• başlığın "türkiye'deki eğitim standartları amerika'dan daha iyi." olması gerekiyordu ama karakter sınırına takıldım.
    milli eğitim bakanımızın bugün malatya'da yapmış olduğu konuşmasından bir cümle bu.
    haber linki
    kendisi ayrıca ingiltere'den de iyi standartlara sahip olduğumuzu düşünmekteymiş.
    açıkçası ben bu standartları oldukça merak ettim, hem amerika' da hem de türkiye'de eğitim stajı yapmış biri olarak bir kaç örnekle karşılaştırma yapacağım izninizle.
    hali hazırda istanbul' da yıllık ücreti yaklaşık 22 milyar tl olan bir özel okulda staj yapıyorum.
    öğrencilere okul tarafından sağlanan materyaller; akıllı tahta, bir adet öğretmene nerdeyse yer kalmayacak büyüklükte sınıf ve birer kişilik ama kalabalık nedeniyle yan yana konulduğundan 3 kişilik haline gelmiş sıralar. okul açıldığından beri 2 kere kullanılmış, temiz görünümlü bir laboratuvar. yanlış anlaşılma olmasın deney esnasında çocuklar gözlemci, öğretmen yapıyor, çocuklar seyrediyor.
    şimdi amerika' ya dönelim. tamamı ücretsiz, bir devlet okulunda 2 aylık bir yaz okulu stajı yaptım. öğrencilere sunulan imkanların tümünü yazarsam sıkılırsınız özetle inşa, iletişim, drama, sanat, bilim, bahçe şeklinde olmak üzere 6 adet sınıf ve çocuklara her sınıfın özelliğine bağlı olarak sahip olmak istedikleri her türlü materyal. misal, bir öğrenci robotlara ilgi duyduğu için program koordinatörü öğrenciye özel bir hocayla anlaşarak gerekli materyalleri satın aldı ve o öğrenciye bir proje hazırlaması için her türlü imkanı sundu. öğrenciler bir deney yapmak istediklerinde kendilerine lazım olan materyalleri ve izlemeyi planladıkları yöntemi anlatıyor ve deneyi bireysel olarak gerçekleştirme imkanı buluyor. bitmedi, her çocuk kendi bir proje bulmak zorunda değil, her gün her sınıfta en az 3 aktivite onlar için hazırlanıyor ve çocuklar bu aktiviteleri yapmayı tercih edebiliyorlardı. imkanlar arasındaki karşılaştırmayı size bırakıyorum. her iki eğitim sisteminin de yetiştirdiği öğrenciyi görmüş biri olarak kendi çocuklarımıza çok üzülüyorum. amerika'da tek bir öğretmen çocuklara sesini yükseltmezken burada özel okullarda bile çocuklar haddini bil gibi ağır cümleleri kendilerine bağıraran öğretmelerinden duyabiliyor. oradaki çocuklar herhangi bir cezaya gerek olmaksızın söz dinleyen, kurallara uyan, sorgulayan bireyler olurken bizim çocuklarımız maalesef, şımarıklık yapan, düşünmeyi ve sorgulamayı ders olarak gördüğü için bu eylemlerden nefret eden, kuralsız bireyler oluyorlar. milli eğitim bakanımızın sözlerini bir temenni olarak kabul ediyor, her şeyin onun olduğunu düşündüğünden de iyi olmasını diliyorum.
hesabın var mı? giriş yap