edirne kırkpınar lokantası
-
istanbul'da 18, bursa'da 2, ankara'da 3 adet şubesi bulunan lokantalar zinciridir. önce bir tane açılmış sonra sayıları çoğalmıştır diye tahmin ediyorum. öğrenebildiğim kadarıyla kurucularının edirne ile pek bir alakaları yoktur. nitekim bir markadır ve muhtemelen tava ciğer ve köfte kastedilerek edirne ve kırkpınar isimleri birarada zikredilmiştir.
şimdi ben desem ki "new york lokantası" millet zaten dikkate almaz ama "edirne" deyince mantıklı geliyor, sanıyorsun ki ustaları edirne'den getirdiler filan, edirne yemekleri yapılıyor, ama büyük ihtimalle öyle değilmiş deneyerek öğrendik.
bir edirneli olarak bu ismi yaklaşık 2 yıldır görüyorum ama gözüm tutmadığı için gitmemiştim. yahu dedim ordaki lezzeti burada tutturmak imkansız değildir ama zordur. neyse yeni açılan "buyaka avm"deki şubesine gideceğim tuttu. madem ki geldim dedim içimden, bir edirne ciğeri ve köftesi bir de farklı bir yemek deneyeyim de lokanta hakkında net bir fikrim olsun. ankara kebabı dedikleri bir şey, "edirne" tava ciğeri? diye bir diğer şey, köfte ve kaymaklı ekmek kadayıfı tatlısı aldım. ve bir de ayran. ilk olarak ciğeri denedim; tadı bir garip geldi, kalın dilimlenmiş, acımsı bir tad, buladıkları un sanki galeta unu gibi ama tam çözemedim doğrusu, yerken gözlerinizi kaparsanız yediğinizin ciğer olduğu konusunda şüpheye düşebilirsiniz, zira tadı pek de ciğere benzemiyor. yağda kızarmış biberi eksik etmemişler yanında. bu arada bir baktım ciğeri tavada değil fritözde pişiriyorlar. yanındaki soğanlar bir acı, soğanı yiyen zaten o ağız tadıyla yemeğe devam edemiyor. kebabı sarıldığı malzemeden çıkardım bir pilav kokusu ama sanki nasıl diyeyim, kokuyor kardeşim işte. köfte kötü değil ama edirne köftesinin yakınından geçmiyor, pek bir garipti kuru kuru böyle saman gibi. ekmek kadayıfı ise sanki şerbetine zamk katılmış gibi sert ağda kıvamında, kaymak daha çok sert bir tereyağına benziyor. ama pınar ayran iyiydi.
baktım yan masadakilerin suratı buruşmuş yemeği yiyemeden kalktılar. tabii halinden memnun olanlar da var.
neyse, yemekleri ben de bitiremedim, sadece ayranı bitirebildim.
yemek yedikten sonra kalktım eve gidiyorum ama midemden gelen sesler çok da güzel bir şarkı değil; kaynama, yanma, ekşime, geğirme hepsi bir arada gidiyor. eve gelir gelmez hemen tuvalet ve esaslı bir kusma sonrası biraz rahatladıktan sonra ivedilikle bilgisayarın başına geçip bu nefis anımı paylaşayım dedim sizlerle.
burası hakkındaki düşüncem şudur; bir kere daha gitmeyeceğim kesin, yani diyeceksinizki kardeşim şu kadar daha şubesi var tek yerle karar verme, ama sitelerinden baktım dudullu'daki merkezden gönderiliyormuş şubelere yemekler, tek merkezden yani. eğer çevrede bulabildiğim tek yemek dükkanı bu olsa gene burada yemem, sade ekmek alırım bakkaldan onu yerim.
bir de gazetelerde 2009 haberleri filan var, yorumlar o günler için yemekler iyi diyor, anladığım kadarıyla zamanla esaslı bir bozulma olmuş yemeklerde.
ve sonuç olarak edirne ciğeri ve köftesi kesinlikle böyle bir şey değildir, yok ben illa bunlardan yiyeceğim derseniz edirne'ye gelin, köfteci osman, tahmis meydanındaki ve alipaşa'nın oradaki ciğercilere gidin ama burada yiyeceğiniz şeylerle bunların en ufak bir akrabalığı yoktur bence. -
(bkz: edirne kırkpınar köftecisi)
-
profilo'da da şubesi bulunan, gereksiz pahalı bir lokantadır. günün menüsü 16 tl civarında olur, tek tek almaya kalkarsanız 20 tl'den aşağı ev yemeği yiyemezsiniz. yemeği yedikten sonra içilen çay biraz dert olur ki, gelip masayı silmeye, hadi kalkın demeye getirirler.
büyük paraların döndüğü bu işletmeler, neden bu kadar kötü yönetiliyor anlamak mümkün değil. -
izmir şubesi kurban bayramı arifesinde (14 ekim), kıbrıs şehitleri caddesi'nde, eskiden coco loco'nun olduğu yerde açılmış bulunuyor. fiyatları pahalı, hatta izmir için fazla pahalı. henüz sadece bir kere, açılışının ikinci gününde gittim. ama yemekleri ve tatlıları (3 kişi, 3 ayrı tatlı sipariş ettik) lezzetli bir lokanta. yine de porsiyonları biraz daha büyük olabilirmiş. fiyatları nedeniyle arada bir gidilebilir bir mekan gibi duruyor. ayrıca yeni açıldığı için işletmecileri ve hatta mutfak ekibi ilk andan itibaren oldukça ilgiliydi. sipariş verirken tavsiyelerde bulunup yemek sonrası memnun kalıp kalmadığımızı sorup önerilerimizi almak istediler. tabi izmir insanının hemen her konudaki aşırı ahkam kesme merakı nedeniyle muhtemelen kısa sürede buna pişman olacaklardır.
-
edirnede yenilen tava ciğerine tat olarak izmirde en çok yaklaşan lokanta. fiyatlar hafiften kazık ancak lezzetli
-
ayak üstü insan siken yer.
-
tatlıları mükemmel. avm lerde dışarıya kıyasla fiyatlar daha uygun.
-
edirnede aydın tava ciğercisinde yemeyenlerin mcdonaldsıdır.bir tekirdağlı olan bana peynir helvasının nasıl yapıldığını asıl peynir helvasının bu lokantada olduğunu anlatıp sonra kendisinin aslen muşlu olduğunu söyleyen garson arkadaşa beni bu restoran zincirinden soğuttuğu için teşekkürü bir borç bilirim.
-
izmir'deki, alsancak kıbrıs şehitleri caddesinde, eski coco-loco'nun yerinde bulunmaktadır. hayatımda* yediğim en güzel hünkar beğendi yemeğini yapmış lokantadır kendisi aynı zamanda. üzerindeki dana tandır eti mi övsem, yanında getirdikleri manda yoğurdunu mu bilemiyorum. lezzet olarak gerçekten de hakkını veriyor.
ama porsiyonlar bence küçük ve fiyatlar biraz yüksek. o kadar para verip yosunlu pirinç yiyenlerin de olduğunu varsayarsak arada bir gidilip yemek yenilebilir. tavsiye ederim. -
çük kadar ekmeğe elli kuruş isteyen süpermarket.
ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.
hesabın var mı? giriş yap