• ne zaman ekşi sözlükle ilgili bir soruşturma, protesto ya da ceza gündeme gelse öne sürülen saçma sapan iddia.

    (bkz: haddinibileksisozluk)

    evet, ekşi sözlük bir platformdur ve suç içeren entry’leri de sözlük yönetimi girmiyor, buna kimsenin itirazı yok. ancak zaten ekşi sözlük yönetiminin suçu da o entry’yi girmek değil, suçun işlenmesine aracılık etmek. nasıl ki, örneğin bir gazete çıkan kanun dışı bir yazı için hem o yazının yazarı hem de gazete idaresi sorumlu oluyorsa, internet medyasında da aynı şey geçerli. eğer bir paylaşım platformu oluşturuyorsanız, bunun kanunlara ve etik kurallarına göre işlemesini sağlamak da sizin sorumluluğunuzun bir parçası. öyle “ben parama bakarım, gerisine karışmam” derseniz, bir süre sonra başınız belaya girer.

    bunun yasakçı zihniyetle vs bir ilgisi yok. kanunlar ve etik kuralları insanları asgari bir müşterekte birbirlerini öldürmeden yaşayabilmelerini sağlamak için vardır. sen pkk’lılar daha yeni öğretmen şehit etmişken çıkıp öğretmenleri fahişelere benzetirsen, birileri de çıkıp sana haddini bildirir.

    “özgürlük abi ya...” “platformuz biz bi şey yapamazlar” deyip de kanunları ve ahlak kurallarını çiğnemeye, insanlara hakaret etmeyen devam edenlerin de, bunlara göz yumup sırf rating artsın, paraları katlansın diye savunanların da er ya da geç hukuk çerçevesinde başları derde girer. bu kadar basit.

    yıllardır herkes doğru dürüst bir moderasyon olsun, ekşi sözlüğü üç kuruş fazla para için trollere yem etmeyin diye yalvarıyor. bir süre sonra milyonlarca lira tazminat ve hapis cezaları gelmeye başladığında, moderasyon için 10 kişi tutmanın aslında çok daha ucuza geldiğini fark edecekler, ama bu arada olan ekşi sözlüğe olacak.

    not: hukuku beğenmiyorsan, değiştirmek için mücadele edersin. bunun da yolu yordamı belli.
  • ekşi sözlük yönetimine “bu trolleri engelleyin” diye rica ettikçe “alışırsınız alışırsınız” denip duruyordu, ama birileri toplu halde tepki verince de koşa koşa gelip entry’yi kaldırmayı biliyorlar. keşke böyle ucuz esnaf numaraları ile değil de, belirli ilkeler çerçevesinde yapsalardı bunu. o zaman belki bir parça inandırıcı olabilirlerdi.
  • entry giren arkadaşın kanunları bir daha düşünmesi lazım;
    "örneğin bir gazete çıkan kanun dışı bir yazı için hem o yazının yazarı hem de gazete idaresi sorumlu oluyorsa"
    önergesi ekşisözlük için kabul edilmez.

    bahsedilen örnek gazetelerde işe yarar çünkü gazete yönetimi kontrolünden sonra yazılar yayınlanır.

    ekşisözlük, twitter, reddit gibi ortamlarda kayıt olunurken yazılan şeylerden yazarların sorumlu olduğu belirtilir.

    hatta ekşi'nin mahkeme kararı çıkmaz ise hiçbir sorumluluğu yoktur bile yazıları kaldırmak için. yönetimin kendi kurallarına uymayan yazıları kaldırma sebebi yasal sebepler değil ortamın kalitesini kendi belirledikleri standartın üzerinde tutmaktır.

    arkadaşa dediği şeyi tekrarlıyorum;
    "not: hukuku beğenmiyorsan, değiştirmek için mücadele edersin. bunun da yolu yordamı belli."

    evet ama hukuk senin dediğini söylemiyor.

    bunun en iyi örnekleri mahkemelerin girdilere, tweetlerin kaldırılmasına karar vermesidir sitelere yaptırım yerine. gazetelerde görürsünüz ki yazı ve gazeteye yaptırım olur.
  • bu kafayla ülkede bir suç işlendiğinde, ülkenin başbakanını falan içeri atmak lazım. müthiş fikir, gerçekten.. biri birini mi bıçakladı mesela, hop belediye başkanını alacaksın içeri. veya ülkeyi kapatacaksın komple. o zaman kimse bıçaklanmaz. bu kadar kanunlara, adalet sistemine falan ne gerek var di mi..

    (bkz: ya ben lan neyse bir şey demiyorum)
  • bazı arkadaşların düşünmeden etmeden otomatiğe bağlayıp gene sağa sola "faşist" yaftası asmaya başladığı başlıktır. nasıl olsa "özgürlükleri" savunuyor gözükmek gayet sağlam, hem kendini iyi hissettirecek hem başkalarının gözünde prim yapacak bir şey. o yüzden mesele neymiş, düşünmeye gerek yok, salla gitsin. bu açıdan bazılarının herkesi terörist diye yaftalayan aktrollerden farkı kalmıyor maalesef.

    bakın, burada mesele birilerinin hoşuna gitmedi diye yasakçılığı savunmak değil. dünyanın her ülkesinde, esnekliği değişmekle birlikte, hakaret etmek de, bu hakareti yayınlamak da suçtur. dünyanın en gelişmiş demokrasilerinde bile birine hakaret ederseniz, var olan hukuki çerçevede bir bedel ödersiniz. hatta gelişmiş demokrasilerde "nefret suçu" tanımıyla, belirli gruplara hitaben yapılacak hakaretler ekstra yaptırımlara maruz kalır. en gelişmiş demokrasilerde bile basın medya kuruluşları kanunları çiğnediği zaman bedelini öder. dolayısıyla mesele özgürlük mü yasakçılık mı değil, kişilerin hak ve özgürlüklerinin korunması meselesi olarak ele alınır. abd'de ya da fransa'da da olsanız, kişilere ya da bazı gruplara hakaret ederseniz, bu kişi ve grupların insanlık onurlarını ve haklarını çiğnediğiniz için hukuken bedel ödersiniz.

    ayrıca, başlıkta da söyledim, elbetteki bir ülkede kanunlar olabilir, "hukuk devleti" işleyebilir, ama bu durum kanunların iyi olduğu anlamına gelmez. kanunlar yanlışsa, kanunlara karşı da çıkılabilir. ancak ekşi'de olanın böyle bir durumla uzaktan yakından ilgisi yok. sırf bazı menfaatler ya da ilgi görme hevesi için artık sözlüğü iyice işgal etmiş olan trollerden bir tanesi, tam da pkk öğretmenlerimizi şehit etmişken, artık hangi gerekçeyle bilinmez, bütün öğretmenler fahişedir diye başlık açıyor. öğretmenler de buna twitter'da tepki verince, sevgili özgürlük savaşçısı suserlerimiz her zaman olduğu gibi hemen otomatiğe bağlayıp "sözlük platformdur, hiç bir sorumluluğu yoktur" geyiğine başlıyorlar.

    işin ahlaki ve trollerden artık gına gelmesi boyutları bir yanı bir yana, var olan hukuki düzenlemeler çerçevesinde ekşi sözlük yönetiminin de sorumluluğu vardır. zaten daha önce ekşi sözlük bu gibi sebeplerden ötürü defalarca kapatılmış ve ceza yemişti. dünyanın her yerinde de bu işler böyle gider. new york times gazetesinde "amerikadaki bütün öğretmenler fahişedir" diye yazı yazarsanız, hem siz, hem gazete ceza alır. hatta iş o noktaya varmadan, kamuoyunda göreceğiniz tepki ile yerin dibine batırılırsınız, insan içine çıkacak yüzünüz kalmaz.

    ben de diyorum ki, sözlüğü çöpe çeviren, daha da kötüsü bir platform olarak tümden kapatılmasına yol açabilecek bu tür saçmalıklara sırf daha fazla rating ve para uğruna göz yumulmasındansa, eskiden olduğu gibi doğru dürüst bir moderasyon oluşturup, belirli ve tarafsız prensipler çerçevesinde hem sözlüğün kalitesini artırmak hem de bu tür tehlikelerden korumak mümkündür. bir kaç troll kendilerini tatmin edecek ve sözlük yönetimi ratingler üzerinden voliyi vuracak diye yıllardır takip ettiğimiz, emek verdiğimiz kutsal bilgi kaynağı sözlüğümüzün mahvedilmesine tahammül etmek zorunda değiliz.

    masanızda arkanıza yaslanıp "abi özgürlük ya faşist ya" demeden önce işin bu yönlerini de düşünmenizde fayda var.
  • birileri, sözlük öğretmenler sayesinde çöplük olmaktan kurtulacak belki fize gelecek deseler inanmazdım.* bu olay ses getirir görün bak. keyfim çok yerinde valla.

    her hakarete, her manipülasyona her terörizme ön ayak olanları destekle sonra biz sorumlu diiliz. iyi valla rahmetli dedem sorumludur kesin. sizin yazarınız böyle bir başlık açma cesaretini gösterebiliyor. eee sadece o yazarda mı sorumluluk yani? o cins yaratık biliyor ilgi çekecek. ilgi çektikten sonra girisini silecek başlık yine kalacak ve girilerle dolacak.

    neyse bu olaydan sonra daha düzgün düzenlemeler ve kurallar gelir umarım. gelmezse de kapansın gitsin. çok da tın. insanın modunu düşürmekten başka bir işe yaramıyor sözlük son zamanlarda. üzülecek olanlar da derdine yansın.
hesabın var mı? giriş yap