• bir baba ingiliz sosyolog.
  • derdi kültür ile insanın etkisini birleştirmektir. nasıl oluyor da farklı yerlerden birçok farklı grup biraraya geliyor ve başka bir grupa karşı bir sınıf bilinci oluşturuyor diye soruyor. sınıf bilincinin hem sahip oldukları geleneklerden hem de yaşadıkları endüstrileşme deneyimlerinden geldiğini söyler.
    kitabında ingiliz işçi sınıfından gelen politik kültüre, daha sonra endüstrileşme ile yaşanan deneyimlere ve en sonunda da bu deneyimlerle nasıl bir grup oluşturulduğuna bakar.
    elitlerin tarih yazımını değil normal insanların anlattığı tarihe önem verir.
    marx'ın base and super structure modellerini çok katı bulduğu için reddeder ve sınıf bilincinin otomatik olarak çıkmadığını savunur. lenin'in sonunda işçi sınıfı bir parti oluşturacaktır tezine de karşı çıkar ve insanları tarihte çok aktif bir yere yerleştirir.
  • tam adi edward palmer thompson olan 1924-1993 yillari arasinda yasamis sosyal tarih alaninda cok onemli bir tarihci. tarihyaziciliginda "tarihi asagidan yazmak" diye tarif edebilecegimiz akimin basarili bir oncul ornegini teskil eden the making of the english working class(1963) adli kitabin yazari. whigs and hunters: the origin of the black act(1975) adli kitabi ise ingilterede ozel mülkiyetin ortaya cikisi uzerinde basarili bir calisma ve iyi bir okumadir. 1970lerin sonundan itibaren akademik gorevlerden ziyade anti-nükleer kampanyalarda calisan insan (bu da nükhet sirmanin kendisine olan sevgisinin bir sebebini boyle ortak bir deneyim de mi besledi sorusunu aklimiza getirir)öğrencilik yillarindan itibaren marxist takilan beyefendi 1956'da sovyetler macaristan'daki ayaklanmayi kanli bir bicimde bastirinca komünist patiden ayrilmistir, ancak hayatinin sonuna kadar bir sosyalist kalmayi "basarmistir."

    *http://www.columbia.edu/…jameson/bios/thompson.html
  • poverty of theory isimli kitabinin alan yayinlari'ndan cikma turkce cevirisinin onsozunu (ortodoks marksist bir minvalde) serdar turgut'un yazmasi tarihin ironisi degildir de nedir.
  • - hocamın yalancısıyım - bir zamanlar ingiltere'nin kraliçe'den sonra en güvenilir ikinci şahsiyeti olarak seçilmiş yazar, activist vesaire... zannedersem anti-nükleer etkinlikleri sırasında muazzam bir popularite yakalamış. ayrıca ingiliz işçi sınıfının mezhebi olması dolayımıyla arada methodist kıyafetler giyerek çıkarmış bizim 32. gün benzeri programlara. bir arkadaşım, beraber rakı içilebilecek bir adama benziyor derdi, hafif snob, hafif yapısalcı ( :) ) perry anderson'ın aksine ki anderson en büyük düşmanlarından biridir. yapısalcılık mevzusunda muhatabı odur. yapısalcılığı fransa'dan memleketine doğru gelen kara çekirge sürülerine benzetmiştir ki bu durumda yapısalcılığın 'taşıyıcısı' anderson'a ne demiş oluyor? hem yapısalcılık hem de thompson sempatizanı bir insan olarak bu mevzuda daha fazla düşünmeyi reddediyorum.
  • eric hobsbawmın, interesting times adli otobiyografisinde kendisinden "benden daha yakisikliydi, daha populerdi, daha iyi isi o kapti" tadinda hafif kiskanclikla bahsettigi tarihci.
  • customs in common kitabı avam ve görenek adıyla birikim yayınlarından yeni çıkmış ingiliz tarihçi.

    http://www.pandora.com.tr/urun.asp?id=141763
  • yalnizca teorinin sefaleti'nin önsözünün değil, türkçede thompson hakkinda yazilmiş en başarili değerlendirmelerden ve biyografilerden birinin de serdar turgut'a ait olmasi gayet trajik bir durum. 1984 yilina ait toplum ve bilim dergilerinden birinde yayinlanmişti yanilmiyorsam. şimdilerde aksam'in genel yayin yönetmenliğini yapan serdar turgut beyefendinin eski günlerini hayirla yadetmediği muhakkak da neyse kavga etmeyelim. biz birikim'den apartarak thompson hakkinda söyle derli toplu bir biyografi vermekle yetinelim..

    "1924’te ingiltere’de doğdu. ikinci dünya savaşı’nda afrika ve italya’da görev yaptı. savaş sonrasında cambridge üniversitesi’ni bitirdi. 1956’da ingiliz komünist partisi, marksist tarihçiler grubunun pekçok üyesi ile birlikte stalinist politikaları protesto ederek partiden ayrıldı. 1957’de the new reasoner dergisinin kurucuları arasında yer aldı. bu dergi daha sonra dönemin genç kuşak sol entelektüellerinin ve öğrencilerinin içinde yer aldığı new left review’nun çıkışına öncülük etti ve thompson uzun süre new left review’nun editoryal kurulunu yönetti. 1965’ten sonra yayın kurulu içinde doğan ayrılıklar nedeniyle dergiden uzaklaştı. thompson’un önemli araştırmaları arasında william morris: romantic to revolutionary (1955), the making of the english working class (1963), whigs and hunters: the origins of the black act (1975) yer almaktadır. moral ekonomi tartışmalarını derlediği customs in common (1993) ve louis althusser, tom nairn ve perry anderson’la polemiklerinin yer aldığı poverty and theory and other essays (1978) önemli eserleri arasındadır. 1980’lerde nükleer silahsızlanma hareketi (and) aktivisti olarak mücadele eden thompson’ın bu dönemde yazdığı yazılar writing by candlelight (1980), protest and survive (thompson vd.) (1980), exterminism and cold war (thompson vd.) (1982), zero option (1982), the heavy dancers’de (1984) biraraya getirilmiştir. ayrıca double exposure (1985) ve the sykaos papers (1988) yayımlanmış eserleri arasındadır. e. p. thompson 1993’te öldü."
  • virgül'ün 76. sayısında "ingiliz işçi sınıfının oluşumu" üzerine ferdan ergut'un yazdığı harikulade bir tanıtım/eleştiri yazısı da okunabilir. bir de, sanırım, bahsi geçen kitabın önsöz'ü dünyada en çok okunan/okutulan önsöz olsa gerek.
hesabın var mı? giriş yap