• gerceklik. bununla birlikte ulkede; ne is olsa yaparimcilik felsefesinin bircok egitimli insanda olmamasindandir ortaya cikan bu zorluk. olmasi gereken de budur zaten. haklilardir, universite mezunudurlar, egitimini almislardir ve de egitimini aldiklari konuda calismak istemektedirler. bunu basarsalar bile; maalesef bircogu 3-5 kurusa calismak zorunda kalir ulkede. bununla birlikte; bu zorluk istihdam edilebilecek insan sayisinin cok daha fazlasinin universitelerden mezun edilmesi ve ediliyor olmasindandir ve temel nedeni ulkeyi yonetmis ve yonetenlerin egitim ve istihdam politikalarini uzun yillardir kotu yurutmus ve de yurutuyor olmalarindandir...

    adamin varsa kasmazsin zaten; egitimli de olsan egitimsiz de olsan atarsin kapagi guzel bir yere, guzel bir maas alirsin ulkede...
  • devir ara eleman devri olduğundan doğru bir serzeniştir.
  • iyi eğitimlilerin özgüven sorunu var dostum..
  • doğru bir tespittir. eğitimli bir kişi iş hayatıni öğrenmesi gereken bir zamanda bizim eğitim sistemimizde mezun olmaya çalışırken girişimcilik ruhunu kaybeder bir de üzerine mesleki hayatıyla alakası olmayan bir eğitim de -turkiyedeki çoğu bölüm - aldığını dusunursek beyni boş bilgilerle dolu bir sekilde iş hayatına girmeye çalışır. üniversite okuduğunu gördüğüm birçok arkadaşım nasıl olsa mezun olunca isim hazır kafasindalar. mezun olduklarında gerçek iş hayatını gördüklerinde iş bulmanın kolay olmadığını anlamanın yanında yan gel yatla okulu bitirmesinin verdigi rahat hayatın etkisi ile iş dünyası ona batmakta ve psikolojisini bozmaktadır. motivasyonu düşmektedir. eğitimli kişiler bunlarla uğraşırken eğitimsiz dediğimiz - lise mezunu veya ilkokul mezunu- kesim ise iş hayatına erken atıldığından ve iş hayatının zorluklarına alistiklarından ve kapitalizm de kendisine köle olacak böyle insanları sevdiğinden eğitimsiz kişiler bizim ülkemizde eğitimli kişilerden daha avantajlıdır.
  • ali ihsan varol tarzı anlatımla:
    "6 harf 1 kelime"
    (bkz: torpil)
  • ilk işine girebilmek için iyi diploma, yüksek lisans, yabancı dil gibi ek yetkinlikler, zaman ilerledikçe başınıza bela oluyor çünkü kimse bir seviye altında kaliteli adam istemiyor. işsiz ve orta yaşlarda cv'nizi bu gizli bilgiye göre güncelleyin, aşırı meziyetler yerine işe yeterli olan kadarını belirtin.
  • ülkede aile şirketleri yaygın olduğundan dolayı herkes tanıdık bir referans aramakta ve genelde bilmem kimin dayı oğlu bilmem kimin amcaoğlu kızı şeklinde işe alım olmaktadır. eğitimine fazla bakmamaktadır. böyle olunca ücret işinden de biraz yırtmaktadır firma sahibi. yoksa kim uğraşacak bir ay bir buçuk ay eğitimli adayları toplayıp, eleme sistemi uygulayıp, gerekli adaylarla görüşülcek falan zor iş onlar. tanıdık olması işi kolaylaştıryor.
  • türkiye'nin iyi üniversitelerinden birinde 5 yıllık %100 ingilizce bir bölümden mezun oldum. hem almanya hem amerika iş deneyimim var. bakın erasmus değil, work and travel değil. baya böyle babalar gibi iş deneyimi. küçük bir firmadayım ve lise mezunu teknikerler ile aynı maaşı alıyorum. hatta rakam vereyim 2 civarı.
    bu işte devam etme sebebim ise ha diyince iş bulamayacak olmam.

    ulan biz mi kendimizi küçümsüyoruz yoksa harbiden mi iş yok kafayı yicem.
    iş isteyene iş çok diyorlar ya hani, onu bu kalifiye olmayan elemanlara diyolar. bize vallah iş yoktur.
  • ülkemizdeki eğitim sisteminin yanlış yapılanması, insanların doğru yerlere kanalize edilememesi, herkesin üniversite mezunu olmaya çalışmasından doğan sonuçtur. bir ülkenin temel dinamiği ara elemandır, her şehire üniversite açıp ihtiyacının 100 kat fazlası mühendis mezun edersen sadece o adamlara kötülük yapmış olursun. belki o sürede su tesisatı döşemeyi, kaynak yapmayı öğrenseler daha kolay iş bulabilirlerdi ancak bu gerçekle mezuniyet sonrası yüzleşirler maalesef.
  • eğitimli = tek alanda uzman, bilirkişi
    eğitimsiz = ne iş olursa olur

    başka soru ?
hesabın var mı? giriş yap