• http://www.ekonomikboykot.com/

    sosyal medya'da ve sözlüklerde bu konuyu konuşmaktayız. türkiye cumhuriyeti'nde tüketimin dinamosu büyük ölçüde seküler kitle. türkiye cumhuriyeti'nin son durumundan rahatsız olan kitle de aynı kitle. dolayısıyla bu duruma dair birşeyler yapabiliriz. ne yapabiliriz? bir fikrin var mı?

    17.07.2016 güncellemeleri
    insanlar paralarını istediği yerde harcayabilir ve/veya harcamamayı tercih edebilir. bu konuda yasal veya ahlaken bir dayatma söz konusu olamaz. tüketim alışkanlıklarını yönlendirme ancak tavsiye ile kabul edilir. bu girişim, kendilerine "bu milletin a.koyacağız" diyen kişi ve benzerlerine para kazandırmak istemeyen topluluğun birbirine yapacakları tavsiyeleri içerir. iş bu internet sitesi, gelecek fikir ve bilgilere göre kısa süre sonra oluşmuş ve yayına geçmiş olacaktır. bu internet sitesi büyük ölçüde örgütlenme için kullanılacaktır çünkü ekonomik boykot negatif anlam içeriyor. katılım yelpazesinin geniş olması için her sektöre ayrı bir isim ve sloganlar bulunabilir.
    inşaa aşamasında ihtiyaç duyulan gönüllü ekip proje yöneticileri, grafikerler, webmasterlar, mobil yazılımcılar, sosyal medya uzmanları, makale yazarları, hukukçular, ekonomist ve psikolog arkadaşlar olacak. daha sonra veritabanını büyütmek için hepimiz el vereceğiz. lütfen kendinizi yalnız hissetmeyin, şu anda, sadece böyle bir fikrin konuşuluyor olması dahi bir günde 10.000 'den fazla insanı heyecanlandırdı (bu bilgiyi google analytics veriyor) iş bu arkadaşlar info@ekonomikboykot.com adresine yazılabilir.

    geliştirme aşamasında ortak tartışma platformumuz skype grubu mu olsun? google grubu mu? yoksa başka bir alternatif mi? lütfen bu konuda da fikrinizi paylaşınız. (info@ekonomikboykot.com)

    şu ana dek olgunlaşan fikirler aşağıdaki gibi.
    - yandaş firma ve ürün rehberi oluşturulacak. belirlenen her ürünün karşılığı olarak yandaş olmayan firmaların ürünleri belirlenecek. "bu milletin a.koyacağız" diyenlere ve benzerlerine para akışımız engellenecek. - z.y. lütfen yandaş marka ve ürün bilgilerini ve/veya bunların karşısında konumlanan, yandaş olmayan rakiplerini paylaşınız. (info@ekonomikboykot.com)

    - organik ürün rehberi oluşturulacak. hem ekonomik, hem sağlıklı beslenmemizi sağlayacak olan bu rehber, çiftçiyi de güçlendirecek. lütfen organik ürün (zeytinyağı, baklagil, zeytin vs.) satıcısı çiftçilerin iletişim bilgilerini paylaşınız. (info@ekonomikboykot.com)

    - dünyanın en pahalı benzinini kullanmakta olduğumuz için (yarısından çoğu vergi) ulaşım alternatifleri çeşitlendirilmeli. şehir içi toplu taşıma, bisiklet vs. gibi zayıf seçenekler olsa da şehirler arası blablacar gibi seçenekler var. lütfen tavsiye edebileceğiniz ulaşım alternatiflerini paylaşınız. (info@ekonomikboykot.com)

    - alternatif tekstil ürünleri rehberi oluşturulmalı. bakınız haklarını alamayan işçiler kooperatif kurup kazova tekstil'i aldılar ve patronsuz kazak üretiyorlar. http://ozgurkazova.org/tr/ lütfen buna benzer tekstil ürünleri alternatiflerini paylaşınız. (info@ekonomikboykot.com)

    - evde alkollü içki üretimi çoğumuza zahmetli ve çekilmez gelir ancak artık öyle değil. http://www.butikbira.com/ adresine bir göz atın. bizzat denedim ve artık evde kendi alkolümü üretiyorum. bir şişe biraya 7 - 8, eğer bir mekanda içiyorsam 15 - 20 tl vereceğime tanesi 2 tl 'ye geliyor. bu çok ciddi bir tasarruf. üstelik daha sağlıklı, daha lezzetli. birayı çok tüketen biri olarak evde yapmaya başladıktan sonra ayda 400 - 500 tl aralığında bir tasarruf sağladım. her vatandaşın yıllık 300 litreye kadar yasal üretim hakkı var.

    - bugün winston light 10 tl oldu. sigarayı mümkünse sağlığınız için bırakın. bunun için zyban ve champix denenebilir. bu iki güçlü ilaç ile psikolojik zorluk çekmeden sigaradan kurtulan ciddi bir istatistik var. bırakamıyorsanız kullanmakta olduğunuz sigaraya en yakın açık tütünü bulmalıyız. - y.ş. bunun için, bilgi sahibi olanlar lütfen kaliteli tütün satıcılarının bilgilerini paylaşsın. (info@ekonomikboykot.com)

    - boykot listesini olduğu gibi vermektense büyük bir kalabalığı tek bir sektörden uzaklaştırmak ve bu şekilde adım adım ilerlemek daha başarılı olacaktır çünkü insanlar bunları aklında tutamayabilir ancak her ay için tek bir sektör belirlenirse 12'den vurulur. - y.e.

    - mobil uygulama şart. bunun için yurtdışında host edilen bir server kullanılacak. y.e'nin tesbiti doğru, tüm boykot listesini aklımızda tutamayız ancak bir uygulama bu konuda yardımcı olabilir. alışveriş sepetinizdeki ürünlerin ismini yazdığınızda, eğer yandaş bir firmanın ürünü ise ekranın bir kısmında söz konusu yandaşın sözleri ve ismi, altında da söz konusu ürüne alternatif / yandaş olmayan ürünler listesi çıkabilir. böylece hiçbir şeyi aklınızda tutmak zorunda kalmazsınız. ayrıca mekan rehberi de yapılabilir. mado'nun içinde uygulamayı açtığınızda, zamanında siz zor durumdayken size kapısını açmayan bir mekanda olduğunuzu ve en yakın alternatifi söyleyebilir. - a.g.

    - proje olgunlaştığında tanıtımı iyi yapılmalı. sözcü vb. gazetelerde ilan basılıp, esas kemik kitle haberdar edilmeli. - d.ö.

    - bankalar konusunda insanlar bilinçlendirilmeli (bunu da siteye ve mobil uygulamaya ekleyebiliriz) şu anda güvenilebilecek tek banka iş bankası'dır. - d.ö.

    - mobil uygulama lokal'e kadar inmeli, bu konuda şikayet var gibi siteler ile işbirliği yapılabilir, veritabanları paylaşılabilir. - d.ö.

    - boykota katılım kitlesi sınırlandırılmamalı / seküler vs. diye etiketlenmemeli. yelpaze geniş tutulmalı, bu konuda profesyonel tasarımcılardan ve matbaa gücü olanlardan destek alınmalı. - d.ö.

    - harekete akılda kalıcı ve güzel bir isim bulmalı. nasıl ki onların "paralel" - "kalkışma" gibi sloganları bir tarafı kızdırıp kendi tabanlarında müthiş karşılık buluyorsa bu hareketin adı da öyle doğal ve karşı tarafın sinirini bozucu bir ad olmalı. örneğin "kendi paramı istediğim gibi harcarım" vs. - d.ö.

    - paranın kesinlikle kullanılmadığı bir takas ağı oluşturulabilir. hatta isteyenler için aynı ağ üzerinden, karşılığını bulamamış ürünler verilmek üzere üniversite öğrencilerine eşya yardımı da yapılabilir. daha fazla kenetlenir ve güçleniriz. - s.b.k

    - bilgisayar oyun ve programlarında insanı en çok bağlayan unsur başarıdır (achivement unlocked) düşünülen mobil uygulamada bu tarz bir puanlama sistemi kullanılabilir. insanlar uygulamayı kullandıkca istatistik tutar. ne kadar tasarruf yaptığını, avm'lerden ne kadar uzak kaldığını ve oksijen aldığını, ürün sorgulama sayısına göre kanser riskinden ne kadar uzaklaştığını vs. gibi istatistikler tutulabilir. - t.b.

    - internet sitesinde ve mobil uygulamada kesinlikle başarılı olan boykot hamleleri paylaşılmalı. örneği rusların türkiyeyi boykot edip turizmi çökertmesi kendileri için büyük gurur ve motivasyon kaynağı. bizler de aynı şekilde örgütlenebilir, başarılar elde edebilir, bu başarıları paylaşarak motivasyonu arttırabiliriz. - t.b.

    - insanların boykotu ciddiye alması, ekonomi ve siyaset üzerindeki etkilerini görebilmesi için infografik görseller ile istatistikler gösterilebilir. bunun için ekonomist ve grafiker arkadaşlar yardımcı olabilir. vergi sistemini ayakta tutan lüks tüketimdir ve lüks tüketim hiç bir zaman acil ihtiyaç değildir. - k.b. (bu konuda fikir paylaşmak ve/veya destek olmak için info@ekonomikboykot.com)

    - ev ve araba alımı 1 - 2 sene durdurulmalı, en azından yavaşlatılmalı. durdurabilmek için insanların ev veya araba almak yerine parasını değerlendirebileceği ama aynı zamanda boykot'a da destek olabileceği aynı zamanda parasını da değerlendirebileceği alternatifler tavsiye edilmeli. - a.y. (iş bu alternatifler hakkında ekonomist arkadaşların fikirlerini beklemekteyiz info@ekonomikboykot.com)

    - sadece internet ve uygulama ile değil, sevimli broşürler basılıp dağıtılabilir. tepki çekmeden her eve girebilmek için de ekonomik boykot gibi negatif kelimeler kullanılmaz. örneğin kanserden korunma ve organik beslenme rehberi oluştuğunda her eve girebilecek slogan ve görseller ile insanların, memleketin dört bir yanından sipariş ev yapımı zeytinyağı vs. sipariş edebileceği broşür hazırlanır ve dağıtılır. aynı şekilde kanserden korunma broşürü vs. gibi şeyler de hazırlanıp dağıtılabilir. - m.s. (bu konuda hakkında fikir ve destek için lütfen info@ekonomikboykot.com)

    - her bir sektörün başında o sektörün proje yöneticisi olmalı. örneğin gida@ekonomikboykot.com - tekstil@ekonomikboykot.com vs. bu arkadaşlar, kendilerine gelen bilgileri veritabanına girebilirler. aynı şekilde bu arkadaşların alternatifleri de olur, biri müsait değilse diğeri girişlere devam eder. sistem bu şekilde tıkır tıkır işler. aynı zamanda gidişatı gösteren sayaçlar, göstergeler de olmalı. uygulamayı ve siteyi sadık ziyaretçi olarak kaç kişi düzenli kullanıyor? ne kadar güçlendik? ekonomide etkimiz ne duruma geldi? böyle giderse ne kadar zamanda durdurulamaz hale geleceğiz? gibi. aynı zamanda bu uygulama, internet sitesi ve tüketim rehberleri vegan'ları da kapsamalı, onlar için de mekan ve tüketim rehberleri olmalı, onların hayatını da kolaylaştırmalı, bu şekilde kitle yelpazesi genişlemeli. - ü.y.

    - insanlar yeşil sermayeyi ayakta tutan en büyük güç olduğunun farkında değil, boykota inançları yok. bunun için başlangıçta artçı eylem tarihleri belirlenebilir. insanların inançlarının artması için 3 gün / 5 gün tüketimi durdurma eylemleri yapılır ve sonuçları paylaşılır. görecekleri sonuca kendileri de inanamayacaklar. - m.p.

    - 81 ilde temsilci olmalı. örgütlü bir halkı hiç kimse deviremez. çok fazla talep olursa insanlar ilçeleri ve hatta mahalleleri bölüşür ancak il temsilcisi için bir kişiyi seçer. daha sonra belirlenen haberleşme platformundan iletişim kurulur. bu şekilde her il / ilçe'de organik üretim yapan çiftçilerimize ulaşmamız mümkün olur. ayrıca bu proje için milliyetçi / solcu gibi ayrımlar yapılmamalı. temel mantalite özgürlük olmalı. proje içinde yer alanlar ortak hedefler etrafında toplanmalı. - b.e (bunu yapmamız gerekli, bu yüzden her il için birer temsilciye ihtiyacımız var, her il için lütfen iletişime geçin info@ekonomikboykot.com)

    - hukuki sorunları aşmak için veri girişleri kullanıcı tabanlı otonom olmalı ve belli bir oy seviyesine gelmeli. elbette bir editör kontrolünden de geçebilir. proje sahibi olarak ceza alabilir ve içerde yatılabilir çünkü birilerinin cebi zarar görmüş olacak. bu yüzden "yandaş" ve "bu ürünü satın alma" demek yerine marka sahibinin kamuya mal olmuş açıklamaları kullanılarak tüketici uyarılabilir örn: "bu milletin a.koyacağız" aynı şekilde demokratik olarak firmalara da söz ve savunma hakkı vermek gerekebilir, bu şekilde adil olacaktır (yarın uygulamayı kaç milyon insanın kullanacağı belli değil) tercih tamamen tüketicinin iradesine kalacaktır. - s.h. (bu konuda fikir verebilecek hukukçu arkadaşlar lütfen info@ekonomikboykot.com)

    bunu başarabiliriz, bunu başaracağız. çok da zor olmayacak. inancını kaybetme.

    info@ekonomikboykot.com
  • referandumdan sonra oluşturulmaya çalışılan algıya, sermaye kalemlerinin yazdıklarına bakın. aynı teraneler ile düzeni yalamaya devam ediyorlar. zorla bir "kabullenin" baskısı. bizim tatlı su medenisi beyaz yakalıların facebook'ta paylaşmaya doyamadığı ahmet hakan bile bugün alenen tehdit ediyor, "seçim yenilenirse %49'u bile bulamazsınız" diye.

    bulamazsak bulamayız lan! zaten bize o partiden bu partiden siyasetten falan artık zerre hayır yok. ama biz güçlüyüz arkadaşlar. kapitalizme karşı seçimle yapamadığımızı oyunu onların kurallarıyla oynayarak yaparız. en güçlü silah bizde. ülkenin üreten, katma değer veren, gelişmesini isteyen, yaşayan, yani sermaye lugatıyla "harcayan" tarafını artık görmezden gelemeyeceklerini göstermemiz lazım.

    davulu biz taşıyorsak, tokmağı da biz tutacağız. yapmamız gereken primitif ekonomik boykottan öte "ekonomik disiplin ile terbiye"dir.

    biz kazanacağız.
  • 2 senelik süreçte zaman zaman dayanamayıp bozarak da olsa yürüttüğüm pasif tepki.

    gelirimin zaten önemli kısmını vergiye vermişken, bir de üstüne tüketimim üzerinden vergi vermek istemiyorum.

    ingilizcesi "how are you?" ötesinde olamayan başı kapalı insanların, adlarını söyleyemedikleri marka çantaları takıp dolaşmalarından tiksiniyorum.

    taciz veya psikolojik şiddet gördüğüm işe "borç" ödemek uğruna mecbur kalmak istemiyorum.

    bunlar önemli motivasyonlar ve sokağa çıkıp bağırmadan çarkı döndürmeyi bıraktığımı bilmek iyi hissettiriyor.

    peki ben ne yapıyorum?

    eğer fiyatlar aynı mertebedeyse koç grubu ürününü tercih ediyorum, arada sırada pazara gidip gerçekten düzgün iş yapmaya çalışan insanlardan alışveriş yapıyorum.
    spesifik olarak, daha ucuz bile olsa pınar, efes, watsons vs. almıyorum, acun medya'nın hiçbir yapımını takip etmiyorum. maliyet hesabı yapınca zaten kendini frenlemeyi öğreniyor insan.

    çöpten bir şeyler toplayan insanları elimden geldiğince boş geçmiyorum, mendil satan bir teyzeye sadece para vermek istediğimde, gözleri dolu dolu almazsan çok kırılırım diyerek selpak verişini unutamıyorum. bazen de tek başına yol üstü bir yerde yemek yiyecekken gel beraber yiyelim dediğim sokakta çalışan çocukların abla ben alıp gideyim, böyle rahat edemem demesi içime dert oluyor.

    bu ülkeden gidemeyeceksem, güneş enerjisi olan müstakil bir evde, kendi tüketeceğim sebzeleri yetiştireceğim bir hayat kurmak istiyorum. insanlara tahammülümün kalmadığı, durumu idare edecek kadar gülümseyemediğim günlerden geçiyorum/z.

    bir çocuğun canını bırak, gözyaşı kadar kıymeti olmayan insanlara boyun eğmemenin çok fazla yolu var. kendi çocuğunu özel okula göndererek bu bataktan kurtaramazsın.

    denemeye değmez mi?
  • 9 aydır devam ettiğim eylem. yapın ferahlayacaksınız. atın her şeyinizi. tüketmeyin. gezmeyin. biriktirin paranızı. olur ya ülkeyi terk etmek zorunda kalırsanız en azından paranız olur.
  • boykot denilen şeyi sadece komünistlerin sosyalistlerin yaptığını sananları ortaya çıkaran kavram.

    kişisel olarak şunları söyleyeyim, serbest ekonomiden yanayım, akıllı telefonum var, bahsettiğimiz eylem ise telefonu atmak ya da yakmak değil, yeni telefon satın almaktan uzak durmak.
  • üniversitede çocuk okutan bir emekli baba olarak mecburen uyguladığım boykottur. gerçi bok gibi param olsa yine yapardım. epey bir süredir arkadaşlarla ortak tütün ve sigara kağıdı alıp aramızda paylaşıyoruz. sigara firmalarına para kaptırmadığımız gibi toplu alım yaptığımızdan teker teker pazardan aldığımız fiyata göre yaklaşık yüzde 50 karımız oluyor. internetimi komşunun wifisinden kullanıyorum. (sağolsun şifreyi verdi) bakliyat gibi temel gıdaları ilçemde bulunan tarım kredi kooperatifinden temin ediyorum. inanın bazı ürünlerde yüzde elliye varan karım oluyor. arabam ve motorum olmadığı ayrıca toplu taşıma ihtiyacım olmadığı için masraf sıfır. çin'den rakı makinası getirten arkadaşlara rica edip anason konulmadan elde edilen votkayı haftada bir litresini 22 liradan temin edip bahçemde yetiştirdiğim limon suyuyla götürüyorum. ( rakı sevmem) bu arada ev kendimin kira ödemiyorum. elektrik, suya ve telefona yapılacak bir şey yok eşek gibi ödüyoruz. sabahları kahvaltı etmeyi sevmem. çorbacıyım ben. tanıdık bir kasap arkadaşım çorbalık kemik veriyor. suyuyla envai çeşit çorba. toplam 900 tl gelirim var. yuvarlanıp gidiyor ve köprü altlarına düşmüyorum.

    ekleme: şehir dışında okuyan kızıma ayda 1300 tl gönderiyorum aslında maaş 2200tl
  • geziden bu yana vazgeçmeden uyguladığım boykot. ama yapmıyor insanlar, konuşmaya gelince laf çok, ama uygulamaya gelince
    "avm'ye gitmeden olmuyor",
    "yaa ama çok lazımdı"
    "çok ucuz ama",
    " bir benim boykotumla ne farkedecek ki?"

    uzun lafın kısası bizim insanımız anca konuşsun, boykot moykot yapamaz. muhalif gruplar toplantısını avm'de yapıyor, o kadar yani.
  • dibine kadar desteklenmesi gereken uygulama. alışveriş yapmayın, yatırım yapmayın, avm ye gitmeyin, küçük esnafa olabildiğince para kazandırmayın.

    paranızı yastık altında tutun

    daha dün babam borca falan girip bir arsa almış. çocuklar gibi şendi. ankara'da bağlumun ilerisinde saraya doğru. yarım dönüm arazi abi. çitle çevrilmiş etrafı. 5000 lira. gittik vişnesinden eriğine elmasına bir sürü ağaç diktik. tam ortasına da bostan. domates, soğan, fasülye vs. bir tane konteyner koymak 500 lira. suyu da var, istersen elektrik de çektirebiliyorsun çok cüzi fiyata. ankarada böyle yerler çok var, toplu taşımayla gidilebilen yerlerde bile var.

    alın amınakoyim böyle bi yer. haftasonu avm ye gideceğinize, semaverinizi, eşinizi, varsa çocugunuzu toplayıp gidin. tozla toprakla uğraşın. kendi emeğinizin ortaya çıkışını görün. iki toprak belleyin, temiz hava alın. net söylüyorum iki sıra toprak bellemek, arka kol, omuz, sırt ve kanat antrenmanlarından çok daha faydalı. al sana spor salonu paran da çıktı.

    ziraat fidanları alırsanız tüm fidanlar bir sene içerisinde meyve verecektir. mis gibi temiz meyveleriniz bir senede elinizde. biraz daha para verirseniz nisanda diktiğiniz fidanın ilk meyvesini ağustosta alırsınız. meyve sebze parası da vermiyorsun.

    ekilen bostan hemen karşılık verir. fasülyesinden, nohutuna, domatesinden, salatalığına, 3 aya elinizde. tatil mi yapmak istiyorsun? topla tası tarağı ve okuyamadığın kitapları, git abi yarım dönümlük arazide bile olsa yayıl, sessiz sakin kitabını oku. diktiğin güllerle ilgilen, kafana göre duvar ör. tamam deniz yok belki ama en azından tatil yaparken, sabahın köründe kahvaltıyı yakalamak için uyanmak zorunda da değilsin. al sana tatilini de yaptın.

    bu tarz mekanların yakınlarında köyler var. bahçe bastı mı, git o köylere. süpermarketlerde köy peyniri diye fahiş fiyatlara sattıkkları peynir ve yağların gerçekten kalitelisini ve çok dhaa güzelini, taptaze yumurtaları bu köylerden rahatlıkla alabilirsin. çok çok daha ucuz fiyatlara. hem de köylülerle iletişim de kurup biraz insanlık da hatırlarsın belki. al sana alternatif sosyal çevre ve iletişim.

    bunların hepsi taş çatlasın 6000 lira ki bu parayı orta düzey bir beyaz yaka 2 ay avm de rahatlıkla yiyor. işçisi de karşılar bunu. o elindeki ayfon 6 plusa para çıkarabilen adam bunu raahtlıkla kurabilir.

    bir sefere mahsus bu hamle ile bütün yazı çıkarabilirsin. vahşi kapitalistlere para kaptırmak yerine kendine yatırım yaparsın, çoluk çocugun minnnettar kalır. eşini dostunu götürebileceğin, kafan bozukken kendini toplayabileceğin yer edinirsin. tamam çok büyük bir etki olmaz belki ama kendince yaratırsın bi şeyler.

    yapın yaptırın abi.
  • haydi artık.

    madem istediğimiz gibi konuşamıyor, eylem yapamıyor, tepkimizi ortaya koyamıyoruz. biz beyaz yakalılar ve öğrenciler, paranızın gücünü kullanın.

    paranızı harcamayın. ekonomiyi durdurun. evet herkes bunu yaparsa etkisi katastrofik olacak. ancak ekönömö çök öyö diyen davarlara ders olacak. hatırlıyor musunuz al ver ekonomiye can veri? patlamadan sonraki ilk açıklamaları ne oldu? inşallah yollarda, çarşılarda, pazarlarda günlük hayatımızı devam ettireceğiz. neden bunu diyorlar hiç düşündün mü?

    çünkü ekonominin sekteye uğramasını istemiyorlar. ekonomi kötü ise, akp yok arkadaşlar bu kadar. biraz bir resesyon bizim gibi bir ülkede domino etkisi yaratabilir. dolar fırlar, enflasyon artar, vs.

    (bkz: umrumda değil)

    dolar 5 lira olsun. umrumda değil. 2002 krizi olsun. bana ne? zaten olacak bunlar. zaten alım gücüm düşük. üzerine bir de it gibi vergi verdiğim devlet beni ne koruyor, ne de konuşmama imkan veriyor. böyle devam edersek daha beteri olmayacak mı? gel, paranın gücünü kullan. gel, paranı harcama. dışarı çıkma, ihtiyacın olmayan şeyleri alma. paran cebinde kalsın. bakarsın yurt dışına kaçarsın?

    onlara engel olamayacakları bir ders ver.
  • televizyon denen aptal kutusunun hayattan çıkarılması ile başlaması gereken boykot.

    - havuz medyasına ve onların politik saçmalamalarına maruz kalmazsınız
    - 24 saat malum şahsı görmekten duymaktan kurtulursunuz.
    - çocuklarınızın beyni yıkanmaz.
    - hiç ihtiyaç duymadığınız ürünleri size aldırtmaya çalışan pazarlama zırvalarına maruz kalmazsınız. (örneğin kolalı içecekler, meşhur kireç önleyici, vb.)
    - okumak, spor yapmak, sosyalleşmek, dil öğrenmek ve hobileriniz için zamanınız kalır.
    - istediğiniz an istediğiniz şeyi internetten izlersiniz.
    - sürekli gözünüze ve bilinçaltınıza lüks yaşantılar, yapay güzellik anlayışı, ortalamadan çok daha çekici insanlar ve cinsellik pompalanmaz.
    - başkalarının yazdığı senaryoyu izlemez, senaryosunu kendinizin yazdığı hayatınızı yaşarsınız.
hesabın var mı? giriş yap