• fifth dimension isimli muhteşem ve "devrimsel" albümde bulunan 1966 çıkışlı the byrds eseri ve fifth dimension albümünden çıkan single çalışma. en sevilen ve bilinen the byrds eserlerinden biri olmasının yanında, parçanın fifth dimension albümünü deneysel ve devrimsel kılan en önemli çalışma olduğu söylenebilir. müzik eleştirmenleri, tarihçileri tarafından yapılmış ilk psychedelic rock eseri olduğunu söylerken pek haksız sayılmazlar. zira kaydedildiği 1966 yılının başında, the beatles'ın söz konusu genre üzerinde eser vermeye başlamasına daha dört-beş ay kadar vardı (i'm only sleeping ve tomorrow never knows gibi eserleri içeren revolver albümünü ve kayıt tarihlerini göz önünde bulundurduğumuzda) ve bu açıdan ilham kaynağı olabileceğini de söylemek mümkün. diğer yandan, 1965 senesinde ravi shankar'dan sitar öğrenen george harrison'un da etkisiyle deneysel etkilerin hissedilmeye başlandığı rubber soul albümü ve bunların yanında stones'da brian jones'un yaptığı mistik doğu ezgilerine sahip işler de bulunmaktaydı. bu farklı yönelimlerin müzikal anlamda jim mcguinn ve arkadaşlarını etkilemediğini iddia etmek de yanlış olur.

    yukarıda saydığım tüm bu tamamlayıcı unsurlar ve etkiler ile birlikte bakıldığında hem the byrds hem de rock müzik açısından yeni bir dönemin başlangıç noktalarından biri olarak görülebilir. ki fifth dimension'dan evvelki the byrds dönemine bakıldığında daha çok country rock şeklinde zorlama olarak tanımlayabileceğimiz bir genre üzerinde müzik yaptıklarını ve müzik algılarının bu albümden sonra farklı mecralara kaydığını görmek mümkün.
  • bu şarkının az bilinen alternatif versiyonu grup plak şirketiyle anlaşmadan önce kaydedilmiş. plak şirketi, şarkı kendi stüdyolarında kaydedilmediği için tekrar çalmalarını istemiş, böylece bildiğimiz albümdeki şarkı ortaya çıkmış. grup üyeleri ilk halini daha çok beğenmişler falan. neyse ki bonus track olarak yayınlandı sonradan albümde.

    ilk halindeki vokalleri daha raw, o üçlü armoni fikrini daha net duyuyorsun. gitar da çok sağlam akıyor, o metalik ton süper. bi davullar albüm versiyonunun yanında zayıf kalıyor bana göre, motorik ritmi groove ritimlere tercih etmiş de olabilirim. çünkü bundaki groove daha ağır basıyor.
  • 1969 yılında yayınlanmış efsanevi golden earring albümü. içinde 18 dakikalık nefis bir eight miles high coverı da bulunur.
  • grup sarkinin bir transatlantik jet ucusu hakkinda yazildigini belirtmistir.
  • das wilde leben filminin ingilizce vizyona girdiği isim
  • şöyle bi golden earring yorumu, şöyle bi leo kottke yorumu ve de şöyle bi travis hartnett yorumu bulunan şarkı.
  • (bkz: eight mile)
  • the byrds şarkısı. şarkıyı, amerikadan ingiltereye giderkenki uçak yolculukları hakkında yazdıklarını söylemişler bir röportajlarında. aynı röportajda, "yes we were experimenting with lsd at that times but..." falan gibi bir laf da geçer.

    https://www.youtube.com/watch?v=j74ttsr8leg
  • fifth dimension albumunden cikma the byrds şaheseri.
    ayni albumden cikma bir diger guzel sarki icin:
    (bkz: mr.spaceman)
hesabın var mı? giriş yap