• özellikle çinlilere demediği kalmamış.

    https://bbc.in/2y6vyqu
  • ortaya çıkan günlüklerinde reddilemeyecek bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır. çinliler hakkında sarfettiği sözler yenilip yutulacak cinsten değil; özellikle çinli kadınlara demediğini bırakmamış.
  • günlüklerde belirtilen -bence- kısmen haklı yorumlardır ve bariz gerçekler ırkçılığa girmez. hitler'in götünden anladığı sosyal darwinizm'den ziyade genetik gerçeklerden bahsetmiş. çinli kadınlar şöyle böyle demiş ee yalan mı kardeşim? adam gördüğünü kendince yorumlamış dünya üzerinde orospu çocuğu bitti de einstein'ı mı buldunuz ırkçı yapacak ki kendisi nazi rejiminden en çok çekmiş kişilerden biridir. şekli şemali şöyledir demek ırkçılık yapmak değildir. bu ülkedeki türkler de kürtler de lazlar da şekilsiz şemalsizdir bunu herkes kabul etmeli. bunu söyleyince kimse ırkçı olmaz, eğer birine öyle olduğu için saldırırsanız veya üstüne oynarsanız ırkçılık olur.

    "milliyetçilik bir çocukluk hastalığıdır ki ben onu, insan ırkının kızamıkçık hastalığı olarak görürüm. yetişkin bir insan, çalan bir marşa ayak uydurup emir altında ve neşe içerisinde yürüyebiliyor ise benim gözümde beş paralık değeri yoktur. kendisine yalnızca bir omurilik yetebilecekken bir yanlışlık sonucu, kapasitesini tahayyül dahi edemeyeceği koskoca bir beyne sahip olmuştur. uygarlığın bu kara lekesi en kısa sürede temizlenmeli, emirle gelen kahramanlıklardan, bilinçsiz şiddetlerden, aptalca yurtseverliklerden vazgeçilmelidir.

    aynı anda hem bir savaşa hazırlanıp hem de savaşı nasıl önlersiniz? elinizde top, tüfek ve asker varken uzlaşmak için neden ödün veresiniz ki, bu mümkün müdür? benim anlayışıma göre; savaşta insan öldürmek cinayetten farksız bir eylemdir. insanlar, savaşa gitmeyi reddetmedikleri sürece savaşların biteceğini düşünmüyorum. bu hususta kendimi tam bir pasifist olarak görüyorum. hatta bununla da yetinmiyor, kendimi militan bir pasifist olarak niteliyorum. barış için savaşmaya gönüllüyüm. gereğine inanmadığın bir savaşta ölmektense evrensel bir değer olarak gördüğün ve gereğine inandığın barış uğrunda ölmek sizce de daha akıllıca değil mi?''

    albert einstein.
hesabın var mı? giriş yap