• lucene üzerine kurulu, java ile geliştirilmiş arama motoru. en önemli özelliği distributed ve real-time olması.

    http://www.elasticsearch.org/

    diğer önemli text-search uygulamaları ise :

    (bkz: solr)
    (bkz: sphinx)
    (bkz: xapian)
  • çok başarılı arama moturu. eğer redis ile birlikte kullanmak isterseniz şöyle bir şeyler yazılmış.

    link: github
  • jsfiddle benzeri uygulaması:

    http://found.no/play/
  • v1.0'i cikmis hayirli ugurlu olsun.
  • bugünlerdeki tek işim olmuş arama motoru. gerçekten performansı, tasarımı falan hem oldukça kolay hem de başarılı. en önemli avantajı rest'i json ile yönetmekten geçiyor kanımca. sonuçta lucene'i her arama motoru kullanabiliyor fakat özelliklerini bu kadar net ortaya çıkarmasında kesinlikle jsonun payı oldukça büyük.
    aynı zamanda kendi query-dsl'ini de üzerine barındırması fevkalade bir durum. ve tabii ki parent-child ilişkisi ile nested object yapısı. alternatifi olan solr'dan da amazon cloudsearch'ten de kendisini bir adım öteye taşıyor. aynı zamanda schema-free olması da kendisini bir anda nosql veritabanı haline getiriyor.
    bütün bunlara ek olarak hakikaten kimchy'nin dediği gibi en geniş ve güvenilir distributed servisi sağlıyor olması tartışmasız bir numara yapıyor gözümde kendisini.
    bunun yanında ufak tefek eksikleri de var. misal partition tolerence solr gibi değil. index'i kilitlemiyor partition sırasında ve bu da veri kaybına sebep oluyor.
    query dsl'i biraz karışık ve aslında birbirinin yaptığı işleri aynen yapan farklı fonksiyonlar var. resourcelar çok teknik. guide tek parça değil çok dallanmış ve daha önce cloud ile uğraşmayan bir adam kolay kolay zen discovery işini sökemez. örnekleri de oldukça az. support konusunda amazon'a göre geriler.

    fakat ne olursa olsun kendilerinin deyimiyle "bonsai cool" bana göre candır elasticsearch.
  • pdf icinde kelime arama uber super bir ozellige de sahip arama motoru.
  • real time degil near time bir sistemdir. (bkz: cap theorem) (bkz: indexing)
  • aslında bir nosql databasedir. datayı relational olmayan bir şekilde store ettiği için bayılmadan full text search yapabiliyorsunuz. store edilen datanın küçük bir komutla index haline getirilmesi yeterli. sonra curl veya http post ile sorgu atılarak json formatında sorgulama verisini elde edebilirsiniz. orta halli bir yazılımcı için ayağa kaldırılıp sorgulama yapılmaya başlanması birkaç saati bulmaz. networkte aynı isimli bir instance varsa otomatik cluster olur. önlerine bir load balancer konursa biri down olduğunda diğerinde sistemin devamlılığı sağlanabilir.
  • kendisine database sifatini vermek ne kadar dogru bilemiyorum. solr gibi core olarak lucene kullaniyor (yani datastore aslinda lucene dokumanlari). kabuk demek daha dogru olur kanimca, daha cok orchestrator gibi.
  • 2.0.0 ga surumu release oldu. en goze carpan ozellik query/filter ayriminin kalkmasi ve aramalarin query altinda toplanmasi. ayrica store compression ve marvel 2.0 in production ortaminda ucretsiz olmasi baslica ozellikleri.
hesabın var mı? giriş yap