• değerli kağıt koleksiyonculuğu diye tanımlayabiliriz. etiketler, biletler, faturalar, fotoğraflar, kartpostallar yani (kitap dışında) basılı olan her şey bu koleksiyonculuğun sınırları dahilindedir.
  • gundelik hayatta kullanilan basili malzemeleri biriktirmek anlamina gelen bu kelime, yunanca "epimeris" kelimesinden gelmekte olup bu dildeki karsiligi, "her gunluk, gundelik"'tir.
  • (bkz: samuel pepys)
  • efemera:: günlük yaşama ait küçük ve geçici belgeleri toplama biçimindeki kolleksiyonculuk, kızımın konser biletlerinin kendinde kalan parçalarını toplaması gibi bir şey yani.
  • adının efemera olduğunu bilmediğim dönemlerde biriktirdiğim ot b.k püsürün ; çevre tarafından deli kızın çeyizi sınıfına tabi edilmesine kızarak bıraktığım ve bu yüsden hiç kimseleri gel sana efemeramı gösteriim bahanesiyle eve atamadığım bilimsel bi değeri olmayan koleksiyon hadisesi
  • parasal değeri ihmal edilebilir olan her türlü şeyin koleksiyonuna denir.
  • spontane şekilde yapageldikten yıllar sonra bir adı olduğunu öğrendiğim faaliyet. efendim bu koleksiyon dahilinde madden hakikaten hiçbir değeri ve ederi bulunmayan pek çok yazılı, basılı öğe bilet, fatura, belli bir anda belli bir yerde olduğunuzu gösteren bir kağıt parçası zamanla kişisel bir tarihin parçası ve kanıtı haline gelmektedir. bu evrak vesaire hele ki başkalarına aitse ve hele hele bu başkası tarihi bir figür ise o vakit, bir zamanlar yaşamış ve şu anda esamesi bile okunmayan insanların, sizin, bizim hayatımızın daha bir değerli olduğu hissiyatı insanda uyanmakta, duygusallık ön plana çıkmakta, neticede patetik ve patolojik bir hal almaktadır. oysa ki bunları atıp tamamen yokedebilirdik. ama birkaç dosyalık yerden feragat etmek pahalıya patlamıyor. bu şeyler arasında;

    birkaç sene içerisinde alınıp hiç ikramiye isabet etmemiş piyango biletleri
    (ikramiye kazanmak isteyip istememek size kalmıştır)
    zamanında doldurulmuş akbil makbuzları
    (kimbilir ne yaptıktan sonra nereye giderken hangi halet-i ruhiyede alınmıştı)
    arkadaşlarla oynanan okeyin sonuçları
    (geriden gelip kazanılmış çok sayıda müsabaka)
    ösym'nin gönderdiği bizde kalması gereken belgeler
    (hep kalması gerekmezdi ama...)
    eski kira kontratları
    (ev sahibine imzalatılmamış kiralar başa iş açar mı?)
    emlakçıdan alınan ev ilanı
    (hangi emlakçı kaç oda, ne kadar kira biliyorsunuz ama)
    eski sevgiliyle gidilen filmin bileti
    (tedirgince kısa kısa ama bol bol öpüşmüştünüz; film hatırlanmıyor)
    mürekkepleri silinmiş ne idüğü belirsiz kağıtlar ve aklınıza gelebilen her türlü kağıt, ıvır zıvır vardır.
  • faili efemerist olarak adlandırılmaktadır. dünyada ilk efemerist samuel pepys, türkiye'nin ilk efemeristi herman boyacıoğlu olarak kayıtlara geçmiştir.
  • dünyada ephemera olarak bilinir , koleksiyonu yapılabilir kağıt malzeme olarak ilk açıklaması yapılsa da kitap,pul,para, resim koleksiyonları bunun dışında tutulur ve başka isimlerle anılırlar. son zamanlarda kart-postal ,fotoğraf ve hisse senedi de kendi başlarına bir koleksiyon sınıfı ihtiva edebilecek olgunluğa ve büyüklüğe ulaştıklarından efemera dan ayrı olarak kendi isimleri ile koleksiyon sınıfları içinde yer alabilmektedir.
    efemera ise daha mütevazi daha marjinal kağıt ürünleri toplama hobisidir.bu asla satış değerlerinin düşük olduğu anlamına gelmez.zaten toplanıp koleksiyonu yapılan kağıtların satış değerlerinin olup olmaması hiç önemli değildir.önemli olan tek kriter kullanım ömrünü tamamlamış olmasıdır.düne,hatta geçen seansa ait bir sinema bileti,gazete,ambalaj kağıdı,sigara kutusu,her çeşit etiket,ilan,sayfa v.s. efemeranın tanımına girer.genelde 2 boyutludur.3 boyutlu ise kağıttan dahi olsa artık obje olarak adlandırılır.
    türkiye'de ilk efemera derneği istanbul'da 1996 yılında "ephemera derneği" adı altında kurulmuş ama uzun ömürlü olamayarak bir kaç yıl içinde kapanmıştır.
    efemera ile ilgilenenlere efemerist,efemera ile ilgili metaryale efemeral veya efemerik denir.
    son yıllarda özel müzayedeleri yapılmaktadır.
  • çöp evler önce efemera toplamaya başlamakla oluşturulmuştur.
hesabın var mı? giriş yap