• azeri akademisyen ve yazar kemal abdulla'nın 2004'te yazdığı romanı. 2007 yılında dr. ali duymaz tarafından türkiye türkçesine aktarılmış ve ötüken yayınlarından çıkmıştır.

    roman azerbaycan’ın ilk postmodern romanı olarak kabul edilmektedir. saygın rus edebiyat dergisi inostrannaya literatura (yabancı edebiyat)’da konu edilen ve incelenen ilk azeri romanı olarak da dikkati çeken eser, dergide “kitab-ı dede korqud–mövzu esasında fantazya (dede korkut kitabı–esas konu üzerine fantezi)” başlığıyla takdim edilmiştir.

    kemal abdulla, romanında bilinen iki konuyu, dede korkut kitabı’ndaki casus meselesini ve şah ismail hatayî’nin hayatını, ele alıyor. bu iki konu romanın içinde birbirine paralel akan iki ayrı hikâye olarak karşımıza çıkıyor. romanda birbirine paralel bir anlatımla bayındır han’ın casus meselesini soruşturması ve şah ismail’in sırrı kurgulanırken üçüncü bir kurguyu da gözden kaçırmamak gerekir. romandaki bu üçüncü kurgu, bir araştırmacı-yazarın eksik el yazması’nı bulup inceleme ve yorumlama sürecinin kısa hikâyesidir. kemal abdulla, bu üç ayrı hikâyeyi başarıyla bir araya getiriyor.

    şahsen ben romanı çok beğendim. dede korkut kitabı'nın farklı bir bakışla kurgulanması ilginç olmuş. tabii bunun yanı sıra şah ismail'in hayatına ve çaldıran savaşına dair bölümler de oldukça ilginç. yazarın üslubu da anlattığı her iki hikâyeye uygun olarak şekilleniyor. dede korkut'la ilgili bölümlerde anlatım tatlı bir dedem kokut üslubunu andırırken şah ismail ile ilgili bölümlerde de şah ve etrafındaki kişilerin hayat tarzına uygun bir üslup kullanılmış. romanın sonunda hikâyeleri tamamlamak ve ortak noktalarını bulmak okuyucuya kalıyor.

    --- bak mutlaka oku, ---

    dede korkut ot içip hayaller görüyor
    şah ismail, aslında şah ismail değilmiş

    --- ölümü gör! ---
hesabın var mı? giriş yap