• efexor adlı ilacın bir çeşidi.
  • efexor® xr kapsül
    formül
    her mikropellet kapsül uzatılmış salım formülasyonunda hidroklorür tuzu halinde 75mg venlafaksin içerir.

    farmakolojik özellikler
    venlafaksin, selektif bir noradrenerjik-serotonerjik reuptake inhibitörüdür. kimyasal olarak trisiklik, tetrasiklik veya diğer antidepresanlardan farklı, yeni bir antidepresandır.

    endikasyonlar
    efexor® xr, - her tür depresyon tedavisinde, - depresyonun nüksünün ve yeni episodların engellenmesinde, endikedir.

    kontrendikasyonlari :
    efexor® xr, venlafaksin'e aşırı hassasiyeti olduğu bilinen hastalarda kontrendikedir.
    gebelikte kullanım: venlafaksin'in güvenirliliği gebelerde kanıtlanmamıştır. venlafaksin sadece potansiyel yararı riskinden fazla ise gebe kadınlara verilmelidir.
    laktasyonda kullanım: venlafaksin ve o-desmetilvenlafaksin anne sütüne geçtiğinden ya emzirmekten vazgeçilmeli ya da venlafaksin tedavisi kesilmelidir.

    yan etkiler
    görülme oranı ³1% olan yan etkiler kuvvetsizlik/halsizlik, hipertansiyon, vazodilatasyon (çoğunlukla sıcak basması), iştah azalması, konstipasyon, mide bulantısı, kusma, serum kolestrol seviyesinin yükselmesi, kilo kaybı, anormal rüya görme, libido azalması, baş dönmesi, ağız kuruluğu, kas tonüsünün artması, uykusuzluk, sinirlilik, parestezi, sedasyon, tremor, esneme, terleme, gözde uyum bozukluğu, midriazis, görme bozuklukları, anormal ejakülasyon/orgazm (erkeklerde) , anorgasmia, ereksiyon disfonksiyonu, idrar yapma bozukluğu (çoğunlukla duraksayarak).
    eklenmeyen bir etki görüldüğünde doktorunuza başvurunuz.

    kullanma şekli ve dozu
    mutad doz: tavsiye edilen doz günde 1 kez 75mg efexor® xr'dır. eğer iki hafta sonra klinik düzelmenin artması isteniyorsa, doz günde 1 kez 150mg efexor® xr'a yükseltilebilir. gerekli durumlarda doz, günde 1 kez 225mg'a kadar yükseltilebilir. efexor® xr'ın yemek ile birlikte alınması tavsiye edilir. her kapsül bütün olarak sıvıyla yutulmalıdır. kapsülü bölmeyiniz, ezmeyiniz, çiğnemeyiniz veya suya koymayınız. efexor® xr günde bir kez ve aşağı yukarı aynı saatlerde (sabah ya da akşam) alınmalıdır.
    böbrek ve karaciğer yetmezliği olan hastalar: böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği olan hastaların düşük dozda venlafaksin almaları gerekir.
    yaşlı hastalar: yaşlı hastalarda, yalnızca yaşlarından dolayı mutad dozda ayarlama yapılması tavsiye edilmez.
    pediatride kullanım: 18 yaşın altındaki çocuklarda venlafaksin'in kullanımına bağlı yeterli deneyim yoktur.
    devam tedavisi: doktor , her hastada uzun-dönem venlafaksin tedavisinin yararını periyodik olarak değerlendirmelidir.
    depresyonun nüksünün ve yeni episodların engellenmesi için gerekli doz, başlangıç tedavisinde olduğu gibi günde 1 kez 75 mg efexor® xr'dır.

    ticari takdim şekli
    efexor® xr kapsül (venlafaksin 75mg) 14 kapsüllük blister ambalaj içerisindedir.
    diğer takdim şekli:
    efexor® xr kapsül (venlafaksin 150mg) 14 kapsüllük blister ambalaj içerisindedir.

    kaynak : http://www.wyeth.com.tr/efexor_xr_75.htm
  • etkin madde venlafaksin. hafifi ve orta derece dahil tüm krdiyak problemlerde dahası hiper yada hipo tansiyon ve renal anomalilerde dahi yan etkilerinde dolayı cok tercih edilemyen ilaç. ama tabi ticari tanıtım şekli kuvvetli olupta pskiyatrları kongreden kongreye yollayan wyeth ın büyük başarısı bu ilacın majör depresyonda bile ağır gelmesine rağmen yazılmasına sebep olur. okb depresyon ve panik endikasyonu olan ilaç özellikle trigeminal yan etkilerinden doşayı hastayı mevcut hastalığından daha cok rahatsız eder. bunun dısında taşikardi aritmi ve benzer yan etkilerde gözlemlenmiştir.
    venlafaksin ssrı lar arasında zaten en agır yan etkisi olanlardan biridir dahası efexorun xr formu kontrollü ve uzun salınımı sayesinde bu etkileri dahada arttırır.
  • ara ara çene kasılmalarına neden olan ilaç.
  • kullanilmamasi, kullandirilmamasi gereken anti-depresan.
    basladiginiz anda vucudunuzu etkilemeye baslayan yan etkileri sayesinde insana depresyonunu unutturarak tedavi etme yolunu secmis galiba sentezleyen farmokologlar. ilaci almayi unuttugunuzu, kafanizin icinde hissettiginiz elektrik arklari, basdonmeleri ve titreyen ellerle size hatirlatan bu mendebur ilac cinsel hayatinizi da durmadan tirmandiginiz ama tepesine bir turlu ulasamadiginiz bir daga cevirir.
  • kullanılması,kullandırılması gereken anti-depresan.
    ssri değil snri'dır.(serotonin noradrenalin reuptake inhibitor).depresyonun relaps ve rekürreslerinin önlenmesinde endikasyon sahibi tek antidepresandır.en az diğer tüm anti-depresanlar kadar yan etkilere sahiptir başdönmesi,bulantı ve somnolans gibi ama hepsi zamanla tolere edilebilir düzeydedir.son dönemde migren ataklarının önlenmesinde dahi kullanılmaktadır.depresyona bağlı ağrı görülme insidansının yüzde 92'lerde olduğu göz önüne alındığında,ağrının oluşmasındaki noradrenerjik sistem üzerindeki etkisi ile onu diğer tüm antidepresanlardan farklı bir yere oturtur.cyp 450 üzerinde 2d6'nın zayıf inhibitörü olması ve plazma proteinlerine yüzde 27 oranında bağlanması,ilaç-ilaç etkileşimine diğer anti-depresanlardan çok çok daha az yol açmasını sağlar.xr formu kontrollü uzun salınımı sayesinde yan etkilerin artmasına neden olmaz.pozitif doz ilişkisine sahiptir yan etkiler dozla beraber artış göstermez.türkiyede özellikle depresyon ve depresyonun tekrarlanmasının engellenmesinde konumlandırılsada aslında her türlü anksiyetede özellikle panik bozukluk,sosyal fobi,yaygın anksiyete bozukluğu ve ağrı şikayetlerinde oldukça etkin,güvenli ve uzun süreli tedavi imkanı sağlayan venlefaxsin etken maddeli anti-depresan.
  • içince insanı öfke kübüne çeviren, akabindeki gün içmeyince sevgi kelebeği haline getiren ilaç.
    bu ilacın en berbat bonusu ise çene titretmesi.
  • pembe bir ilaçtır, yapmadığı ibnelik yoktur.
  • 37.5 mg olanı yeşil, 75 mg olanı pembe, 150 mg olanı ise kırmızıdır bu ilacın. bazen tüm vücudunuzun tir tir titremesine neden olabilir. bu olurken de kimseye hiçbir açıklama yapamazsınız. göğüs kafesiniz sıkışır gibi olur. ama geçer.
  • yokluğuna iki günden fazla dayanamadığım kapsülcük. nikotin açlığına benzer bir etki yaratır yokluğu. fakat daha kısa sürede daha büyük acı verir hale gelir ve her dakika artar bu acı. kontrollü salım yapıyormuş bu xr modeli. lakin bendeki salımını 24 saatten çok önce tamamlayarak sonraki gün aynı saat gelmeden el ayak titretiyor.
hesabın var mı? giriş yap