• eski egnatia odos* romalılar tarafından yapılan istanbulu adriyatig*e baglayan ticaret yoludur.
    yeni egnatia odos ise türkiye sınırından* başlayıp dedeagac, gümülcine, iskeçe, kavala, selanik, verya, kozani, grevena, metsovo ve yanyadan gecip kuzey yunanistanı baştan başa katederek adriyatik kıyısındaki igoumenitsaya giden 680 km uzunlugundaki otoyoldur. ayrıca dikey baglantılar ile bulgaristan, makedonya ve arnavutlugun* yanısıra 4 liman ve 6 havaalanı ile baglantılıdır.
    yapımına 1997 de baslanmıs olup 2005 yılı sonunda %75 i tamamlanacak olan yolun finansmanı ab fonları,(%50) yunanistan hükümeti ve avrupa yatırım bankası tarafından saglanmaktadır.
    yol yapılmadan once türkiye sınırından* igoumenitsaya gitmek icin gerekli sure 11 bucuk saat iken tamamlandıktan sonra bu surenin 6 bucuk saate inmesi hedeflenmektedir.
  • sultanahmet'te bulunan sıfır taşı (million) bu yolun sıfır noktası yani başlangıç noktası olarak kabul edilir. hatta bakırköy'ün eski adı olan hebdemon yunanca "yedinci" demek, çünkü semt o zamanlar via egnetia üzerinde roma'ya doğru 7. milde imiş.
  • yeni egnatia odos, yunanistan'da batida igoumenitsa'dan baslayip doguda yunanistan-turkiye ipsala sinir kapisina kadar uzanan 670 kilometrelik a2 otoyolunun (e90) diger adidir.

    1994'de yapimina baslanan egnatia odos otoyolu 2009'da tamamlanmis. yol boyunca toplam 99 km uzunlugunda 76 tunel ve 1650 adet de viyaduk bulunmaktadir. akp iktidari zamaninda bitirilmis olmasi manidardir.

    yanya (ioannina) - kozani arasi: https://www.youtube.com/watch?v=0ryhc-zv5si
    kozani - selanik arasi: https://www.youtube.com/watch?v=-itxnayb0wm
    selanik - kavala arasi: https://www.youtube.com/watch?v=f8pv3ocvqhu
    iskece (xanthi) - gumulcine (komotini) arasi: https://www.youtube.com/watch?v=vrakyyiwcsy

    (bkz: dağları delmek)
  • selanik'in -sanırım- en büyük caddesi. genelde tüm oteller burada sıralanmış oluyor. şu ara metro kazısı var o yüzden biraz alt üst olmuş durumda ama olsun.
  • via egnetia adıyla da bilinen,romalılar'ın m.ö. 2.yy.'da inşa ettiği, bugünkü arnavutluk, makedonya, yunanistan ve türkiye topraklarından geçen ticaret yoludur. vakti zamanında yapılışının ana amacı doğunun roması istanbul'u bu yol vasıtasıyla adriyatik'e bağlamaktır. istanbul'dan adriyatik denizine mora'yı dolanarak gidilemiyor mu diye soranlara selam ederim ki amaç zaten buna gerek kalmadan 6 metre genişliğinde, 1120 km. uzunluğundaki bu yol ile karadan da ticaret yapabilmektir. yol üzerinde bugün 9 tanesi türkiye'de olan (ipsala, enez, kermeyan, marmara ereğlisi, küçükçekmece, edirne, çorlu,silivri ve son durak istanbul) 21 durak vardır.
  • yunanistan tatili için kullandığım bu yolda sürekli toll collect noktası olması dikkatimi çekti. bu ödeme noktalarında ne hikmetse hep kızlar çalışıyor, online geçiş yapamamışlar, kızlara para veriyorsun hoop fişiyle beraber üstünü veriyor. temassız kartınız varsa kolayca ödüyorsunuz bu kız ile.

    yolda dinlenme tesisi yok, ara ara beleş umumi wc ler var, baya eski ve bakımsız ama wc ler. oralarda fena sikiş de dönüyordur eminim.
  • her halde yunanistan'ı batıran yol bu yoldur. igoumenitsa ve grevena arasında yolun neredeyse yarısından fazlası tunellerden oluşuyor. selanik-igoumenitsa arasını 3 saate kadar düşürmekte ve bütün yol boyunca sadece 3.2 euro para alınıyor fakat yol boyunca yeni yeni gişeler yapılmış ve yapılıyor. yol ile ilgili en önemli ayrıntı ise büyün yol boyunca 1 tane bile benzin istasyonu olmaması. benzin almak için bu yoldan ayrılıp yakındaki şehirlerden bir tanesine girmeniz gerekiyor.

    yaz ayında geçmiş olmama rağmen yolun kışın yoğun kar ve buz ile kaplı olduğunu geçilen dağlardan ve yoldaki tabelalardan anlaşılıyor.
  • türkiye sınırından bu yola geçtiğin anda gerçek bi aydınlanma oluyor insanda yolun kalitesinden mi bilemiyorum ama 1 km kadar yerden bu kadar fark olması insanı düşündürüyor ?
  • eyvah ağaç diye okumuştuk ilk, kızım da benden bağımsız görüp bağırdı baba eyvah yazıyor diye.
hesabın var mı? giriş yap