• opel marka araçlarda yarı otomatik şanzımana verilen isim..
  • en önemli dezavantajı (ki bu en çok bayanların nefretini kazanmıştır) yokuşlarda kavrama sağlamaması olan şanzıman...
    (bkz: tiptronic)
  • kullanması çok zevkli olan, ama yokuşlarda geri kaçırdığı için biraz ustalık ve alışkanlık gerektiren, park sırasında arabayı sadece el freninin tutmasına sebep olan yarı otomatik şanzıman sistemi.
  • opelin corsa ve yeni astra modellerinde kullandığı bir şanzıman modeli. aslında mekanik olarak bu bir düz şanzımandır, ancak otomatik bir debriyajı ve vites geçişlerini ayarlayan bir beyni vardır. otomobili atak ve devirli kullanmayı seven, ve vites geçişlerinde zaman kaybetmeyi sevmeyen insanlar için hiç uygun değildir. ayrıca yokuşlarda geri kaçmasının yanı sıra yokuşta frene basmadan sadece gaza basarak sabit durma eylemi (otomatik arabalara has bir özelliktir) bu şanzımanın elektronik aksamını bozar ve debriyaj balatasını aşındırır. sonuç olarak easytronik, opelin çok büyük bir teknolojiymiş gibi lanse ettiği ama aslında sorun çıkaran, ve arabanın zaten az olan gücünü daha da azaltan bir sistemdir.
  • debriyajı olmayan fakat manual idare edilen melez vites, otomatik vitesli arabaların yakuşta rahat kaldırma lüksünden yoksun olsada kulnaımı keyifli.
  • easytronic sistemde, otomatik viteslerden alışık olunan "p" konumu bulunmamaktadır. "a" adlı ileri hareket konumu, "n" adlı boş vites konumu ve "r" adlı geri vites konumu vardır.

    araç "a" ve "r" konumlarında, gene otomatik vitesten alışık olunan "gaza basmadan gitme" eylemini gerçekleştirmez. araç yokuşta ise rahatlıkla geri kayabilir, düz bir zeminde ise olduğu yerde durur. kaydırmamak için pedallara seri basmak gereklidir.

    araç zemin eğimine göre a veya r de parkedilmelidir**.

    araç "a" konumunda iken vites değişimlerinde biraz fazla sarsılmaktadır ve iki vites değişimi arasındaki süre, otomatik şanzımana göre daha uzundur.
  • yokusta kendine hakim olma konusunda en basarisiz sanziman. duz viteste hersey sizin elinizdedir, otomatikte araba halleder ama easytronic'te el freni kullanmadan ne araba ne de - ayaginizi frenden cekip gazi kokleme konusunda ne kadar hizli olursaniz olun - siz arabanin kaymamasi icin hicbirsey yapamazsiniz. arabanin uzerinde bulundugu zeminin egimine bagli olarak kendine sececegi ama giderek artacak bir hizli kayar da kayar, el freni tek cozumdur.
    almayi dusunenlere test surusu yapmalarini siddetle tavsiye ediyorum. ben yapmadim pismanim.
  • hill holder veya benzer bir isme sahip teknoloji sayesinde yokuslarda geri kayması engellenebilen yarı otomatik şanzıman. cok kısa surelerde baskı balatanın bitmesi ve düşük performansıyla ünlüdür. sanıldıgının aksine tam otomatik şanzıman gibi yakıt sarfiyatını arttırmaz, hatta opel in testlerine gore normal düz vitesten bile daha ekonomik olabiliyormuş..
  • genelde otomobil sektorunde arabanin markasiyla ozdeslesmis vites turudur bunlar.easytronic vites deyince akla opel corsa ve peugeot 206 gelmektedir.oysa bunlarin bir de ayni familyadan gelen bir diger turu daha bulunur(bkz: quickshift).
  • tam otomatik viteslere karşı sahip olduğu önemli bir avantaj motor frenidir. özellikle buzlu zeminlerde yokuş aşağı giderken, yokuşu inmeden önce gereken gaz miktarını ayarlayıp, vitesi manuel'e geçirmek -böylece otomatikman kendisini salmamaz-, frene basarak inmekten daha güvenlidir. bazen takılabilir ve kimi zaman rahatsız edici kasılmalarla vites arttırabilir; bunlara sebep olmamak için -arabayı devrinde kullanmak da adına- otobanlarda manuel olarak kullanmak sürücü ve araba için daha iyi olabilir.
hesabın var mı? giriş yap