• 1901 yilinda, kralice victoria'nin hakkin rahmetine kavu$masindan sonra tahta gecen ingiliz kirali. kendisi birinci albert edward ismini kullanmi$ olsa da tarih kendisini edward vii olarak yazmi$tir. 59 ya$inda tahta gecmesi kendisine en ya$li kiral olan ingiliz hanedani sifatini da kazandirmi$tir. doneminde ingiltere'deki masonluk faliyetlerinde artma oldugu ve kendisinin de fraternity'lere en fazla bagi$ yapan bir siyasetci olmasi bir sir degildir. winston churchill'in anasiyla* gizli bir a$k ya$adigi da. oysa ki tarihcilerin cok guzel olarak not du$tugu danimarka prensesiyle evlidir kendisi.

    buyuk britanya'nin zirveye oynadigi, ve avrupa'nin amcasi olarak bilinen bu portreyi iyi tanimak gerek. bulgaristan'in osmanli'dan kurtulmasi icin kral ferdinand'a ettigi yardimlar balkan sava$lariyle sonuclanmi$ ve nihayetinde de ba$ariya ula$mi$tir. lakin bazilari hayat boyunca anasinin buyrugundan kurtulamami$ oldugunu iddia ederler. irlanda, ingiltere, deniza$iri koloniler ve hindistan krali sifatiyla 9 yil boyunca ulkesini yonetmi$ lakin omrunun son yillarinda ustunlugu avam kamarasi'ndaki liberallere kaptirmi$tir. (bu kismini salladim gibi biraz). cok iyi bildigi almanca ve fransizcasini kullanarak bu ulkelerin kirallariyla arasini pek iyi tutmaya cali$mi$tir. lakin kolonyel kaygilar avrupa'nin amcasinin cabalarina engel olmu$, birinci dunya sava$inin da ba$lamasiyla ortada amcalik mamcalik kalmami$tir.

    ulysses'de ise james joyce efendi tarafindan acgozlu ve hafiften $aklaban bir insan olarak tanitilmi$tir. kendisini dansederken goren (ruyasinda galiba) stephen dedalus kendisi icun "o, this is too monotonous! nothing. he wants my money and my life, though want must be his master, for some brutish empire of his. money i haven't." (594. sahife). cagda$i olan ikinci abdulhamit ise bilim ulysses'imiz olan tutunamayanlar'da turgut'un ruyasina girer, ve "ne oldu, yapamadiniz de mi beceremediniz devrimi" turunden laflar eder. bu insani tarihciler pek saygiyla anmiyor. kralice viktorya'yla be$inci george arasinda kalmi$, pisirik; kiraldan cok burokratimsi bir hali var.
  • oğlu v. george, kendisinin biraz daha fit olan versiyonudur. mübarekler fotokopiyle çoğalmışlar.
  • bunlarin hepsi tek bir tornadan cikmis gibidir. ozellikle kralice victoria soyundan gelen ( zaten avrupa monarsisinde onun torunu olmayan yok gibi bisey) butun krallar birbirine kopya derecesinde benzemektedir.

    mesela mesela bu arkadasin oglu 5. george ve kuzeni car 2. nikolay

    buda 3 jenerasyon.dede edward 7 , ogul george 5 , torun edward 8
  • bu adam zevk, sefa düşkünüymüş. her çiçekten bal alırmış. fransa genelevlerine gidermiş rutin aralıklarla.

    ayrıca bir davada da (hangi davaydı unuttum ama en sonunda kocasını aldatan kadını akli dengesi olmadığı için akıl hastanesine kapatıyorlar) hakkında mahkemeye delil sunulan ilk kral olma özelliğini de taşıyor. deliller de, kadına yazdığı aşk mektuplarıymış.

    eğer charles kral olursa, tahta çıkan en yaşlı kral unvanı elinden alınacaktır.
  • 9/11 doğumlu amca.
hesabın var mı? giriş yap