• cok zor kosullarda (ornegin magma sicakliginda, denizin magma'ya yakin kisimlarindaki cok yuksek ve zehir seviyesinde mineralli ortamlarda) yasamini surdurebilen organizmalara verilen ad. bunlar tuhaf yaratiklardir, biyoloji kitaplarinda gordugumuz gibi acayip sicakliklarda yapilari bozulmaz, ayrica yasamak icin illa sivi suya gereksinimleri olmadigindan dolayi bilim adamlarina gore yasamin uzaydan gelebilecegi ihtimaline kanit olabilecek canlilardir. bir benzeri icin icin (bkz: arkea)
  • birde bunların polyextremophile denen türleri vardır ki sıcak, soğuk ve radyasyon direnci gibi birçok özelliği birarada bulundururlar. özellikle deinococcus radiodurans denen bir tür bakteri 15.000 gy radyasyona -ki 10 gy bir insanı öldürmek için yeterlidir- 100 derecenin üzerinde sıcaklığa ve aşırı basınç şartlarına dayanarak rekorlar kitabına bile girmiştir. araştırmacılar bu yüksek radyasyon direncini bakterinin dna'sını kısa sürede yenileme ve genetik kodunu koruma yeteneğinin sağladığını gördükten sonra bakterinin genetik kodu sayesinde radyoaktif toksiklerin temizlenmesine yarayan bir strain geliştirmeyi başarmışlar ayrıca genetik kodunun tamamı laboratuarda üretilen ilk canlı olması planlanan mycoplasma laboratorium bakterisinin geliştirilmesinde kullanmışlardır. 2003 te ise bir grup abd'li bilimadamı 150 nükleotid çifti boyunca şifreledikleri it s a small world şarkısını dna koduna yerleştirerek aşırı radyoaktif ortamda üremeye bıraktıkları bakterinin yüzüncü nesil torunlarından aynı kodu hiç eksiksiz almayı başarmışlar bununda olası bir nükleer felaket sonrası bilgi aktarımında oldukça işe yarayacağını savunmuşlardır.
  • son derece aykırı koşullarda yaşayabilen bu canlıların türleri de tam da bu ekstremliklerine göre ayrılıyor.
    - termofiller: yüksek derecedeki sıcakta yaşayanlar,
    - psikrofiller: yüksek derecedeki soğukta yaşayanlar,
    - anaeroblar: oksijen olmadan yaşayanlar,
    - asidofiller: ph değeri düşük ortamda yaşayanlar,
    - alkalifiller: ph değeri düşük ortamda yaşayanlar,
    - barofiller: yüksek basınç altında yaşayanlar,
    - halofiller: yüksek tuz oranlarına sahip ortamda yaşayanlar,
    - türkiyefiller: yüksek anti-demokratik ortamda yaşayanlar.
    ....
  • zor $artlari seven canli turlerine denir. (bkz: d rad)
    (bkz: extreme) (bkz: phile)
  • (bkz: extremophile)
  • ekstrem durumlara sapikma hali. ekstremlere sapikan kisi.

    krs: zoofil, nekrofil
  • (bkz: asidofil)
    (bkz: halofil)
    (bkz: barofil)
  • ışık ve besin olmadan yaşayabilen bakteri türüdür. asidik veya bazik ortam üremelerini etkilemez.
  • bu canlılar ilk olarak 1960'larda yellowstone parkının kaynayan kaplıcalarında thermus aquaticus bakterisiyle karşılaştığında keşfediliyor. o zamandan beri mikrobiyologlar, bu tür yaratıkları bulmak için dünyanın en kuru, en sıcak, en derin ve en karanlık noktalarında araştırmalar yapıyor.
    inanılmaz derecede yüksek ve düşük sıcaklıklarda (termofiller ve psikrofiller),
    son derecede asidik ve bazik ph'larda (asidofiller ve alkalifiller),
    felç edici basınç seviyelerinde (barofiller),
    tuzlu ortamlarda (halofiller) gelişen mikrop sınıflarının belirlendiği görülüyor. bazı türlerin (poliekstremofiller) iki veya daha fazla faktöre bile dayanabiliyorlar. bu yaratıklar, ilk atalarımızın 3,5 milyar yıl önce, gezegenimiz aşırı derecede sıcakken nasıl ortaya çıktığını ve hayatta kalmayı başardığını açıklamaya yardımcı olabilirler.

    astrobiyologlar, benzer organizmaların teorik olarak satürn'ün en büyük uydusu olan titan'ın yüzeyinin altında yaşayabileceğini biliyor. titan'da sıcaklıklar -65 derecenin altına düşüyor ve yeraltı okyanusu ölü deniz kadar tuzlu. ancak dünya'daki halopsikrofiller (hem soğuğa hem de tuza dayanabilen mikroplar) bu tür koşulların göründükleri kadar ölümcül olmadığını kanıtlıyor.
hesabın var mı? giriş yap