• fikrimce şu anda borsa (pay piyasası) değildir.
    senelik grafiklere baktığınızda 15 senedir yükselen bir borsamız var.
    eğer 15 sene yükseliş olduysa 15 sene düşüş de olabilir.
    yeni nesil borsanın hep yükseldiğini gördü.
    ama uzun soluklu bir ayı piyasası görmediler.
    neticede içinde olduğumuz şartları düşünürsek, buraları düşündüğünüz gibi ucuz olmayabilir.
    malınız varsa satıp çıkmak için son fırsat bile olabilir.
  • öncelikle, orada burada ekonomiden piyasalardan anladığını iddia eden ve kesin ifadelerle tavsiyede bulunan tanıdıklara ya da "finans uzmanlarına" kulaklarınızı tıkayın. borsanın, dövizin, tahvilin, altının vs ne zaman inip çıkacağı öyle tablolardan, istatatistiklerden anlaşılabilseydi, en başta bu tavsiyeleri verenler zengin olurdu.

    ekonominin ya da piyasaların yarın nasıl şekilleneceğini etkileyen faktörler o kadar çoktur ki, burdan köye yol olur, dolayısıyla herhangi bir faninin görüş ufkunun dışındadır. bu yüzden de ciddi ekonomist ya da finans uzmanları sadece bir takım ana eğilimleri tespit edebilmeye çalışırlar. (ki bu eğilimler bile daha bir gün geçmeden, yeni gelişmelerle değişme potansiyeli taşır)

    dolayısıyla biz de bazı ana eğilimler ve buna bağlı davranış tercihleri doğrultusunda neler yapabileceğimizi düşüneceğiz.

    artık ülke ekonomisinin kötüye gittiği ve yakında daha da büyük ekonomik ve siyasi sıkıntıların çıkabileceği ihtimali iyice ağırlaşmıştır. böyle dönemlerde bizim gibi küçük yatırımcılar için en önemli amaç çok para kazanmak değil, elimizdeki birikimleri enflasyona ve devletin vergilerine, hesapları dondurmasına, vs karşı korumak ve bu dönemi kazasız belasız atlatabilmek olmalıdır.

    bu sebeple;
    1) elimizdeki paranın bir kısmını, en güvenilen devlet bankalarından birisinde kısa vadeli mevduata yatırmak, likitte kalmak açısından iyi olabilir. bunun için verilen faiz, yıllık enflasyon oranının sadece biraz üzerinde olacaktır; ancak, bizi dolar, tahvil ve borsa gibi riskleri üstlenmekten kurtarır. üstelik, kısa vadeli mevduatta tuttuğumuz için, işler kötüleşip faizler arttıkça daha yüksek faizden devam etme imkanı da sunar.

    2) eğer bankaların kapanacağı ya da mevduatların dondurulacağı kadar kötü bir dönem öngörüyorsak, o zaman da birileri bankadaki birikimlerimize el koymasın diye, gram altın ya da dolar alıp evde saklamak en iyi seçenek olacaktır. bu açıdan altın yerine gümüş almak da düşünülebilir. ancak, bugün alacağınız altın/gümüş ya da dolar, eğer büyük felaketler yaşanmaz da durum normalleşmeye başlarsa, size reel olarak para kaybettirecektir. ayrıca hırsızlık ihtimali de her zaman baki.

    3) kriz dönemlerinde, sanıldığının aksine, lüks tüketim harcamaları artar. bunu göz önüne alarak, çok paranız varsa değerli mücevherata ya da değerli sanat eserlerine yatırım yapmayı da düşünebilirsiniz. kriz yoluyla ortaya çıkacak yeni zenginler, yeni kazandıkları paralarla sizdeki pahalı elmasları ya da tabloları almayı isteyebilirler.

    4) eğer kriz esnasında işinizi ya da tüm malınızı mülkünüzü kaybedip sefil düşebileceğiniz gibi bir endişeniz var ise, o zaman da, o paranızla bir an önce size bir takım yetenekler kazandıracak kurslara gidin, dil öğrenin ve sizi her şartta suyun üzerinde tutup ileride geçiminizi sağlayabilecek yeni bazı yetenekler edinmeye çalışın. bu yeteneklerinizle ilgili alet edevata vs para yatırmak da iyi bir fikir olabilir. bu arada müstakbel yeni işinizin sermaye yatırımlarını da aradan çıkarmış olursunuz.

    bu arada harcamalarınızı kısmayı da unutmayın tabii. yatırım kararlarınız vatana millete hayırlı olsun. dinimiz, amin.
  • elinizdekileri koruyun yeter.
  • öncelikle arkadaşlar dolar almak bir yatırım değildir. ben amerika'dayım bu gün %2 faiz veriyor amerikan bankaları mevduata. dolar almak olsa olsa paranızın erimesine engel olma, yavaşlatma olabilir.

    yatırım aldığınız doları/euroyu/yen'i/yuan'ı da çalıştırmakla mümkündür. bunun içinde o paranın amerikan, avrupa ya da asya borsasına girmesi gerekir.

    benim bildiğim türkiye'den fon kabul eden interactive brokers firması var. fakat eminim başkaları da mevcuttur.

    bunun dışında dünya borsalarında hangi firmanın durumu ne hızlıca görmek için de simply wallstreet kullanabilirsiniz.

    diğer opsiyonunuz da emtia almak. altın, gümüş vs. amma velakin venezuella'da gördüğümüz bu altınları vs. devlet ülkeden çıkarmalarına izin vermedi. yurtdışında tutabiliyorsanız ya da bazı firmalar sertifika veriyor global geçerliliği olan bu sertifikalardan alınabilinir. elinizdeki sertifikayı yurtdışına çıktığınızda veriyorsunuz altınınızı, gümüşünüzü teslim alıyorsunuz olarak düşünün.

    hiç bir şey yapamıyorsanız da en azından köyde kuyu suyu, güneş paneli ve ekebileceğiniz bahçesi olan bir ev almak iyi bir opsiyon. en azından bahçenizden çıkanı yersiniz aç kalmazsınız. bu arada ben çok pesimistim ülkenin durumuna sokak röportajlarını izliyorum vs. içim kararıyor. hepinize en iyi dileklerimi gönderiyorum, elimden başka bir şey gelmiyor ne yazık ki.
  • sağa yatırın ben öyle daha çok rahat ediyorum. pantalona da sıkışma derdi yok.
  • toprağa yatırım yapılmalı. malum ölüp gidecez bu gidişle.
  • (bkz: ata yatırım)
    6'lı oynayın
  • yatırım için gerekli öğenin bulunması sonucu sizi enflasyon, zamlar ve faizden koruyacak hamlelerdir. çeşitlidir, değişkendir. ancak unutmayınız ki bu durumlarda büyük çoğunlukla para kazanmaz veya servetinize servet katmazsınız, ancak alım gücünüzü dengesizlikler içinde sabit tutmaya çalışırsınız. (tekrar ediyorum genelde, her zaman değil)

    (bkz: para)

    (bkz: yok)
  • kriz dönemlerinde genellikle faizler ve enflasyon yükseleceği için, uzun vadeli sabit getirili varlıklara yatırım yapılması sakıncalıdır. devlet tahvili, hazine bonosu ve uzun vadeli mevduat hesabı, vs. çünkü bu yatırımlar bugünkü bir faiz üzerinden gelecekteki kazancınızı temsil edeceklerdir. halbuki ileride faizler ve enflasyon artacağından, bu getiriler üzerinden sağlayacağınız reel kazancınız düşecektir.

    diyelim, bugün tüfe %9 ve siz paranızı %12 kazanç getirili devlet tahviline ya da 1 yıl vadeli banka hesabına yatırdınız. reel getiriniz %3 kadardır. ancak bu esnada ekonomi bozulur da tüfe %15 olursa, siz bir sene sonraki %12'lik kazancınızla aslında reel olarak para kaybetmiş sayılırsınız. yani bu kazancınızla, bir sene önceki paranızla alabileceklerinizden dahi daha az şey alabilirsiniz.

    bu yüzden, kriz dönemlerinde birikimlerimizi sabit getirili ve uzun vadeli yatırımlara değil, mümkün olduğunca likit ve kriz arttıkça değer kazanacak alanlara yönlendirmekte fayda var.
  • turkiye ozelinde tarim arazilerine buyuk kucuk demeden yatirim yapmak herkes icin faydali olacaktir.
    kurlarin bu seviyelerde devam etmesi ve yukselmesi, merkez bankasinin zaten bitmeye yuz tutmus rezervi, eninde sonunda ithalata daha ciddi kisitlamalar gelmesi demek. o kosulda tarim uretiminden uzaklasmis ulkemizde tum tarim urunleri inanilmaz pahalanacak ve bireysel saticilar ellerindeki kisitli miktardaki urunden bile ciddi kazanc elde edecektir.
    siz siz olun bugunden ciftcilik, tarim gibi isleri arastirmaya baslayin, yarin yiyecek ekmek bulamadiginizda kendi bugdayinizdan kendi un ve ekmeginizi uretirsiniz.
hesabın var mı? giriş yap