• burada yazanlar sayesinde uçuşuma 1 ay kala fobilerim hortladı. ucuza aldık diye seviniyordum o kadar mı leş bir uçuş deneyimi yaşıcam lan gerçekten? neyse zaten anksiyetem var yukarda ölürüm muhtemelen. dayarım artık xanax'ı napalım?

    bi de araştırdım net bilgi bulamadım. şu kabin bagajı standartlarını yakaladıktan sonra (boyut, ağırlık vs) el çantası veya küçük sırt çantasına da mı izin yok. normal kadın çantası olsa elimde ona da mi ek ücret?
    allah aşkına bi yeşillendirin çünkü çok muamma bu konu.

    edit: acayip rötarlı kalktı. onun dışında iç konfor dışında hiçbir sıkıntı hissetmedim. pegasus gibi bir şey.
  • kendisiyle hiç uçuş deneyimim olmadı ama şu linki inceledikten sonra tercih edeceğim bir firma olacak gibi gelmiyor açıkçası.

    http://www.airporthaber.com/easyjet-haberleri/

    bir şirketin bu kadar çok, garip garip haberlerde adı geçmesi enteresan.
  • küçük boy bir valizle kullansam sorun yaşar mıyım diye merak ettiğim firma. yeşillendiren olursa ne güzel olur.
  • 56-45-25 ebatları olduğu sürece kabin için kilo sınırı koymayan havayolu.
  • bayrak taşıyıcı büyük havayollarının son zamanlarda biletlerini anormal fiyatlara yükseltmesi sebebiyle avrupa içi uçuşlarda iyiden iyiye yönelinen low cost havayollarının gördüğüm ve bizzat deneyimlediğim kadarıyla en elle tutulur olanı ve son yıllarda en fazla tercih edileni.

    birçok defa deneyimlemiş birisi olarak, easyjet'le daha önce uçmamış olup karşısına çıktığında "nedir abi bu" diyenlerin bilmesi gereken noktaları şöyle özetleyeyim:

    1) speedy boarding
    easyjet'le ilgili bilinmesi gereken ilk ve en önemli husus bu speedy boarding olayı. "abi en önden de binmeyeyim" dersin şimdi oturduğun yerden ama havaalanına adım attığın andan itibaren olay uçağa 1 dakika önceden binmenin epey ötesinde. bir nevi easyjet'in business class'ı gibi düşünün bunu, onlar da öyle düşünmüş zaten. mesela speedy boarding'in varsa uzun kuyruklara girmeden, ayrıcalıklı bir dedicated yerden (thy'nin business bankosu gibi, aynı hesap) bagaj/bilet işlemlerini en hızlı yoldan halledersin. kendi terminallerinin olduğu yerlerde direk dedicated security check'ten geçersin, yani normal yolcuların sırasına girmez, ayrı bir yerden alınırsın, 1 dakika sürmez. easyjet'in en sinir olayı, biletlerin erkenden makinadan geçirilip, hengame şeklinde gate önünde bekletilmesidir -çoğunda oturacak yer bile olmaz ve bu durum uçağın gecikmesine bağlı olarak rahat 2-3 saati bulabilir. burada da speedy boarding'i olanlar ayrı bir yerde bekletilirler, onlar oturur mesela, sonra da zaten adı üstünde en önden de uçağa alınırlar. o da epey mühim zira easyjet'te istisnasız herkesin elinde bir bagaj, çanta vs. olur ve başüstü bagajları hızla dolar. dolunca geri kalanları uçağa almazlar, aşağı gönderirler. en önden binenler haliyle açık ara şanslılar bu konuda.

    peki nasıl alınır bu speedy boarding? bir defa easyjet plus üyesi olabilirsin, senelik 200 pound gibi bir rakam bu. o zaman istersen 15 pound'a bilet almış ol, her zaman speedy boarding'lisindir. "aga 1 defa, hadi 2 defa bineceğiz ne vereceğim 200 pound" dersen, o zaman en ön iki sıradan veya acil çıkış kapısından yer alacaksın. bunlar haliyle daha pahallı ama otomatik speedy boarding'le beraber geldiği için değer mi? bence değer ki her zaman aldım. destinasyona göre kişi başı 20 pound civarıdır bu fark. kuzey ülkelerinde bu speedy boarding olayına çokça dikkat edilirken italya, ispanya gibi güneye inildikçe sallanmamaya başlanıyor ve "ne para verdik amk o zaman?" dedirtebiliyor. o noktada sinirleri sağlam tutmak lazım, zira easyjet'in güneyli yer hizmetlerinin sallamadığı noktalarda diğer yerlerde oturanlar senin önünden önünden atlayabiliyor. ama hollanda, isveç, ingiltere gibi ülkelerde epey dikkat edilir bu speedy boarding işine.

    ha olmazsa olmaz mı? tabi ki değil, "o zaman neden ucuza easyjet alıyoruz?" diyip bu ekstrayı almayanların sayısı çok çok daha fazla sonuçta. tercih meselesi.

    2) koltuk seçme
    easyjet plus üyeleri istedikleri koltuğu ücretsiz seçerler (en ön ve acil çıkışlar dahil). diğerleri için en ön ve acil çıkışlardan koltuk seçmek 20 pound civarı ve speedy boarding de veriyorlar, onu söyledik. onun dışındaki yerlerden koltuk seçmek istersen ona da 10 pound verirsin. her koltuk için geçerli bu. "yok aga ben sadece bilet parasını veririm, koltuğu da seçmeyeyim, herhalde bir yere oturtacaklar" dersen, uçuş günü havaalanına gider, bankoda sıraya girersin, sana rastgele verilen yere oturursun. böyle saçma sapan "yerin belli değil, uçağa binip bulduğun yere oturuyorsun" gibi laflar eden dolmuşçulara inanmayın, tabi ki yok öyle bir şey. elinde boarding pass olmadan hiçbir yerden geçemez, uçağa zaten binemezsin. her boarding pass'te de oturacağın koltuk yazılıdır.

    3) el bagajı
    boyutları dahilinde elinde tek bir çek çek varsa hiç problem değil. ayrıca bir sırt çantası veya işte normal omuz/el çantasına da ses çıkartmazlar. bunun ötesi veya verilen boyutların üzerindeki bir el bagajını ite kaka götürmeye çalışmak sıkıntı yaratabilir, onu alır üzerine bir de bilet kadar para keserler. ama bu konuda hakikaten easyjet tüm low cost havayolları içinde en rahat olan havayolu diyebilirim, öyle kasmazlar yani. uçağın dolu olduğu zamanlarda zaten boarding başlamadan önce "isteyenler ücretsiz bagajlarını aşağı verebilirler, alalım böyle" derler ve epey insan gidip orada bagajını verir zaten. iki uçuşun birinde olur bu. yani 1 küçük boy el valizi (55 cm civarı) + 1 kişisel çanta (kadın el/omuz çantası veya küçük boy sırt çantası) ücretsiz ve sorunsuz uçağa girer. backpacker çantası + el valizi sokayım dersen hop derler, 45-50 pound alırlar, bagaj da gider aşağı.

    4) valiz
    55 cm üzeri valizler aşağı alınır, security check'te bile tutarlar bunları easyjet'i görünce. birçok havaalanında kendi terminalleri var zaten, orada herkes onlardan. daha yürürken çevirirler seni. o yüzden bileti alırken önceden bunun parasını ödeyip aşağı vermek gayet mantıklı olur, havaalanında daha yüksek paralar alıyorlar. orada iki kategori var. boyutunu iplemiyorlar, kilosuna bakıyorlar. parça başı 15 kg, 23 kg, 32 kg için ayrı fiyatları var. ona göre hesaplayıp büyük valiziniz varsa mutlaka önceden bilet fiyatına ekleyin, havaalanına bırakmayın derim.

    5) yemek
    easyjet'in yemekleri ve içecekleri güzel şimdi. paralı tabi. sunexpress gibi önden alırsan var, uçakta istersen yok gibi bir durum söz konusu değil, menü aynı. ama uçak içinde belli bir sayı var. ortalardaysan, sonlara kalmışsan istediğinin kalmaması olasılığı var. menüde direk mix & match kısmına bakın derim, deal'lar her ay değişiyor ama en mantıklı fiyatlar orada. benim favorilerim margharita calzone, croque monsieur ve focaccio'ları. kahve + kek kombinasyonu da çok aç olunmadığında tercih edilesi, kahveleri leziz. alkollü içki seçkileri de gayet iyi ve her destinasyonda var.

    6) terminal
    yukarıda bir yerde de dediğim gibi, birçok havaalanında easyjet'in kendi ayrı terminali var. amsterdam schiphol'de, milano malpensa'da, londra luton'da var mesela. benim bilmediğim başka yerlerde de vardır kesin. eğer "priority pass'im var, önden gidip lounge'a girerim" diyorsan, buralarda girebileceğin o lounge'lar yok. ama roma'da, cenevre'de, viyana'da ve herhalde diğer başka birçok havaalanında normal uluslararası terminalleri kullanıyorlar, oralarda duty free'ymiş, girişin varsa lounge'mış falan takılırsın. terminali önceden öğrenip beklentiyi ona göre ayarlamak faydalı olabilir. ayrıca easyjet terminallerinin çoğunda seni uçağa getirip götürecek otobüs veya körük olmaz. bunlar hep ekstra para havayolu için malum, çoğu zaman kullanmazlar. merdivenden inip elinde çantan takır takır yürürsün. o yetmez, bazı yerlerde bir de havaalanı içinde merdivenleri iner çıkarsın elinde bagajlarla, yürüyen merdiven bile olmayabiliyor. bunlara hazırlıklı olmak lazım.

    6) gecikme
    her low cost taşıyıcı gibi easyjet'in de uçuşlarında hemen her zaman gecikme olur, 10 dakika 40 dakika 1 saat 3 saat, her neyse artık. eğer acele işiniz varsa, ucu ucuna ayarlama yapmışsanız, sadece easyjet'i değil herhangi bir low cost havayolunu öncelikle tercih etmemeniz gerektiğini zaten biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum. leisure uçuş havayoludur bunlar, asla iş değil. sonra "vay amk 3 saat gecikti ibneler" demeyin. öncelikli slotları büyük havayolları alır her zaman. biletler arasındaki fiyat farkları tek bir sebebe bağlı değil, malum birisi de bu. onlar fır fır giderken camdan seyretmek rahatsız etmeyecekse tercih edersin low cost'ları. hiç gecikme yaşamadığım oldu mu? yanılmıyorsam 1, belki 2 defa. pek nadiren de olsa olabiliyor yani. siz planınızı bir 1 saat falan gecikecekmiş gibi yapın ama, gecikmezse sevinin.

    sonuç itibariyle; bugüne kadar çokça kullanıp beklentilerimi ölçülü tuttuğumdan mıdır bilmiyorum hiç sorun yaşamadığım, soran herkese tavsiye ettiğim, bence gayet keyifli bir havayoludur.

    edit: nisan 2019 itibariyle skytrax tarafından, genelde gayet iyi bayrak taşıyıcı havayollarına verilen 4 yıldızlı havayolu statüsü verilmiş havayoludur da. türk hava yolları 3 yıldız, öyle diyeyim.

    edit 2: haziran 2019 itibariyle skytrax tarafından, avupa'nın iyi low-cost havayolu seçilmiştir. dünyada da air asia'dan sonra en iyi 2.
  • fiyatı mı yoksa kabin ekibinin eğitim seviyesi mi daha düşük diye kara kara düşündüren havayolu şirketi. ingiltere'den almanya'ya ya da italya'ya uçacaksanız muhtemelen easyjet en ucuz seçenek olacak fakat üç beş pound daha fazla verip başka firma bulun ve sinirlenmemek için easyjet'ten uzak durun.
  • ingiliz low cost havayolu. aynı zamanda ingiltere'nin en büyük havayolu.

    inside the cockpit isminde mükemmel bir belgesel tarzında mini dizi hazırlamışlar. şahsen bayıldım, havacılığa ilgisi olan herkesin zevkle izleyeceği bir dizi.

    birinci bölüm
    ikinci bölüm
    üçüncü bölüm
  • dunyanin en orospu cocugu firmalarından biridir.
    bagaj satın alıyorum.sonra da ona ekstra kilo satın alıyorum. adamlar diyor ki sonra ekstra kilo aynı kap için ikinci bavul olmaz. amk oğulları koli benim değil mi parasını da vermişim. ister ikiye bolerim ister tek kullanırım.
    ayak üstü 52 euro soktular... amk.
  • fiyatlari uygunlu ama biletleme yaparken her an bir seyleri kitleyebiliteli bir site tasarimlari var.
    madrid'ten berlin'e giderken 2-3cm canta ebati yuzunden kadin aglattiklarini gordum.
    ibnelik var biraz.
  • keşke avrupada başka yerlere de destinasyon ekleseler.ingiltere vizesi çok pahalı :(
hesabın var mı? giriş yap