• senelerce evde yapılmasına rağmen tatmadığım, şimdi ise vazgeçemediğim yemek. inanılmaz güzel bi tadı ve kokusu var. pişirirken dikkat edilmesi gereken şey dibinin tutmaması için tencerenin dibine bir çatal ve bir kaşığı çapraz olacak biçimde koymak. yerken yanında komposto da iyi gider.
    (bkz: yeme de yanında yat)
  • son iki gecedir rüyama giren yemek. üzerine süzme yoğurt dökülürse tadından yenmez. ege bölgesinin vazgeçilmezlerinden.
  • ege bölgesine has bir yemektir.
    rahmetli babaannem öldüğünden beri özlemini çektiğim bir tat
  • francala olarak da bilinir.
  • ekmeği ekmekle yediren inanılmaz bir lezzet. yerken savaş çıkar çünkü ekmek masanın ortasına konar ve ekmeğin dışından kopardığınız parçalarla içini yersiniz, o sırada elleriniz yanar, parmaklarınız buruş buruş olur. üstteki ekmekler bitince ekmeğin tabanına saldırı başlar ama burası en sıcak kısım olduğundan oflaya püfleye/acı çeke çeke yersiniz gene de doyamazsınız tadına. bir de altı yanmasın diye tencerenin dibine dilim dilim kesilmiş patates konur, onları yemenin tadı da ayrıdır.
  • efenim üstü kubbe gibi ve çiziksiz, altı da tepsi gibi düz özel bir ekmekten yapılan dolmadır, içide tazesinde dahi kırık kırık olur, bu kırıkları alır soğanıydı baharatıydı kıymasıydı kavurursunuz bi güzel, sonra bu içi gerisin geri doldurursunuz ekmeğe, salçalı suya oturtup üzerine mütemadiyen kaynayan salçalı su dökerek ekmeğin yumuşamasını sağlarsınız, tamamen yumuşadıktan sonra afiyetle yiyebilirsiniz, yanına illaki yoğurt veya türevi * * tüketmek icap eder. zahmetli ama leziz de bir yemektir
  • izmirde, biri urlada biri mithatpasa karantinada iki firin hala bu essiz yemek için gereken o ozel dolmalik ekmegi uretiyor, her ne kadar tek boya indirgenmis olsa da - kucukken anneannem firina 6 kisilik ekmek, 8 kisilik ekmek diye gonderirirdi de-
  • kıyma ve yeteri kadar baharat ki özellikle karabiber harmanlıktan sonra özel ekmeğinin içi bosaltılır ve pincik pick edilerek kavrulur. kavrulduktan sonra bu malzemelerle ekmegin içi doldurulur. daha sonra bi tavanın altına catal konularak* ekmek üstüne konur yeteri kadar sıcak su döktükten sonra* üstü kapatlır ve ocagın altı açılarak biraz beklenir. daha sonra ortaya harika bir şey çıkar.

    ve ödemişin aksine urlanin yerlileri tarafından daha iyi yapılır.
  • urla'da özellikle ramazan sofralarının olmazsa olmaz yemeğidir. salçalı ve salçasız olmaz üzere 2 türlü yapılır. kıyma yerine minik minik doğranmış et ile yapılanı da vardır. hoşafla iyi gider.
  • hayatımda 1 kez yiyebildiğim harika lezzet.

    fazla bilinmemesi ne de büyük kayıptır.
hesabın var mı? giriş yap