• annesini oldurmesi yonuyle, oedipus'un babasini oldurmesi arasinda iliski kurulan, psikolojide oedipus kompleksinin tersi olarak gecen kompleks.
  • dişilerin babalarına benzeyen, bir şekilde onları andıran otoriter koruyucu tavırlı erkeklerle beraber olmaları,kendi yaşından çok büyük erkeklerle olmaları vs electra kompleksine bağlanır hatta
  • öncelikle şunu belirtmek isterim ki, elektra kompleksi freud'un bizzat kullandığı bir terim değildir; nasıl darwin, evolution kelimesini nerdeyse hiç kullanmadıysa ya da survival of the fittest bir herbert spencer yakıştırmasıysa, elektra kompleksi de aslen carl jung menşeli bir kavramdır, zaten kompleks direk bir jung nosyonudur, zaten freud'un cinsel gelişim teorilerinde kadının pek bir yeri yoktur.
    kızımız elektra truva savaşı dönemlerinde yaşamış, annesi sevgilisiyle bir olup babasını öldürünce hayatını intikam almaya adamış ve neticesinde erkek kardeşini annelerini öldürmeye teşvik ve hatta ikna etmiş bir yavrucaktır. bu öç arzusunu onun babasına duyduğu aşka bağlayıp oedipus kompleksi'ne paralel bir isim yaratmaya çalışmıştır jung belki, ama bence çok da başarılı olamamıştır (oedipus kompleksi ne kadar başarılı bir gönderme içerir o da tartışılır, bir kere oedipus annesine aşık filan olmamış, direk kral olmak için evlenmiştir onunla, ama tabii maksat mitolojik gönderme olsun, sofistike dursun).
    fikrime göre oedipus komleksinden bile daha saçma olmayı başarmış bu teorinin dediği şudur özde: kızlar günün birinde babalarında olan penisin kendilerinde olmadığını fark eder ve kendi kendilerine, aman allahım, ben galiba -annem tarafından- hadım edildim derler (yani castration anxiety tabir edilen hadım edilme kaygısını erkekler gibi kızlar da yaşar), buna çözüm olarak ise bir yandan kendilerini düşman gördükleri anneyle özdeşleştirirken bir yandan da babayla özel bir ilişki geliştirmeye, belki bir gün onunla beraber olur ve içimde onun gibi penisi olan bir varlık taşıyabilirim ümidini büyütmeye devam ederler. ne kadar net, ne kadar mantıklı, ne kadar açıklayıcı bir teori, değil mi? ben çok beğeniyorum şahsen.
    bu arada tahminen electra kelimesi de electron'la aynı kökten geliyor, yani amber, yani kehribar kelimeleriyle alakası var. kehribar da böyle kumaşa sürtülünce küçük kağıtları filan çekermiş ya, ben görmedim, o bağlamda.. amber'in de bir kadın ismi olduğunu düşünürsek bugün "amber kompleksi" de denebilirmiş electra kompleksine aslında. kehribar neden kadın ismi olmasın hem türkçe'mizde?
    nerden nereye geldik bu entryde de...
  • dubai'nin şehir merkezinde yer alan, içerisinde sinema salonları, spor tesisleri, havaalanı, alışveriş merkezleri, genel ev, özel ev, aile salonu, vs. barındıran tam teşekküllü cevat kelle sıfatındaki acayip kompleks bina. tüm dubai şehrini içine alacak kadar geniş, merhum wtc kadar yüksek, marianna çukuru kadar derin, kadim dostum yelyepelek yelken kürek kadar yuvarlak, zat-ı alim kadar görkemli bir kompleks bu. nerden mi biliyorum? dubaili bir arkadaş var, valla ben de onun yalancısıyım... efendim? kompleksin adı niye mi elektra? eee, şeyyy... bir dakka... yani... üfff mumu yatsıya kadar yakmaktansa 75 wat filipis ampulü anahtarından açarım daha iyi! ohh bee...
  • (bkz: penis envy)
  • illaki babaya karsı duyulması gerekmez,cocukluk döneminde kendisine yakın olan bir diger aile buyugu de aynı kompleksi dogurabilir. cocuk büyüyüp,karşı cinsle doktorculuktan daha derin ilişkiler yasamaya baslayınca bu komplexin etkileri de gün ısıgına cıkar. bir süre sonra,kalp atışlarını istemsiz bir sekilde hızlandıran kişinin,zamanında içten içe yogun bir hayranlık duyulan kişiyle benzerliklerini farkedersiniz.yine de kız cocuklarda ,erkek cocuklarına oranla daha az vahim sonuclar dogurdugu söylenebilir.bu komplexin bir zıttı da,babasının tasvip etmedigi ve kendisini müthiş derecede sinirlendiren davranışlarını karsı cinste görünce ortaya cıkan sonsuz bir kosarak uzaklaşma istedigidir.
  • genc kizlarimizin yaklasik %73'unde bulunan* bir kompleks. soyle vuku bulur:

    - of bestecan bu carmen electra da dehset bi hatun ya.
    - neresini begeniyosunuz onun anlamiyorum ya siradan bi kadin iste cok daha guzelleri var?
    - kim var mesela?
    - ben varim ihihii.
    - ahah dogru canim benim (ic ses: yarrraami ye sen benim)
  • 20 yaşında kızın 40 yaşında adamla çıkmasının altında yatan neden olabileceğini düşündüğüm durum
hesabın var mı? giriş yap