• sayisal loto biletlerinden kesilen pay.
  • üniversite harç*larına tekabül eden ödenti.
  • her sene okullarda başına zorunlu takısı getirilerek toplanmaya çalışılan para.
  • "4306 sayılı yasanın geçici 1. maddesi ile sekiz yıllık ilköğretim giderlerinde kullanılmak üzere 01.09.1997 ile 31.12.2000 tarihleri arasında çeşitli işlem ve kağıtlardan eğitime katkı payı alınması öngörülmüştür."
    -----------
    üniversite yıllarımda adını sıkça duyduğum ama farklı vergiler ödemekten folloş olmam sebebiyle hayal meyal hatırladığım, eğitime katkı adı altında bir takım işlemler üzerinden devlete bir gelir yaratan kesinti/gelir kalemi idi.
    en sivri hatırladığım noktası ise; 8 milyon tl olan başbakanlık bursumu almaya gittiğimde, 6 milyon tl ödenmesinin sebebi olan, 2 milyon tl eğitime katkı payı kesintisi olmuştu. (96-97 de tam aldım 97-98 de kesintiler başladı) insan ister istemez düşünüyor, hadi eğitime katkı payı aldın da, eğitim gören öğrencinin bursundan da eğitime katkı payı olur mu sayın ilgili dönemin yöneticileri?
  • abimin zamanında harçlık isterken "keyfime katkı payı" şeklinde şirinliğine alet ederek değiştirdiği, ilkokul döneminde çok komik paralara çalışan beni ise, ki bilirsiniz o paralar bir zarfa koyulur ve öğrenci tarafından ilgili öğretmene teslim edilir, parayı alıp yurtdışına kaçma hayalleriyle heyecanlandıran bir vergimsiydi bu.
  • öğretmenleri yasaya aykırı olarak toplanması için memur eden uygulama. fotokopi, toner, kâğıt, temizlik ve güvenlik elemanına para yetismiyor, milli eğitimden ödenek gelmiyor gibi gerekçeler hazır. çıkar yasayı, yazılı olarak ver görevi, yok! yasaya aykırı o zaman, diyen, doğrucu davut, olmakla suçlanır.
  • herhangi bir resmi zorunluluğu olup olmadığını bilmediğim fakat kardeşim için yatırmayı düşünmediğim para.

    söz konusu para değil bugün katıldığım veli toplantısında okulun temizliği, güvenliği vs. için toplandığı söyleniyor. ne yani bu para verilmezse temizlenmeyecek mi okul? veyahut diyelim ki ben ödedim ödemeyen adam benim paramla temizlenmiş yerde mi oyun oynayacak? ya yasal bi emir koyarsın velilerin önüne dersin ki kardeşim bunu sike sike ödeyeceksin. yoksa cezai yaptırım uygulayacaksın. yoksa da kimi sikibilirsem mantığıyla hareket edip saftirik velileri koparmayacaksın.
  • devletin anayasada bahsedildigi gibi sosyal bir devlet olmadigini gosterir.
  • ılkokula öğrenci yazdırmak için bir gayrıresmi 5 bin tl olarak belirlenen rakam. zorlayınca 2'ye iniyor!
  • başlık tam karşılamıyor ama ... rezaleti başlıklardan sıkıldığım için yeni başlık açmıyorum. eskişehir'ki olay şöyle gelişiyor:

    "insanlık dışı olay suzan gürcanlı ilkokulu’nda yaşanıyor. öğrencilerden ‘bağış’ adı altında 120 lira ‘aidat’ isteniyor.
    kimi veriyor, kimi veremiyor…
    yönetim ‘tamam’ deyip işine bakmıyor.
    ne yapıyor peki?
    okul aile birliği’nden bazı kişiler yanlarına müdür yardımcısını da alıp sınıfa dalıyor! bağış yapan öğrencilerle yapmayanları ayırıyor.
    rezalet bu kadarla da bitmiyor!
    bağış yapmayanlara ‘alkışlayın’ deniyor. ne yapsın yavrular? bağış yapan arkadaşlarını alkışlıyorlar. bunlar ikinci sınıf öğrencisi ya…
    kimi ağlıyor eve gidince, kimi okuldan soğuyor, kimi öğretmenine küsüyor…"

    kaynak
hesabın var mı? giriş yap