• kariyer planlamasi yapamazsin mesela cocukken ya da gencken. yol gosterenin pek olmaz. belki hic olmaz. her seyi kendin yapmak, kararlari kendin almak zorunda kalabilirsin. zor olsa gerek. elmas da olsan komur olarak hayatini idame ettirebilirsin. ornekleri yok mu? cok var. nice elmaslar komur muamelesi gorup yakildi sobalarda bu cografyada. yillarca...
  • tek zorluğu tartışmaktır, gözlerinde haklı çıkmak mümkün değildir.

    onun haricinde zorluğu yoktur, eğitim cehaleti alır eşeklik baki kalır.

    eğitimli bir baba ve eğitimsiz bir anneden doğdum, gel gelelim annem babamdan daha insandı.
  • hayata 10-0 geride başlıyorsun daha büyük ne zorluk olabilir. durumun berabere olması için belki bir ömür gerekir. tabii hayatına dokunan güzel insanların olması şartıyla.
  • her eğitimsiz ailede olmayan zorluklardır. tersi de olabilir okumuş insanlara saygı duyan eğitimsiz ailelerde. dedem de anneanem de hiç okula gitmedi. dedem okuma yazmayı askerde öğrenmiş. çocukları öğretmen, memur, müfettiş, hemşire oldu. köyde okul olmadığı halde çok paralar vererek okutmuşlar çocuklarını. ama ne yazık ki eğitimsizliği ile gurur duyan aileler de var. böyle bir ailede yetişmek gerçekten zor olmalı. mesela "sıçarım dersine! sanki apartman yöneticisi olacaksın pzevenk!"
  • kitap okumanın kıymetini geç anlamak. farkına vardığımdan beri hayvanca okuyarak farkı kapattım gibi.
  • bilişsel olarak daha az uyarana maruz kalan çocuğun algısı da düşük olacaktır. anlama öğrenme ve bunları analiz etme becerisi yaşıtlarına göre daha geride olan çocuk tüm bunların yanında yaşı ilerledikçe * hissetmediği için ben yapabilirim başarabilirim ve düşüncelerim değerlidir hissini tatmakta geç kalacak özgüven tatmin olmak gibi duygulardan mahrum büyüyecektir.
    eğer çocuğun biraz şansı varsa * bu açığı sevgi ilgi cesaretlendirme ile birleştirip çocuğun içindeki potansiyeli çıkarmasına yardımcı olacaktır.
  • herkes zemin üzerine kat çıkarken benim altımdan o zemini çektiler.peki yıldım mı? hayır. şu an temel daha sağlam! kat çıkıyorum hatta cila çekiyorum.

    en zoru yobaz ve laftan anlamaz olmalarıydı. annem öyle değil allahtan.. gerisiyle de sohbeti kestik :)
  • ilkokul mezunu bir anne babanın çocuğuyum ellerinden hiç kitap düşmezdi şartlardan dolayı okuyamamışlar. babam bir dünya makine mühendisinin projelendirmeye korktuğu makineleri imal etti anneme de banka genel müdürlüklerinden yatırım fikri almak için telefon açarlar. kendinizin yetersizliğini eğitimizliğr yüklemeyin insanın içinde olacak.
  • egitimsiz bir ailede yetismek cocukluk en fazla gencliginizi harcar ama egitimli ailenin cehaleti omrunuzu calar.egitimsiz ailelerin cocuklarinin elinden tutan birileri mutlaka oluyor ama egitimli ailelerin duvarlarini kimse asamiyor.keske her cocuk egitimli veya egitimsiz aile yerine sevildigi,korundugu ve iyi bakildigi ,deger verildigi yani ona cocukmus,insanmis gibi davranilan yerde buyuse.ama olmuyor.kimse ailesini secemiyor.sadece egitimsiz ailelerin veya fakir ailelerin degil ;diger insanlarin cocuklarinin da huznu ayni olabiliyor.egitimsiz ailelerin cocuklarinin uzerindeki kotu etkileri egitimli ailelerinkinden daha gecici bence.egitimlilerdeki o hirs,o kiskanclik ,o olumsuzluk ,o tatminsizlik cocuklarini icten ice kemiriyor.en fazla benim ailem egitimsizdi veya fakirdi dersin huznune;ya digerleri ne cevap bulsun?insan olmak ve insan kalmak cok zor.ama bir noktadan sonra herkes birilerini suclamayi birakmali ve kendi neler yapabilir,dogru ne onun pesine takilmalidir.cunku devralinan huzunleri yasatmanin,tekrarlamanin kimseye bir faydasi olmuyor.degisimi isteyen degisir.yoksa herkes o duvarlar arasinda sikisip kalir.kendini yetistirme bilincine ulasmis bir insan kimseyi bahane etmez;nerede hangi kosullar altinda olursa olsun yatkin oldugu konularda en ust seviyeye gelebilir.hersey kendimizde biter.son olarak keske herkes birbirinin kiymetini olum gelmeden once bilseydi,bilmiyor.
  • nisbeten üstesinden gelinebilir zorluklardır.

    bunun bir de eğitimsiz olduğu halde kendini herkesten daha bilgili, daha doğru, daha haklı, daha akıllı daha daha dahaaa... gören aile versiyonu vardır ki allah muhafaza.

    o atmosferin dışına çıkana kadar gerçekten onların gözüyle görürsünüz dünyayı ve bunun zorlukları tahmin bile edilemeyecek kadar büyüktür.
hesabın var mı? giriş yap