• 2018 yılı nisan ayının 13 ünde, 5 kişi gittiğimiz ziyarette, kapıdan dönmemize neden olan ücrettir.

    kişi başı 40 türk lirası talep edildi, 5 kişi 200 tl eder.

    sonra oradan meryem ana'nın evi'ne gittik, onda da kişi başı 10 tl talep edildi. nispeten kabul edilebilir bir ücret tabi ki.

    geçenlerde de benzer bir şekilde truva'ya gidip kapıdan dönmüştük, orası kişi başı 30 tl idi.

    ben demiyorum bedava olsun ama makul bir fiyat olsun. 3-4 kişilik bir aile rahatça girebilsin içeriye fiyatını düşünmeden.

    sonra yerli turist gelmiyor.

    ayrıca turistik mekanların tamamında kazıkçı esnaf olmasına da ayrı ifrit oluyorum. kimse "sürümden kazanmak" olayından haberdar değil midir nedir. sen o bir bardak portakal suyunu 5 tl'ye satsan ben 5 bardak içeceğim ailemle birlikte, 25 tl kazanacaksın, ama sen 10 tl ye satıp sadece fiyat soranlarla muhatap olabiliyorsun. oturdum bir süre izledim, bir çok fiyat soran yerli yabancı turist oldu ancak japon bir çiftten başka alan olmadı, onlar da önce fiyat sordu, 10 tl'yi duyunca döndü, tam o sırada, "okey okey fayf lira" ısrarına karşılık, kadın olan japon bir bardak portakal suyunu almayı kabul etti.

    kazıklanmaya tahammül edemiyorum. isteyen fakir desin umrumda değil.

    edit: tarih düzenlemesi

    edit2: benim burada değinmek istediğim nokta tek bir giriş için fiyatın fazla olmasıdır. müze kart tabi ki mantıklı bir seçim, özellikle yıl içerisinde birden fazla bakanlığa bağlı müzeye gitme ihtimali olanlar için. ancak evime gelen misafirlere bir daha muhtemelen hiç kullanmayacakları müze karta para verdirtmek de apayrı bir saçmalık olurdu. ben ev sahibi olarak tüm ücreti karşılamayı tabi ki de teklif ettim ancak kimse benim ödememi de kabul etmedi.
    tekrar ediyorum, türkiye şartlarında, sinemanın bile 25 tl fiyatıyla ortalama bir türk ailesine pahalı gelmesi göz önüne alındığında, vatan toprağı sınırları içerisinde bulunan bir ören yerinin giriş ücretinin kişi başı 40 tl olması, nerden baksan pahalı olarak algılanır.

    edit3: portakal suyu fiyatını ilk başta 3 lira olarak yazmıştım ancak 5 lira olarak güncelledim. burada anlatmak istediğim, yabancı turistlerin gözünde de "kazıkçı" algısı yaratılıyor fahiş fiyatlar ile. şimdi düşününce 3 lira da gerçekten az olmuş sıkma portakal suyu için.

    edit4: vallahi benim de kafam karışık, yabancı turist için 8 euro tabiki de kabul edilebilir bir ücret, ama gelin görün ki türk lirasının alım gücü düşünüldüğünde 40 lira ortalama bir birey için lüks tüketim sayılabilir. yabancıya ayrı, yerliye ayrı dersek de bu sefer kendime ters düşmüş olurum. bilemedim. (hediyelik mağazalarda bazı ürünlerin altında bulunan çıkartmalarda, örneğim "18" yazıyor, fiyat sorulduğunda ise 30tl diyor satıcı, "peki bu 18 nedir hocam" diye sorulduğunda ise "o euro fiyatı" diyor, 18 euronun 30 tl olmadığı anında farkedilip, kazıkçı yaftası yakııştırılarak mekandan çıkılıyor.)

    edit5: sanırım burada itiraz edilmesi gereken temel nokta, her şeyde olduğu gibi türkiye ekonomisi ve türk insanının alım gücünün düşüklüğüdür.
  • müze kart sayesinde ödenmeyecek ücrettir kaldı ki 9 avro değeriyle turistler için ucuzdur dahi. sonuöta oradaya gelen turistin ülkeye para bırakması gerekiyor.
  • efes antik kentine, efes harabeleri diyen gitmesin zaten.
  • burada yanlış olan durum giriş ücretinin 40 lira olması iken yazar müze kart almadı ya da internetten ücrete bakmadı diye suçlu bulunmuş. hırsızın hiç mi suçu yok?
  • 2015 yılında giriş ücreti 40 liraydı, müzekart 50 liraydı. tabiki müzekart aldık.
    fakiriz ama enayi değiliz.
    o zaman da giriş ücretini yüksek bulmuştum. ancak girdikten sonra verdiğim paraya değdini gördüm.
  • muzenin pahaliligi elestirilimiyor ama ne belediyesi kalmis, ne adamin internetten giris ucretine bakmamasi ne de muze kart almamasi.

    iste bu yuzden pompalaniyorsunuz kusura bakmayin. yurt disinda yasiyorum ve euro kazaniyorum. giris ucretini rahatlikla oderim. benzin ve et fiyati da bana koymaz.

    sen agla kardesim sen agla.
  • müze kartın avantajlarından bahsedilmiş evet çok avantajlı olduğu doğru ama herkes müze müze gezen insan değil ki. geçtiğimiz yılbaşı döneminde istanbuldan gelen ailemi götürmek istemiştim babam bir kalıntı hastası olduğundan. tertemiz öptüler girişte. bahsedilen konu müze kart çıkartmak değil istenen saçma fiyat.
  • fakirlik değil bilgisizliktir dedirten başlıktır ki; bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır.

    baştan başlayayım: öncelikle başlıkta adı geçen yer harabe değil antik kenttir. çoğu antik kent ve ören yerinde geçerli olan müze kart ile ücretsiz giris yapılabilen yerlerden biridir. sadece yamaç evlerini görmek isterseniz ekstra bir ücret ödemeniz istenir ki bu durum fazla sayıda ziyaretçinin hassas olan alana zarar vermesini engellemek içindir, zira yerli turist dediğimiz insanların tarihi değerlerimize sprey boya vs ile uyguladığı vandallıklar herkesin malumu.

    başlığı açan yazarın kötü niyetli olduğunu düşünmemekle beraber, antik kent / ören yeri gezmek deyince aklına selfi çekmekten başka bir şey gelmeyen, eserler hakkında bilgi sahibi olmak şöyle dursun başkalarının öğrenmesini de engelleyen zihniyetin heryere girmemesi de gayet mantıklı. topkapı sarayı 1. avluda çimlere bakıp "burada ne güzel düğün yapılır." diyen karısına "mangal da güzel olur" cevabını verenleri gördü bu gözler hey yavrum hey!

    müze ve ören yerlerindeki mekanlarda fiyatların fahiş olmasına kısmen katılabilirim. biz gittiğimiz her yere sırt çantamızda suyumuzu, kahvemizi gerekirse sandviçimizi ve çöp poşetimizi götürüyoruz. çomar stayla piknik yapın demiyorum ama bu çözülemez bir sorun değil. insanımızın önce gezi anlayışını değiştirmesi lazım.

    edit: müze kartın ücretli olan bölümlerde de 1 defaya mahsus giriş için imkan sağlamasını savunuyorum.

    edit 2: "ancak evime gelen misafirlere bir daha muhtemelen hiç kullanmayacakları müze karta para verdirtmek de apayrı bir saçmalık olurdu" toplumumuzun en büyük sorunu bu bakış açısı; ülkesindeki, gittiği yerdeki tarihi değerleri bilmeyen, sahip çıkmayan insanlar... belki o müze kartı alsalardı kullanmak "zorunda" kalacaklardı ve bir şeyler göreceklerdi!
  • 2014 haziranında 35 tl idi, hatırlıyorum 3 kişi giriş yapacaktık ve daha giriş ücretini bilmeden atılmıştım ben öderim diye, unutamadığım anıydı :/ ......
  • müzekart 50 tl. bir yıl boyunca kültür ve turizm bakanlığına bağlı olan istediğiniz müze ve örenyerine istediğiniz kadar giriş hakkı verir.

    öte yandan 40 tl abartılı bir fiyat değildir. efes gibi türkiye'nin en büyük ve en iyi düzenlenmiş antik kentlerinden birini görmek için az bile sayılır. dolar cinsinden bakarsanız yaklaşık 10 dolar gibi bir paradır.

    - örneğin: ürdün'de petra'ya günübirlik bir ziyarette bulunmak isterseniz kişi başı 126 doları gözden çıkarmanız gerekir.
    - kahire'de mısır müzesinin sadece mumya bölümünü görmek için 11 dolar verirsiniz.
    - ingiltere'de stonehenge için 25 dolar, (british museum ücretsizmiş, gerard nomak'ın uyarısı üzerine kaldırıldı).
    - komşumuz yunanistan. yukarıda yazılmış buraya kaynakla birlikte koyayım. akropolis için bir yetişkin en az 25 dolar ödeme yapmak durumunda.

    dikkat edilirse örnekleri doğudan ve batıdan verdim. efes örenyeri giriş uluslararası standartların altında sayılır. iki gün sigara içmezseniz rahat rahat girip ziyaret edebilirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap