• bir samsun anadolu lisesi mezunu.
  • dönemin ilk altı haftası dünya tarihi dersime girmiş olan, ders anlatımı muhteşem fakat notu pek bi kıt, biraz da soğukkanlı bir hocadır kendisi. dersini alan öğrencilerin çok çok çalışmasını tavsiye ederim.
  • artık öğrencisi de olmadığıma göre yazabilirim hakkında. her şeyden önce çok kibar, çok yardımsever. dersinde saçmalayanlara gösterdiği tahammül kayda değer. world history dışında osmanlı tarihi ve yüksek lisans dersi olarak international propaganda dersini vermektedir ki bu dersi şiddetle tavsiye edilmektedir. 1. sınıfları zorladığı doğrudur. eh olsun o kadar artık.
  • pek çok açıdan bakıldığından alanına hakim ve akademik anlamda gayet donanımlı olduğu görülebilecek birisidir kendisi. ne var ki bu özellikleri kendisinin aynı zamanda öğrenciler için yüksek standartlar oluşturmasına sebep olmuştur ve bu durum maalesef 1. sınıf öğencilerinin zaman zaman zorlanmasına sebebiyet verebilmektedir.
  • odtü'nün en kaliteli, anlayışlı ve sempatik hocalarından olmasına rağmen en çok hakkı yenilendir. üst sınıflar birinci sınıfları korkunç bir hoca tasviri yaparak, abarta abarta anlatıp korkutmaya bayılır. fakat gerçekte kendisi sadece öğrencisinin çok okumasını, olayları tarafsız değerlendirip lisede öğretildiği gibi abartı ve gerçek olmayan bir şekilde vermek yerine mantıklı bir neden-sonuç ilişkisi içinde açıklamasını ister. kendisinden aldığım derslerin hiçbirinde kağıdımı "burada neden tarih yok" gibi bir sebepten çizmemiştir. tek derdi verilen bilginin doğru olmasıdır. herhangi bir sebepten -müsait olduğu bir vakitte- odasına gidip her türlü soru sorulabilir, ekstra okuma istenebilir ve bunların hiçbiri için öğrencisini terslemez. insanlara soğukluk olarak gelen şey öğrencisiyle kurduğu saygılı ilişkidir aslında, çünkü bölümde artık 20'li yaşlarına gelmiş koskoca insanlara "siz" diye hitap eden ender hocalardandır -ki diğerlerine göre bence katbekat tercih edilesidir. genelde üniversiteye geldiği halde hala "hocam ben biliyorum aslında sizden duymak için sordum" tipi sorulara ters bir tutum takınır, fakat onun dışında sorulan sorulara ya da belirtilen fikirlere asla cesaret kırıcı ya da baştan yanlış tutumuyla yaklaştığına şahit olmadım hiç.

    eğer mükemmelliyetçi olması bir problemse, şimdiye kadar kendisinden en ufak bir şey beklenmemiş insanlarda potansiyel görmesidir yani esasında hatası. zor bir hoca olabilir ama yapmadığı şeyler yüzünden eleştirilmesi haksızlıktır.
  • odtü uluslararasi iliskiler bölümünün en donanımlı hocasıdır. genellikle sınavlarının zor olmasıyla ve az not vermesiyle bilinir. fakat böyle tanınmasının nedeni sınavlarda öğrencilerden istediklerinin diger hocalara göre daha fazla olmasıdır.yoksa hakedene gercekten hakettiği notu verir. bazı hocalar gibi sadece öğrenciye işkence çektirmek için değildir az not vermesi.
  • dersi gayet zevkli geçen ve iyi ki bu bölümdeyim dedirten bir hocadır. donanımlı olduğu için derslerde yoğun bir bilgi bombardımanı olur. notuna gelirsek, ne istediğini anlayınca ve gerçekten sıkı çalışınca yüksek almanın zor olmadığını düşünüyorum.
  • "ottomans, turks and the balkans : empire lost, relations altered" adlı bir eseri de bulunan osmanlı tarihçimiz.
  • mirgün cabas ve can kozanoğlu'nun yaptığı podcast yayınına konuk olan akademisyen.
    spotify linki

    osmanlı döneminde istanbul'da günlük yaşantı üzerine anlattıkları çok ilgi çekici ve eğlenceliydi.

    kronikleri ve zamanın tanıklarını okumanın önemine vurgu yapmasına bayıldım.
    gerçekten de şu sıkıcı tarih anlatımı yerine böyle konuların öne çıkması insanlık için çok daha yararlı olurdu.
    belki böylece savaşlar ve ırkçılık yerine daha çok kültürel zenginliklere odaklanırdık.

    üniversitedeyken o sıralar türkiye'de proje yapan japon bir mimar okulumuza geldiğinde, yine osmanlı döneminde japon bir gezginin osmanlı hakkındaki seyahatnamesini keyifle anlatmıştı. belli ki onu da çok etkilemiş.
    tarih gerçekten de insanların dünyayla gerçekçi ve olumlu bir bağ kurmasını sağlıyor.
  • orta doğu teknik üniversitesi uluslararası ilişkiler bölümü'nden prof. dr.

    üstteki yazar kardeşe katılmakla beraber bir kaçta kelam ben edeyim. nereden başlasam podcast serinin en tatlı konuğu bence. çünkü çok güzel ve anlamlı konuştu. insan, çevresinde böyle biri olsun istiyor.

    osmanlı'yı hiç bu şekilde düşünmemiş, kurgulamamıştım. gerçekten hayretler içinde kaldım, ufkum açıldı.

    çok iyi bir akademisyen.

    edit: nasıl olunur podcast serisine de konuk olmuş; mutlaka dinleyin.
hesabın var mı? giriş yap