e-pasaport cagri merkezinden aradilar ve dediler ki "verdiginiz fotolar olmuyor, 50mm x 50mm olmasi lazim". dedim nasil olur, sizin sayfada yaziyor, fotografcilar biliyor, vs, dediler ki yok boyle olmasi lazim.

    peki dedim, kalktim fotografciya gittim, durumu soyledim, onlar da dogal olarak nasil yani oldular, sonra cagri merkezini aradim ve fotografci ile konusun anlasin dedim, neticede amerika vizesi icin olan 50mm x 50mm fotoda anlastilar.

    bu arada fotocu ile beraber, bu konusmayi da yaparken, e-pasaport'un web sitesindeki fotograf bilgisi olan sayfayi onumuze actik, ve cagri merkezinden arayan kisinin soylediklerini dogrulamaya calistik ve gorduk ki gecen haftaya gore minik bir bilgi degisikligi olmus, artik su sekilde yaziyor:

    "ancak başvuru sırasında kullanılacak fotoğrafların tarayıcı tarafından algılanabilmesi için mutlaka en az 35 mm. x 45. mm ebatlarından daha büyük olması gerekmektedir. fotoğrafların 50mm x 50mm olması tavsiye olunur. aksi takdirde, başvuru tamamlanamamakta veya başvuru tamamlansa bile bu pasaportlar tanzim sırasında iptal edilebilmekte,bu durumda da yeniden başvurmanız gerekebilmektedir."

    benim su an itibariyle bundan anladigim 35x45 ila 50x50 arasindaki, yuzun dogru oranlanla yerlestirildigi, bir fotograf olacaktir, lakin 35x45 olmadi iste, aklinizda bulunsun.

    sonucta ne boyutta foto goturelim diye soranlariniz icin, bilemiyorum, amerika vizesi formatli fotolari verecegim pazartesi, randevu falan almadan sadece kimlikle gidip fotolari vermemiz yetiyormus, isalla tabi.

    sonucunu hep beraber gorecegiz.

    -o0o-

    dogal olarak ve hatta beklendigi uzere oyle kimlikle gidip fotografi verip cikamiyormusuz, cunku butun muracaatin bastan yapilmasi gerekiyormus.

    gerci cok da heyecanlanacak bisi yok (aslinda delirebilir insan da alistik ya, idare edilebiliyor), cunku belgeler zaten orada oldugu icin yeniden ugrasmaya gerek yok, islem su sekilde, durumunuzu belirtiyorsunuz, calisan arkadaslar da yine bu sabah itibariyle konudan haberdar olduklarindan yine bi bankoyu bu foto isine ayirmislar, isminizi kagida yazip gelis sirasiyla cagiriyorlar, neticede siraya girip, bekleyip, sonra yeni fotolarinizi verip, yeni cikardiklari muracaat formuna imzanizi atip ritueli tamamliyorsunuz.

    ancak durumla ilgili gariplikleri soyle siralayayim ben,

    1 haziran'da beraber basvurdugum insanlarin en az yarisi ordaydi, demek ki bu genel bir sorun, bunlarin arasinda misal bir aile vardi ki ana-baba-kiz uclusu ayni fotografcida ayni insana ayni fotograflari cektirmisler, ana babada bir sorun cikmamis, kizda cikmis, demek ki sans faktoru epey onemli, bunun disinda 50mm x 50mm istenip net bir sey soylenmedigi icin, kimi insanlar su anda amerikan vizesi icin olan fotolardan cektirmisler, kimileri de cekilen 35mm x 45mm biometrik fotolari 50mm x 50mm boyutlarinda kestirmisler, ya da fotocular bu sekilde yapmis, neticede amerika icin cekilen fotolarda surat biometrik fotolara gore biraz daha kucuk, gerci bu ikisinin de ise yarayacagini soylediler, ama gecen hafta da neler neler soylendigi icin dogal olarak olarak hic bir seye inanamiyor insan, hayirlisi deyip geciyoruz...

    kisisel olarak, benim islemlerimi formdaki aciklama bolumune "fotograf" yerine "fotara" yazan bir gorevli arkadas yaptigi icin (yaninda oturma sansina nail oldum da) extra umitsizim ama beklemekten baska yapacak bir sey yok.

    bu arada e-pasaport sitesindeki ilgili paragraf yeniden degistirilmis ve soyle olmus:

    "ancak başvuru sırasında kullanılacak fotoğrafların tarayıcı tarafından algılanabilmesi için mutlaka 35 mm x 45 mm ebatından büyük olması gerekmektedir. bu nedenle, biyometrik özellikte olması şartıyla, standart vesikalık fotoğraf ebatı olan 45 mm x 60 mm ebatındaki vesikalıklar da kabul edilmekle birlikte, içişleri bakanlığı emniyet genel müdürlüğü tarafından tavsiye edilen vesikalık fotoğraf ebatı 50 mm x 50 mm olarak belirlenmiştir."

    herkese bol sans.

    -o0o-

    ve nihayet!

    pasaport bugun elime ulasti. guzel bordo renkli, eskisine gore cok daha basit gorunuslu bisi.

    ustelik sabahtan telefon edip bugun su saatler arasinda getiriyoruz diye haber verdiler ve soyledikleri saatler arasinda da geldiler gercekten. alkis!

    bu hesaba gore, elinize ulasma suresi basvuru tamamlandigi sureden sonra 48 saat diyebiliriz. cunku fotograf sorunsalini hesaba katmazsak, 7 haziran'dan bu saatlerde yeniden basvurumu yapmistim, 9 haziran'da ona yakin bu saatlerde getirdiler. turkiye standartlarina gore epey hizli bence. hatta cagri merkezinden minimum 3 gun diyorlardi. bir alkis daha!

    sonucta, amerikan vizesi icin istenen fotograf da oluyormus, en azindan bundan emin olmus olduk. randevu isinin de biraz daha yoluna girecegini varsayarsak kisa bir sure sonra epey hizli alinabilir hale gelecek bu pasaportlar.

    bir maceranin daha sonuna geldik sayin izleyiciler.
    hayirli ve ugurlu olsun.

    -o0o-

    ne zamandir yazicam unutuyorum,

    fiyatlarin daha bir ay dolmadan yariya indirilmesi sebebi ile cagri merkezini arayarak bize girenin yarisini da cikartacak misiniz diye sordum, henuz kendilerine boyle bir bilgi verilmedigini, zaten boyle bir sey olursa medyadan* kesin duyacagimizi soyledi.

    aslinda sanirim gec(iril)mis olsun demek istedi.

    edit: tarihler
    edit2: yeni maceralar
    edit3: yeni bilgiler
    edit4: havale masrafi
    edit5: fotograf bombasi
    edit6: fotograf bombasi pt ii
    edit7: the end
    edit8: bonus
    edit9: seneler sonra
  • süper bi sistem hangi özelliğini anlatsam bilemedim öncelikle emniyetteki sistemden bahsedeyim randevunuzu alıp gidiyorsunuz eski sıra makinasının etrafını şeritle kapatıp oraya bir polis memuru(ki çok sevecendir kendisi her kelimescümlesineine yav kardaş bi uzak dur diyerek başlar) koyarak 10:30daki randevunuz için geldiğinizde size 10:25de burda ol der ve saat 10:25 olduğunda listeden isim okuyarak sizin yerinize o makineyi kullanır sanırım temassız geçiş sistemi bu olsa gerek. ayrıca 70 yaşındaki teyzeye teyze daha kaç kere söyliycem gidip internetten randevu alacaksın diye direten bir zihniyette bu sistemle hayatımıza girmiştir.
  • (bkz: #19341422)
  • 20 haziran 2010 tarihli ve 27617 sayılı resmi gazete'de yeni fiyatları yayınlanmıştır.

    kaynak: http://www.epasaport.gov.tr/
  • yeni uygulamayla yeni pasaportlarda süre uzatma işlemi yok. yani e-pasaportunuz süresi dolduğunda çöpe atılacak ve bunun yerine yeni e-pasaport verilecek. bu her defasında bu şekilde olacak ve her uzatma için bir daha pasaport defteri parası ödenmesi gerekecekmiş.neden pasaport har(a)ç ücretlerini düşürdükleri anlaşıldı şimdi.
  • pazartesi yaptığımız başvuru sonucu tam 3 gün sonra kargo ile adrese gönderilmiş bulunan yeni nesil pasaport, randevuyu en erken 20 gün sonraya alıyorsunuz ama hıza hayran kaldım.
  • randevuların geç verilmesi sonucu milletin pasaport başvurusu süresini kısaltmak için randevusuz da işlem yapan bazı ilçe emniyet müdürlüklerinde geceden sıraya girmesinin sebebi. maltepe ilçe emniyet müdürlüğünde sıraya giren ilk yirmi kişinin müracaati kabul ediliyor. pasaport başvuru sürecinin değişmesiyle mağduriyet ve çilesi artan halkın hikayeleri ise trajikomik gerçekten. insanlar arasında oluşan pasaport kardeşliği bekleme saatlerini tek çekilir kılan yan. yine bir teknolojiyi işe kattık yavaşladık durumu var ortada. eğer siz de sıraya girmek zorunda kalırsanız saat dört buçuk beşi geçmemeniz iyi olur. ben beş buçukta geldim şanslısın pek sıra yok dediler burdaki deneyimli amcalar. varsa yanınıza bir laptop alın, okursunuz, entry girersiniz, sıkıntınız hafifler.
hesabın var mı? giriş yap