• çehov'un trajedisi gibi olmuş; perde kapandığında kimse ölmüyor ama herkes üzgün, herkesin başı yerde... ya da özdemir asaf'ın yazdığı gibi "ölüm gibi birşey oldu... ama kimse ölmedi"
  • -bu türkan hanım dedikleri kadar şey midir?
    -ney midir?
    -güzel midir?
    -ne kadar dediler?
    -çok dediler.
    -az demişler.
  • --- spoiler ---

    .
    .
    .
    .
    .
    .

    yıllar sonra gidip bir de çay içmişler; kendisi, o, bir de kocası.

    .
    .
    .
    .
    .
    .
    --- spoiler ---
  • çok beğendim, çok. başta yılmaz erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese tebrikler ve teşekkürler.

    --- spoiler ---

    -sen her şeyi unutunca biz ne güzel arkadaş olduk değil mi baba?

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    bir zamanlar astığı astık kestiği kestik insanların sonra kuzuya döndüğünü, o otoriter günlerinden eser kalmadığını görmek çok çarpıcı geliyor bana.

    bu filmde de belediye başkanının, kızlarına hayatı zehir ettikten sonra onlara muhtaç hale gelmesi çok acınası.

    o kadar belediye reisisin, ücra şehrine teleferik getirme, turist çekme gibi ilerici planların var, kızlarını da okutsaydın ya. (bir kızını okutmuş, o da en sevdiği kızı oluyor herhalde ama en sevdiğini bile çok seviyor sayılmaz.)

    kızlar da pırlanta gibi kızlar.

    evlilikleri üzerinden konuşacağım;

    büyük kız ((bkz: songül öden). ben bu kadının oyunculuğunu çok beğeniyorum. şeklini şemalini de beğeniyorum.)

    sevdiği bir adam var. adam da bunu seviyor. ama lanet baba izin vermiyor evlenmelerine. araya hatırlı dostlar girince razı oluyor.

    bu kavuşma için mutlu bir son demeyi beklerken adam ayyaş çıkıyor, kadın boşanmayı düşünüyor.

    ortanca kız ((bkz: şükran ovalı)) müthiş efendi mühendis bey talip oluyor, ama baba yine izin vermiyor. neymiş, adamcağız reis gibi bir adam değilmiş. hötzöt değil diye yani.

    kız bu adama aslında aşık değildi bence. sadece adam antalyalı diye onunla evlenmek istedi, çünkü böylece çok sevdiği denizi görebilecekti.

    açıkçası bu kız için kiminle evlendiğinin bir önemi yoktu diye düşünüyorum. kim olursa olsun asıl önemli olan kendi hayalleriydi. ve bunu da gerçekleştirdi.

    sadece filmin sonuna doğru mühendis ve kızın kocası yan yana gelince iç burkan bir görüntü oluştu. mühendis efendi, düzgün, akıllı, yakışıklıca bir adam. kızın kocası şişman, saf, çirkince. ama dediğim gibi kız bunu pek de dert eder gibi gözükmüyordu.

    küçük kızın ((bkz: farah zeynep abdullah) sürpriz oldu benim için aşık olduğu adama kavuşması. açıkçası pek ummamıştım. kız "onun beni ilk ve son öpüşüydü" dediği için kavuşamayacaklarına ikna olmuştum. sevindim bu sona.

    beğendim ben filmi.

    ama ben zaten izlediğim her filmi beğenebiliyorum.
    --- spoiler ---
  • filmin bir sahnesinde çok kısa 1984 de pkk nın ilk silahlı eylemi olan şemdinli olayından bahsedilmektedir. pkk ya karşı ilk şehit bu baskında verilmiştir. bu baskının elebaşı olduğu iddia edilen seferi yılmaz şu anda şemdinli de belediye başkanıdır. bu da acı bir olay olarak nitelendirilmektedir.

    kaynak
  • işitme engelli olduğum için netflixde türkçe altyazılı olarak az önce izlediğim filmdir. beni cumartesi akşamı evde oturan yanlız ve ezik insan modundan çıkarıp çook uzaklara götürmüştür. kah ağlayıp kah gülümsediğim bir 2 saat oldu. izleyin izlettirin.
  • sanırım vizontele ile kıyaslandığından ve film boyunca o gözlük çıkartılamadığından olsa gerek beklentilerin altında kalmış filmdir.

    --- spoiler ---

    senelerce misafir ağırlarken pişirdiği ekmekler yüzünden sağlığından olan reis'in karısı ne hüzünlü bir detaydır.
    --- spoiler ---
  • ipek şal gibi film. her şeyi dozunda, mizahı, hüznü, duygusu.. ben yılmaz erdoğan'ın hikayelerini, sinemasını anlatmaktan usanmadığı o sarı sıcak memleket iklimini seviyorum. 114 dakika uzunluğu da ideal. sıkmadı. iyi ki demet akbağ yoktu ve keşke şükran ovalı yerine biraz daha güçlü bir kadın oyuncu seçilseydi.
  • spoiler

    "sen her şeyi unutunca biz seninle ne güzel arkadaş olduk değil mi baba?"

    spoiler

    son 3.5 ayında benim babam da unutmuştu birçok şeyi, gelip gidiyordu hafızası. babama en çok sarılıp sevebildiğim, sevdiğimi söyleyebildiğim, en iyi anlaştığım zamanlar onlardı. filmdeki baba kız ilişkisi belki de bu kadar sevmemi sağladı filmi.
hesabın var mı? giriş yap