• estonya tarafından kasım 2014'te verilmeye başlanan dijital kimlik projesinin adı. bu kimliğe sahip kişiler tamamen dijital olarak avrupa birliği'nde geçerli olacak şekilde döküman veya sözleşme imzalayabilir, estonya'da şirket kurabilir, dünyanın herhangi bir yerinden de bu şirketi yönetebilir ve vergisini online olarak ibraz edebilir.

    bu kimliği almak için fiziksel olarak estonya'ya gitmeye bile gerek yok. türkiye'den bugüne kadar 194 kişi başvurmuş, başvurusu kabul edilenler kimliklerini ve akıllı kart okuyucularını ankara'daki estonya büyükelçiliği'nden alıyorlar. başvuru ücreti şubat 2016 itibariyle 100 euroya yükseltilmiş.
  • sadece estonya'ya %20 vergi ödenecek denilen e-vatandaşlık şeysidir. fakat gerçekler öyle değildir. türkiye ile estonya arasında imzalanan çifte vergilendirmeyi engelleme anlaşmasına göre bir devlet vatandaşı diğerinde vergilendirilebilen bir kazanç elde ettiğinde ödenen vergi diğerine ödenen vergiden düşülmektedir (böyle bir anlaşma olmasaydı her iki devlete de vergi ödenmesi gerekecekti) . yani sadece bir devlete vergi vermek sorumluluğunu kaldırmamaktadır.

    türkiye dünyadaki tüm türkiye cumhuriyeti vatandaşlarının kazançlarından vergi talep eder (diğer tüm devletleri yurtdışındaki vatandaşlarından talep ettiği gibi) fakat ülkeler arası anlaşmalar nedeniyle bu vergiyi mahsup, terkin ve benzeri uygulamalarla almayabilir.

    sonuç olarak e-vatandaşlıkla elde edilecek gelirle ilgili ülkemizde de yapılması gereken beyan, harç, resim, vergi işleri olacaktır.

    edit: ayrıca estonya'da senelik 40bin avroyu aşan gelirlerde kdv mükellefi olmak zorunluluğu ve sirkette herhangi bi çalışan olması durumunda %33 sosyal vergi ödenmesi gerekiyormuş.
  • genel müdürü kaspar korjus’un bu hafta bloomberg businessweek türkiye’de yazdığı yazıya göre türkiye’den dijital kimlik alanların 1100’ü, kurulan şirketlerin de 180’i bulduğu program.
  • paypal ile ödeme alamayan türk gençleri için çıkış kapısı.
  • yerel düzeydeki işletmelerin dahi küresel fırsatlardan faydalanmasının kapısını açmak suretiyle, rekabeti bambaşka bir boyuta taşıyacak, bunun neticesinde de fiziki sınırların eski kitaplarda kalacağı, merkezi devletlerin giderek anlamsızlaşacağı, misal milliyetçilik? gibi kavramların anlamını yitireceği, belki de sınıf bilincinin her şeyin önüne geçeceği bir dünyayı yaratmada baş rolü oynayacak teknolojik atılım olabilecek vatandaşlık türüdür. bu da benim bilinç akışımın mahsülü olup, yatırım tavsiyesi değildir.
  • ingiltere'nin brexit kararını resmen açıklamasının ardından program sayesinde kurulan ingiliz girişim sayısı 3 kat artmış.
  • fatf nedeni ile wise ve payoneer hesabı açamayan türklere hizmet veren tek banka. (wamo.io )
  • eğer operasyonlarınızı türkiye de yürütüyorsanız, direkt kendinize maaş geçip estonya'da 0 vergi verebilirsiniz. bu durumda verginizi türkiye'de gelir vergisi olarak vermeniz gerekmektedir. ayrıca, en büyük avantajlarından biri şudur ki eğer şirket hesabından para çıkışı yapmazsanız (maaş veya kar dağıtımı vb.) hiç vergi vermezsiniz. en kritik nokta burası ve girişimcilerin en çok bu işine yarıyor çünkü bir startupın ilk başında tüm kazandığınızı tekrar işinize yatırıyorsunuz. türkiye'de malesef, hiç para kazanmasanız da ödemeniz gereken vergiler olacaktır. son olarak, türkiye'den kullanılmasının en büyük sebeplerinden biri de türkiye'de kullanılamayan hizmetlerin avrupada kullanılabilmesi. örneğin türkiye'de gün itibari ile recurring billing yani tekrarlı ödemeleri dünyanın her yerinden alacak şekilde ve çok güzel bir şekilde yöneten bir sistem yok. burada altını çiziyorum güzel bir şekilde yöneten yani atıyorum kullanıcı üyelik planını yükselttiği zaman planlar arasındaki farkı bir sonraki ödemeye yansıtmak gibi. girişimci bu tarz ödeme zımbırtıları ile uğraşmak istemez çünkü. yurtdışında şu an en çok bilinen servislerden biri (bkz: stripe).
  • bilgilendirme konusunda biraz eksiklik mevcut. bireysel kullanım düşünüyorsanız maalesef hiçbir işe yaramıyor. şirket kurma konusunda iş gören bir şey olabilir, şirket kurma amaçlı kullanmadığım için yorum yapmıyorum.

    banka hesabı açmak ve (bkz: sepa) bölgesinde para transferlerini kolayca yapabilmek için başvurdum. genel olarak yazılarda; şirket kurabilir, banka hesabı açabilirsiniz tarzında bilgilendirmeler mevcut ancak bireysel olarak banka hesabı açamıyorsunuz.

    son olarak güncelleme yapılması gerekiyor diye mail geldi. taktım kartım güncellemeyi gerçekleştirirken hata verdi. sonra yaparım dedim, tarih geçmiş. kartı iptal ettiler. sonuç olarak hayatımda harcadığım en gereksiz 100 euro olmuş olabilir.
hesabın var mı? giriş yap